Kolostorok és kertek a Veszprémi Vár tövében

A jövőbeni foglalkoztatás lehetőségét is biztosítja a „Kolostorok és kertek a veszprémi Vár tövében” projekt, amelynek keretében közel 1,1 milliárdos beruházást valósít meg a Királynék városa 2010 végére.

A pályáztatási körökön túl a lebonyolító, közreműködő és kivitelező szervezetek, a későbbi üzemeltetők, több százan munkához jutnak, ami a mostani ínséges időkben több mint figyelemreméltó – fogalmazott Debreczenyi János, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere.

*

Böbe Majom Tanodája a veszprémi Állatkertben

Ünnepélyes keretek között adták át a Veszprémi Állatkertnek, a múlt évben európai uniós támogatást nyert pályázatának második projektelemét, az oktatási funkciót ellátó Böbe Majom Tanodáját.

A sikeres projekt folytatásaként épül majd meg a közeljövőben a gulya-dombi területeken található afrikai állatok bemutatását célzó az Afrika-ház, a Kölyök-dzsungel valamint az Erdei mesterségek tanösvénye. Ismét gyarapodott az állatkert egy nagyon hasznos létesítménnyel- fogalmazott az átadási ünnepségen Veszprém polgármestere. Debreczenyi János beszédében emlékeztetett arra, hogy az egykori kedvenc, Böbe majom festményei világhírűek, mint ahogy az állattal folytatott kísérletek is azok voltak.

A polgármester szerint, a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark új létesítménye természet közelbe hoz fiatalt és időset egyaránt, azon túl egyfajta tematikus képzésre ad lehetőséget. A veszprémi állatkert új oktatóközpontja a volt madárház helyén került kialakításra, a beruházás összköltsége meghaladta a 20 millió forintot. A Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke köszöntőjében kiemelte, az állatkert a Közép- Dunántúli Operatív Program keretében kiírt „Integrált turisztikai település- vagy térségfejlesztés és tematikus fejlesztések” pályázaton nyert el 216 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatást.

A vadaspark az európai uniós támogatással „A mi Állatkertünk: közös értékünk, közös élményünk - tematikus turisztikai fejlesztések Veszprémben” című, 5 projektelemből álló pályázatának megvalósításával több, mint 420 millió forint értékben hajt végre fejlesztéseket. Ebből már elkészült és látogatható a nemrég átadott új csimpánzház, valamint mostantól Böbe Majom Tanodája. Az Afrika-ház, az Erdei mesterségek tanösvénye valamint a Kölyök-dzsungel kialakítása a következő időszak feladata lesz majd az intézmény számára.

Pál Béla hozzátette, ez a pályázati konstrukció igen nagy népszerűségnek is örvendett; a kiírásra 31-en küldték be pályázatukat és ebből 8 nyertes, köztük 3 Veszprém megyeit hirdettek a múlt év végén. A KDRFT elnöke szerint az új oktatóközpont az idelátogatók számára lehetőséget nyújt arra, hogy átvegyék azokat ismereteket, amelyek szükségesek világunk megismeréséhez.

Török László, az állatkert igazgatója kiemelte: az oktatásnak nagy hagyománya van a veszprémi vadasparkban, az állatkerti biológia óráknak, hiszen az elmúlt öt évtizedben generációk nőttek fel és kaptak életre szóló élményt valamint ismeretanyagot az itt látottakból. Török László elmondta, e hagyományok előtt tisztelegve került kialakításra, a mai kor hagyományainak megfelelő Böbe Majom Tanodája oktató- és kiállítóház, amely nagymértékben hozzájárulhat a magyarországi természetvédelem hármas jelszavának „Megismerni, megszeretni, megvédeni!” megvalósulásához.

A legújabb fejlesztés célja tehát a természetszeretetre és annak óvására nevelés- fogalmazott az igazgató. A köszöntőket követően Veszprém polgármestere és a KDRFT elnöke az oktatóközpont előtt közösen elültette a „Tudás fáját”, majd az ünnepélyes szalagátvágást követően a zoo-táboros gyerekek vehették birtokba elsőként Böbe Majom Tanodáját.

*

Fogyatékosok élményparkja

Az Ability Parkban interaktív játékok segítségével bárki megtapasztalhatta, milyen kihívásokkal kell a fogyatékkal élőknek megküzdeniük. Az Ability Park roadshow-ja a múlt héten járt Veszprémben.

Az interaktív fogyatékosügyi élményparkban a két nap alatt sok játékot kipróbálhattak az érdeklődők, például a Kerekesszékes labirintust, a Csodavárost, a Játéktárat és Jelteret, valamint a Csak egy maradhat vetélkedőt, illetve a Rendszerető rendszerező elnevezésű aktivitásokat.

Az Ability Park 15 állomásra viszi el rendezvényét, segítve ezzel a fogyatékkal élők problémáinak megismerését.

*

A jelszó: kistérség - Érkezik a vidékfejlesztési pénz

Pályázati támogatással, közösen - e szavak jellemzik azokat a hétvégi programokat, amelyek több kistérség lakóit gyűjtötték egybe fellépőként vagy hallgatóként. A veszprémi társulás a klasszikus kistérségi napokat szeretné újjáéleszteni. Első kísérletként egyszerre három helyen. A szombaton tartott nemesvámosi program vasárnap Hajmáskéren folytatódott, majd augusztus 15-én Bándon zárult.

Mivel a települések földrajzi elhelyezkedése nem igazán tesz lehetővé egyetlen közös nagy programot, a három mikrotérségre építve szervezték a műsorokat, de mindenhol felléptek a távolabbi települések lakói is - magyarázta dr. Francia Ferenc, a kistérségi munkaszervezet vezetője. Így kerülhettek a hajmáskéri és a veszprémfajszi dalkörösök, a pulai táncosok, a szentgáli zenészek és a Megyersarja Hagyományőrző Egyesület tagjai a nemesvámosi színpadra, és a küzdőtérre.

*

Állatjóléti támogatások

Idén is igénybe vehető a sertés- és baromfitartók részére az előírásokon túlmutató állatjóléti kötelezettségvállalás ellentételezésére szolgáló támogatás.

A támogatás mértéke sertéseknél összesen hatmilliárd, baromfiknál négymilliárd forint. A támogatási igényeket július 31-ig kellett benyújtani az illetékes Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz - hívta fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara állattenyésztési osztálya.

Állatjóléti támogatás ebben az évben január 1-je és december 31-a között a továbbtartásra (tömésre) nevelt libára és kacsára, beólazott jércére és beólazott előnevelt pulykára, illetve a levágott összes baromfifélére, sertések esetében közvetlenül vagy kereskedő útján, vágóhídra vagy élve külföldre kiszállított vágósertések vagy tenyésztésre továbbértékesített kocasüldőkre adható.

Az állatjóléti támogatások az alábbi, ötéves kötelezettség vállalása esetén nyújthatók: a takarmány nem kívánatos anyagtartalma mentességének biztosítása, mechanikai sérülések megelőzéséhez szükséges feltételek biztosítása, kíméletes állatmozgatás és -szállítás biztosítása, állati fehérjementes takarmány felhasználása, vagy a takarmányozáshoz ivóvíz minőségű víz biztosítása esetén.

A támogatás baromfiállományonként egy alkalommal, sertések esetében teljes negyedévre, kérelmezőnként egy alkalommal igényelhető, a tárgynegyedévet követő hónap utolsó napjáig (jelen esetben július 31-ig) írásban benyújtva az igénylő lakóhelye, illetve székhelye szerint illetékes MVH megyei kirendeltségéhez.

Forrás: Veszprémi HVI

Cikk megosztása