Civil Központ Zalalövőn

A kisvárosban hamarosan megnyitja kapuit a közösségi célokat szolgáló Civil Központ.

Ezáltal egy olyan közösségi tér, ahol a civil szervezetek szolgáltatásokat vehetnek igénybe, emellett pedig internet hozzáférés és számítógéppark áll rendelkezésre.

Az épületben helyet kap a Gondoskodás Alapítvány 4M irodája is, mely a megváltozott képességű munkavállalók elhelyezkedését segíti.
Harmadik funkcióként Tourinform iroda is létrejön a házban, hogy a városba látogatók turisták megfelelő tájékoztatást kapjanak. A korábbi Pető ház felújítását magánvállalkozók és vállalkozók is támogatták.

*

Példaértékű összefogás az óvodásokért

A zalacsébi óvoda kétmillió forintos uniós támogatást nyert el, melyet udvari játékok beszerzésére fordítottak. Az intézménybe mintegy 50 gyermek jár, akiket falugondnoki busz szállít a környező településekről.

Az óvodát családközpontú gondolkodás jellemzi, a gyermekekre 4 óvónő felügyel. A játékok felállítása komoly költséget jelentett volna, ám a települések, az óvoda vezetői és a szülők együttműködése által szépült meg a közösségi udvar. Az elavult játékok kiszedéséhez és az újak lerakásához komoly gépekre, eszközökre volt szükség, ám a környékbeli férfiak anyagilag és fizikailag is egy emberként siettek az intézmény segítségére.

A legkisebbek így néhány nap elteltével már birtokba is vehették a modern, európai uniós szabványoknak is megfelelő udvari játékokat.

*

Falunapi kavalkád Telekesen

2009. július 18-án falunapot tartottak a hegyháti Telekes településen. A sportnappal egybekötött rendezvénynek a helyi sportpálya adott otthont.

Az egész napos eseményen mindenki megtalálhatta a kedvére valót. A reggel zenés ébresztővel indult, majd gyermekfoci és felnőtt meccs várta a futball szerelmeseit.

A kultúrára éhezőket népdalok, óvodások műsora, akrobatikus rock and roll és kötélugrók szórakoztatták.

Délután Sláger Tibó, majd az Akvamarin Táncegyüttes lépett fel, majd este karaoke-versennyel és Dynamit-bállal zárult a rendezvény.

*

Környezetbarát autó Oszkóban

3 győri egyetemista nagy álma valósult meg a pneumobil elnevezésű autóval. A fiatalok alig egy éve határozták el, hogy környezetbarát, belső égésű motor nélküli autót fognak építeni.

A jármű Oszkóban készült el: sűrített levegővel működik. Az autó a IV. Alternatív Hajtású Járművek Versenyén Győrben, idén áprilisban első helyezést nyert el.

*

Programbőség Egerváron

Mozgalmas időszakon van túl a Zala megyei település. A Helytörténeti Egyesület jóvoltából megszépült a templomdomb déli lépcsője és a falu információs táblája is. Közben elballagtak az óvodások és a helyi fiatalok bérmálására is sor került.

Június elején gyereknapot rendeztek meg, ahol ügyességi vetélkedők, arcfestés és rendőrségi totó várta a gyermekeket. Június végén ismét megnyitotta kapuit az egervári várszínház és elkezdődött az Egervári Esték idei évadja.

Június 28-án a várkastélyban került sor az Egervári Históriák című rendezvényre, ahol az érdeklődők a török korig repülhettek vissza: harci bemutatók, korabeli csatajelenet és hastánc várta a kilátogató vendégeket.

*

Emlék a hősök tiszteletére

Az első világháború 24 helyi hősi halottjának tiszteletére telepítettek emlékfasort és állítottak emlékoszlopokat Zalalövőn, a Hősök utcájában. Először 1933-ban emeltek oszlopokat a hősökre emlékezve, ám ezek 1951-ben a közeli patak építésekor föld alá kerültek.

Most a zalalövői önkormányzat jóvoltából újra méltó formában olvashatók az elesettek nevei.

*

Bőséges programkínálat a vasvári könyvtárban

Megújult épületben, számos programmal és képzőművészeti kínálattal várja látogatóit a hegyháti kisváros könyvtára.

Ősszel "Összefogás a könyvtárakért" címmel lesz programsorozat, melynek központi témája az idősek. Emellett képzőművészeti pályázatot is hirdettek, melyre 3 témakörben nevezhetnek a pályázók.
Egy másik pályázat az időseknek szól, akik kedvenc hegyháti receptjeikkel és irodalmi idézekkel nevezhetnek.

Továbbra is folynak a hagyományos hónap végi gyermekfoglalkozások is.

*

LEADER települések találkozója Nagypáliban

2009. augusztus 15-én 70 település képviselői gyűltek össze az I. Göcsej-Hegyhát Leader Találkozó alkalmából Nagypáliban.

Az egynapos rendezvény 9 órakor regisztrációval kezdődött, majd szakmai konferencián vehettek részt az érdeklődők. Ezt követően ebéd várta a résztvevőket.

A kora délutáni óráktól kirakodók és árusok (méhész, lekváros, fánkos, zöldséges, borkóstoltató) várták a kilátogató vendégeket, akik szórakozásáról 14 órától a 70 település vállalkozó kedvű tánccsoportjai és egyéb fellépői gondoskodtak. A jól sikerült esemény este fél hétkor ért véget.

*

Hegyháti Napok a Vasi-Hegyháton

Augusztus elején kezdetét vette a Hegyháti Napok rendezvénysorozat, amely során a vidámság köntösét ölti magára 23 település.

A 31. alkalommal megrendezett programsorozat a Hegyháti Képző- és Iparművészeti, Kézműves Kiállítással nyitotta meg kapuit és szeptember elejéig látogatható a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központ Castrum Galériájában.

A sorozat részeként idén hetedik alkalommal gyűltek össze az ország különböző tájainak réteskészítői a hegyháti és őrségi falvaktól kezdve Somogyig, Mesztegnyőig, Balatonfüredig.

A kínálat idén sem okozott csalódást: csak Csehimindszent településről 45 tepsi rétest hoztak az asszonyok. Az ínyencek füstölt sajtos mexikói és húsos-májas rétest kóstolhattak, de a lisztérzékenyek sem maradtak ki a finomságokból.

A kóstolókat számos program egészítette ki: kosárfonás, fafaragás, kékfestés, kézműves foglalkozás, látvány-kovácsolás.

*

Falunap Petőmihályfán

A hegyháti kistelepülés 2009. augusztus 15-én tartotta meg immáron harmadik alkalommal a falunapját.

A programok már a délelőtt folyamán elkezdődtek a kispályás focimeccsekkel, illetve a helyi tűzoltó egyesület bemutatójával. A bemutatót a Körmendi Tűzoltóság egyik kocsija is színesítette, amelyet a gyerekek és a felnőttek nagy édeklődéssel fogadtak.

A délutáni programok kulturális előadásokkal folytatódtak: énekes, színjátszó és néptánccsoportok léptek fel a község kis színpadán. A Nők Petőmihályfáért Egyesület szorgos kezei egész délután a vendégek kiszolgálásán munkálkodtak, estebéddel várták az érdeklődőket.

A falunapon kerültek bemutatásra a fafaragótábor alkotásai is.

*

Cigány Kulturális Nap Vasváron

2009. augusztus 23-án került megrendezésre 14 órai kezdéssel a Cigány Kulturális Nap, melynek a Nagy Gáspár Kulturális Központ adott helyet.

A rendezvényen a Vasvári Rózsafa Együttes adott műsort, majd fellépett Horváth Izabella körmendi rock zene énekes. Színdarabot a Vasvári Mákszem Színpad előadóitól láthatott a közönség, majd Horváth Richárd orgonista és a Herényi Nóta Klub műsora következett.

A programot színesítette ifj. Kánya László harmonika előadása, majd a kulturális programokat a győrvári gyerekek táncos műsora zárta le.

*

Rockopera Szent István ünnepén

2009. augusztus 20-án a helyi amatőr színjátszó egyesület adta elő az István, a király rockoperát Petrikeresztúr településen. A siker hatalmas volt.

Az ünnepség szentmisével kezdődött a helyi templomban, ezt követően az óvoda udvarán mutatták be a darabot. Mintegy 700 fős közönség látta a produkciót, melyre a színjátszók már február óta készültek, az eredmény szerint nem hiába.

Forrás: Göcsej-Hegyhát LEADER Egyesület

Cikk megosztása