Átadták a kerékpárutat

Kerékpározó csapat indult a Papíros malomtól indult az ünnepség helyszínére a Kovirág utcába, ahol dr. Kovács Zoltán polgármester mondott köszöntőt.

Az itt lakók és sok pápai kívánsága volt már hosszú idők óta, hogy Pápát egy kerékpárút kösse össze Tapolcafővel. A képviselő-testület egyhangúan döntött arról, hogy megépíti a kerékpárutat.

A kerékpárút tavaly ősz óta épült, télre fejeződtek be a munkálatok. A megépített kerékpárút hossza 1665 m, területe 4576 négyzetméter. A kerékpárút összesen 53 millió forintba került, ehhez uniós pályázaton 42 milliót nyertek, a megye támogatta kettővel, tízet pedig a város adott hozzá.

*

Feladatalapú támogatás Kisebbségi Önkormányzatoknak

A Pápai Cigány valamint Örmény Kisebbségi Önkormányzatot követően a helyi Német Kisebbségi Önkormányzat is megkapta a feladatalapú támogatást.

Így - a jelenlegi állás szerint - 1 millió 300 ezer Ft a PNKÖ költségvetése. Nyári tábort idén nem szerveznek, őszi nagy rendezvényük a nemzetiségi nap lesz októberben.

*

Pápa város napja

A képviselő testület 1995-ben született határozata alapján az önkormányzat minden évben június 16-án ünnepli a város napját, emlékezve az 1848-as első helyhatósági választásokra.

Az ünnepi programot minden évben egy-egy Pápa város életéhez-történetéhez kapcsolódó témakör köré szervezik. Az idei esztendőben a városnapi rendezvény a "Pápa- a katonaváros" címet viselte. Délelőtt "A Magyar honvédség 160 éves története" címmel kiállítás nyílt a polgármesteri hivatal folyosóján, melyet Domonkos Miklós ezredes, a MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka ajánlott a megjelentek figyelmébe.

Az ünnepi konferencia résztvevőit dr. Kovács Zoltán polgármester, országgyűlési képviselő köszöntötte, aki beszédében felidézte a június hónaphoz kapcsolódó magyar történelmi eseményeket, köztük az 1956-os forradalom hőseinek újratemetését, melynek 20. évfordulója volt 2009. június 16-án.

Pápa katonavárosi múltjához kapcsolódóan 3 előadás hangzott el az ünnepi programon. Szakály Sándor hadtörténész "A magyar királyi légierő létrejötte és kora" címmel tartott előadást, Huszár János helytörténész a pápai Vitéz Bertalan Árpád Ejtőernyős Ezred történetét ismertette a hallgatósággal, a jelenről és a jövőről pedig John Zazworsky ezredes, a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka beszélt, a SAC/C-17-es program kapcsán.

Délután a város főterén Pápa Város Önkormányzata ünnepélyes keretek között alakulatzászlót adományozott a MH Pápa Bázisrepülőtér részére.
Az ünnepi ceremónián dr. Kovács Zoltán polgármester, országgyűlési képviselő és Domonkos Miklós ezredes, a bázisrepülőtér parancsnoka mondott beszédet. A városnapi rendezvény a hagyományokhoz hűen városépítő gróf Eszterházy Károly püspökért mondott misével és mécsesgyújtással ért véget.

*

Óvodafelújítások Pápán

Három pápai óvoda, a Csókai, az Erzsébetvárosi és a Tókerti újul meg a nyár folyamán. Az idejáró gyerekek a munkálatok ideje alatt a város többi ovijában töltik napjaikat, s a szülői visszajelzések azt mutatják, hogy zökkenőmentes volt az átállás.

Ez derült ki azon az egyeztetésen, melyen a tagóvodák vezetői valamint dr. Áldozó Tamás alpolgármester és Rádi Róbert művelődési osztályvezető vett részt. Szó esett még e mellett a beíratásokról és a felújításokról is.

*

Szent Iván éj civil összefogásban

Szent Iván-éji Fesztivált rendeztek Csóton. Az eseményhez hét kistelepülés adott programot. Az est a Civil Háló Szövetség keretein belül jött létre.

Az 5letelők Társasága (Csót, Bakonyszűcs, Nagygyimót, Vanyola és Lovászpatona érintett civiljei) találta ki a Szent Iván-éji Fesztivált. A csóti Templom tér megtelt a június 27-i estére emberekkel, sült a lángos és a kolbász, kóstolta és jósoltak, láthatólag jól érezték magukat - szereplők és a közönség egyaránt.

A fesztivál színpadán egymást követték a fellépők, tánccsoportok, énekesek, komédiások - valamennyien Csótról és a környékbeli településekről. Szent Iván-éji Fesztivál lesz jövőre is, a rendezés jogát - sorsolás - útján Vanyola kapta.

*

Átadták az Aradi utcai rendelőt is

Nemrégiben a Vízmű utcai, ma az Aradi utca és az Ötödik utca sarkán álló orvosi rendelőt adták át a felújítást követően az egészségügyi ellátás számára. Mindez egy átfogó rendelőfelújítási program keretében valósult meg.

Már elkészült az Anna téri rendelő is, és a tervek szerint szeptember végére fejeződik be a Vajda lakótelepi rendelő felújítása. A munkálatokhoz az önkormányzat biztosítja a forrást, az Aradi utcai felújítás 13,7 millió forintba került.

A ma átadott háziorvosi rendelőhöz szolgálati lakás is tartozik, melyet szintén teljesen felújítottak. Nemrégiben készült el az Aradi utca útburkolat és közmű-vezetékhálózat felújításának első szakasza, a mostani rendelő felújítás keretében pedig fedett buszmegálló kialakítására került sor.

*

Történelmi napok Pápán

Nemrégiben zajlott le az idei Pápai Történelmi Napok rendezvénysorozata. A Történelmi Játékok és a Borfesztivál ezúttal az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulója jegyében szerveződött.

Péntek délelőtt a hagyományos borversennyel vette kezdetét a 2009-es Borfesztivál. A nevezett borok szinte kivétel nélkül érmesek lettek, a legjobb minősítést a Lampért pincészet királyleánykája kapta, ez lett Pápa város bora idén. Arany minősítést a Pápai Gazdasági Szakképző Intézet két bora kapott, de lett 6 ezüst és 8 bronz minősítésű nedű is.

Délután a Református Ótemplomban üléseztek a Somlói Borrend és a meghívott rendek tagjai.

Forrás: Pápai HVI, Pápa Városi Televízió

Cikk megosztása