Vécs a fejlődés útján

A Mátra déli lejtőin festői környezetben található Vécs község. A mintegy 700 lelkes hátrányos helyzetű település 2005 óta tagja a „LEADER” mozgalomnak.

Több sikeres LEADER projekt után, 2009. áprilisában kizárólag önerőből lakosság összefogásával, társadalmi munka megszervezésével újították fel a település sportpályájának öltözőit. Kiváló példát mutatva a térségnek a partnerség lehetőségeiről.

A fejújítás keretében megújult az öltöző épület elektromos hálózata, a vizesblokk teljes felújításra került, nyílászárók cseréje történt, valamint új külsőt kapott az épület.

Mintegy 10 év után újra tud Vécsen hazai pályán játszani a helyi futballcsapat. Ez a település számára igen fontos lépés a felzárkózás folyamatában.

A felújított sportöltöző ünnepélyes átadására 2009. augusztus hó 19. napján került sor. Az ünnepélyes átadást állófogadás majd focicsapatok mérkőzései követték.

*

FALUNAPI VIGASSÁGOK ADÁCSON

Az Észak-Magyarországi régió Gyöngyösi kistérség településén Adácson nagy sikerrel rendezték meg az idei falunapokat. A település az FVM által kiírt „Falunap, vidéki rendezvények 2009” nyertes pályázója volt. A falunapok három napon át, tartottak.

A 2009. július 26-i felvonulási programban résztvevők:
• Jász Huszárbandérium
• Egri Vitézlő Oskola

A gálaműsor fellépői:
• Zéta Néptánc csoport - Adács
• Mezőgyéresi Néptánc csoport –Erdély, Mezőgyéres
• Árvalányhaj Néptánc Együttes – Erdély, Kolozsvár
• SUMAVA Folk Dance Group - Cseh Köztársaság
• LONIOWIACY Folk Dance – Lengyelország, Debno
• Zéta Kópék és Lurkók Néptánc csoport

A táncvarázs műsorszám fellépői:
• Lívia és a Kelet Gyöngyei Hastánc csoport - Gyöngyös
• Sárospataki Táncművészeti Iskola Adácsi Tagozata
• Basic Dance Group - Adács
• Zéta Formációs Tánccsoport
• Zéta Hastánc csoport - Adács
• Tasi Dániel- Nagy Manuéla

Sztárvendég:
• Szandi
• Udvarias Anna - az ÚMVP meglepetés sztárvendége

A nap folyamán az ÚMVP sátorban is színes programokkal várták az érdeklődőket. Fotókiállítás keretében bemutatásra kerültek a LEADER+ keretében a 11 településen megvalósult projektek, valamint a Dél-Mátra Közhasznú Egyesület 24 települése.

A látogatók megtekinthették a helyi termékekből, kézműves alkotásokból összegyűjtött kiállítást. A felnőttek és gyermekek részére összeállított kvíz kérdésre helyesen válaszolók ajándéktárgyakat kaptak. Az érdeklődők folyamatos tájékoztatásban részesültek az ÚMVP céljairól, a vidék fejlesztésének lehetőségeiről.

*

Hídavatás Markazon

Markaz község 2009. július 3-án gazdagabb lett egy újabb megvalósult fejlesztéssel, ugyanis ekkor került sor a CÉDE pályázati támogatással megvalósult Kossuth úti híd ünnepélyes átadására.

A 2006-ban megválasztott képviselő-testület programjában - több más fejlesztési elképzelés mellett - a kiemelt célok között szerepelt a Kossuth úti híd rekonstrukciója.

Az eredetileg 1958-ban épített híd az 1999-es esőzésekben rongálódott meg, melynek eredeti átépítési terve többször átdolgozásra került, amely során a környező ingatlanokat a legkevésbé zavaró, és a forgalmi - valamint csapadékvíz-elvezetési előírásoknak leginkább megfelelő változat megszületett. A beruházáshoz szükséges vízjogi létesítési és útépítési engedélyek megszerzése után a kivitelezést a közbeszerzési eljáráson nyertes Aquakond Kft. 2009 tavaszán kezdte meg.

A beruházás finanszírozásához az önkormányzat által 2008-ban benyújtott CÉDE pályázattal a kivitelezés költségének 60%-át, azaz 19 millió Ft támogatást sikerült elnyerni az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanácstól.

Az elkészült létesítmény méretei, keresztmetszete alapján jelentős csapadékvíz gondtalan elvezetéséhez, valamint a forgalom biztonságos átvezetéséhez szükséges minden adottsággal rendelkezik.

*

Abádszalókon nyaraltak a roma gyermekek

Az Együtt Halmajugráért Roma–Magyar Közhasznú Egyesület elnöke, Lakatos Rozália beszámolt, hogy a halmajugrai Szebb Jövőért Tanoda „növendékei”, tizennyolc roma fiatal egy hetet töltött a Tisza-tó partján nemrég.

A szervezők igyekeztek a leginkább rászoruló gyermekeket beválogatni az utazó csapatba. Az ifjú birkózók és a bokszolók is szabadtéri edzéseket tartottak a kempingben, de voltak sorversenyek és különböző sportvetélkedők is.

A korábbi két évben ugyancsak elvitték a tanodába járó fiatalokat a nyári táborba, akkor is a Tisza-tóhoz, csak Sarudra.

*

Jázmin Törökországban

2009. augusztus 2 - 10-ig tartott az újabb külföldi hódító hadjárata a Domoszlói Jázmin Néptáncegyüttesnek.

Burdur városába egy Nemzetközi Kulturális Fesztiválra kapott meghívást a nyár elején a csoport. S mind a táncosok szorgos munkájának, mind pedig a támogatóknak – akiknek ez úton is köszönjük – köszönhetően sikerült az 5000 km-es utat leküzdeni és az Országunkat, Megyénket, és Domoszló település hírnevét újra öregbíteni.

A 2 napos utazás bár kivette az erőnket, ám mégis kitartóan énekeltünk a felvonuláson, és táncoltunk minden este a többi csoporttal egyetemben, akik között voltak Kazahsztániából, Ciprusról, és Azerbajdzsánból. Természetesen egymás színvonalas műsorait végignézve, új barátokra és ismeretségre tettünk szert, és újabb felkérések érkeztek a néptánccsoport irányába.

Minden este a tikkasztó hőség ellenére is több ezer ember látogatott ki a rendezvények helyszíneire, és kísérte végig táncaik, viseleteink és szebbnél-szebb leányaink színpompás kavalkádját.

Reméljük, hogy a nagy megelégedettséget kiváltó műsorainkkal lesz még lehetőségünk több országba is bemutatkozni, országaink kulturális örökségeit egymással megismertetni.

Forrás: Dél-Mátra Közhasznú Egyesület, Gyöngyösi HVI

Cikk megosztása