„Muzsikál az erdő” Mátrai művészeti napok

A „Muzsikál az erdő” Mátrai művészeti napok rendezvénysorozatának kozárdi állomására 2009. július 9-én került sor.

Délután 14 órakor Nemes Ferenc fafaragó, népi iparművész kiállításának megnyitójával kezdődött a színvonalas műsor a község Faluházában.
A kiállítás helyszínén Dr. Szomszéd András nyugalmazott fő levéltáros „Reggelijét a patak, vacsoráját az erdő adta” címmel, bőséges képanyaggal és zenei aláfestéssel mutatta be az érdeklődőknek Nógrád megye XVIII. századi vadállományát és növényvilágát.

Az előadást követően a falu központjában gyülekeztek a vendégek, ahol több térségi kézműves és termelő tartott bemutatót termékeiből (méz, csuhébaba, patkolt tojás különlegességek, juhsajt, bio élelmiszerek). Duska József, a Bükki Nemzeti Park igazgatója és Szabó Lajos erdészetvezető, a Muzsikál az Erdő Alapítvány elnöke az Andezit bányához vezető erdei séta keretében a természetvédelem és az erdőgazdálkodás kapcsolatáról tartott előadást.

18 órától dr. Hajasné Banos Márta polgármester köszöntője után a Musica Mansueta Kamarazenekar erdei koncertje szórakoztatta a közönséget Matinné Szabó Katalin vezetésével. A lemenő nap fénye, a csodálatos akusztikai adottságok és a karmester, Ménesi Gergely egyedi előadásmódja nagyszerű hangulatot teremtett.

A vendégek az így megalapozott jókedvvel tértek vissza a faluba, ahol palócgulyással, helyi gyümölcsökből készült pitével és almapálinkával várták őket. A falusi vendéglátáshoz a zenei aláfestést az Estam népi zenekar szolgáltatta.

A szurdokpüspöki Anna-liget adott otthont 2009. július 10-én a rendezvénysorozat következő állomásának. A pásztói Athene Alkotókör és a szigethalmi AMME Egyesület képzőművészeti kiállításának megnyitója után Kovács József Szurdokpüspöki Község polgármestere köszöntötte a vendégeket. Czeglédi László erdész az Anna-liget őshonos fafajtáiról mesélt, 18 órától a Pátzay János Rézfúvós Kamaraegyüttes és a Primavera Fúvósötös adott koncertet. Jókai Anna író estje után a program vendéglátással zárult.

Mátrakeresztesen a Templom-völgyben a Nyikom Hegyisport és Természetvédelmi Klub vezetője Sándor István erdei kalandtúrára kalauzolta a gyerekeket, majd Molnár István tartott íjászbemutatót.

Pásztón 11 órától a Római katolikus templomban Várallyay Róbert orgonaművész előadását hallgathatták meg az érdeklődők. Szabó Lajos erdőmérnök az erdei séta keretében az erdő csodáiról, védelmi, közjóléti, termelési funkcióiról, valamint a környezeti nevelésben, az erdei iskoláztatásban betöltött jelentőségéről tartott előadást.

Sisák Imre Pásztó város polgármesterének köszöntője után a Corpus Harsona Quartett adott koncertet. A borkóstolóval egybekötött vendéglátás jó hangulatához a zenei aláfestést az Balog Péter gitárművész szolgáltatta.

*

EMVA Tanyabusz támogatás

A pásztói kistérségben - támogatásban részesülő települések képviselői számára a tanyabuszt 2009. július 3-án Szécsényben matricázták fel az ÚMVP-s logóval.

*

Akadálymentesítés Szurdokpüspökiben

Szurdokpüspöki Község Önkormányzata az ÚMFT ÉMOP keretén belül a háziorvosi rendelő, védőnői szolgálat és gyógyszertár akadálymentesítésére nyert 8.343.190 Ft összegű vissza nem térítendő támogatásból valósította meg az utólagos akadálymentesítést.

Az átadást követően, 2009. július 15-től könnyebbé válhat a mozgáskorlátozottak számára is az egészségügyi szolgáltatások igénybevétele.

*

Buszöblök kialakítása Kutasón

Pályázati támogatásból valósul meg Kutasó Községben augusztus hónapban 2 buszöböl kiépítése és felújítása. Az önkormányzat által beadott HÖF-TEKI pályázata 90%-os támogatottsággal, 4.600.000 Ft összeget nyert el a beruházás megvalósítására.

A kivitelezés a közlekedők számára teszi biztonságosabbá és kényelmesebbé az autóbuszra le és felszállást.

*

Szennyvízberuházás

Szirák és térsége szennyvízközmű-beruházás kétfordulós pályázatának első fordulójában a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 76.500.000Ft támogatást biztosított hat település szennyvizberuházásához kapcsolódó előkészítő munkák finanszírozására.

A projektben részt vevő települések: Szirák, Héhalom, Palotás, Kisbágyon, Bér, Egyházasdengeleg. A projekt célja, hogy az érintett településeken a szennyvízelvezetés és -tisztítás megvalósításra kerüljön.

*

III. Palotási Falunap

2009. július 18-án, szombaton, immár harmadszor került megrendezésre a Palotási Falunap a Cserhát völgyében. A rendezvény az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatásával valósult meg.

A palotási sportcentrum területén egész napos programokkal várták a szervezők az érdeklődőket. Az ÚMVP sátor 12 órakor nyitotta meg kapuit, ahol a Helyi Vidékfejlesztési Iroda képviselője és a Cserhátalja Akciócsoport kollégái tájékoztatták az ide látogatókat az ÚMVP programról, számos kiadvánnyal, prospektussal kísérve az információkat. A standon a helyi termelők termékei is kiállításra kerültek. A szabadtéri színpadon a falunapi program ismertetése mellett az ÚMVP sátorba invitálták a résztvevőket, ahol egy vidékfejlesztési totó kitöltésével és helyes válaszaikkal ajándékokat nyerhettek.

A falunapi programon minden korosztály megtalálhatta az érdeklődésének megfelelő elfoglaltságot, a kisebbeket 10 órától légvár, sétakocsikázás, korongozás várta.

13.30-tól a színpadon számos környékbeli hagyományőrző csoport színvonalas műsorával szórakoztatta a kilátogatókat. Az ÚMVP meglepetés műsorral kedveskedett a közönségnek, 15.30-tól a Cuba Ritmo duó latinos hangvételű előadását élvezhette a falunap nézőközönsége. Az ÚMVP totó-t helyesen kitöltők között 16.30-kor ajándéktárgyak kerültek kiosztásra, ÚMVP logóval ellátott tollat, pólót, passztartót kaptak a szerencsés nyertesek.

A program sajnos nem folytatódhatott, mivel 17 óra körül orkán erejű szél szakította félbe a rendezvényt, jókora anyagi kárt okozva.

*

Kállói Falunap

Az Együtt Könnyebb A15 Egyesület szervezésében az apró település sportpályája adott otthont a falunapi rendezvénynek 2009. július 18-án, szombaton. Az ide látogatókat sokszínű program várta.

10 órától főzőverseny kezdődött, majd a sportszerető közönség kispályás labdarúgó mérkőzéseken szurkolhatott. Az ÚMVP sátor 11 órától volt látogatható, ahol a Cserhátalja HACS munkatársai és a HVI irodavezetője készséggel válaszoltak a felmerült kérdésekre az ÚMVP program kapcsán, valamint tájékoztató kiadványokat osztottak az érdeklődőknek.

Az egészségsátorban ingyenes vérnyomás, vércukorszint mérésen vehettek részt a rendezvényre kilátogatók. Kirakodóvásáron kézművesek, fazekasok mutatták be termékeiket, lehetőség volt sétakocsikázásra, az ügyességi versenyeken mindenki kipróbálhatta gyorsaságát.

14 órától a Vadrózsák autentikus gyermek néptánccsoport fellépése után hagyományőrző együttesek műsorát tekinthette meg a közönség.

*

Nagyboldogasszony Ünnepi Zarándoklat - Mária Út

A Cserhát völgyében, a Palóc Út déli kapujában meghúzódó kicsiny település, Kozárd is csatlakozik a kiteljesedő Mária Úthoz. A falu 2009. elején került bele a Mária út vonalába, amikor Molnár András barátunk Erdőkürtre hívta az érintett települések polgármestereit és a spirituális turizmushoz vonzalmat érző szakembereket, ahol nagy vonalakban az Erdőkürt-Vanyarc-Bér-Buják-Kozárd-Mátraszőlős szakaszról történt megállapodás, amely része a Gödöllő-Máriabesnyőtől Mátraverebély-Szentkútig húzódó útnak.

Kozárd már akkor megálló/megállító helyként szerepelt, hiszen van csodálatos Szeplőtelen Fogantatás kápolnája, szoborparkja (fa, kő és bronzszobrok, kopjafa), palóc vendégházai, nívódíjas étterme. Közben a kozárdi Zöld Pihenő Alapítvány hatalmas sziklát hozott a faluba, amelyet pontosan a bejövő Mária Út vonalába helyeztek el és a Demeter István (Székelyudvarhely) és Koltay László (Püspökhatvan) művészpáros egy csodálatos Mária szobrot alkotott a 7 tonnás sziklából.

Nos, ennek jegyében 2009. augusztus 15-én délelőtt szentmisével egybekötött ünnepélyes keretek között került megszentelésre a Mária szobor és a Mária Út Kozárdon áthaladó szakasza. A szentmisét Varga Lajos Váci Egyházmegyei segédpüspök celebrálta, bírva Dr. Beer Miklós Püspök Úrnak a Mária Útra adott védnöki áldását.

Közben a helyi és a szomszédos természetjárók és túravezetők Pálinkás Gábor vezetésével és Kasza Viktor kozárdi fiatalember segítségével eljöttek Kozárdra, hogy a Mária Út és a Palóc "piros" útjelzéseket felfessék, és Kozárdra vezessék a zarándokokat. Kijelölték az utat a már tavaly felújított erdei Anna kápolnához, valamint a kozárdi erdőben található andezit bányához. Ezeken az útvonalakon sok szép megállóval posztereken mutatták be a Kozárd körüli élővilágot, a vadvirágokat, védett növényeket, erdei állatokat, a geológiai feltáródásokat.

A falu kulturális programokkal, kézműves és helyi termék kiállítással és vásárral várta a Nagyboldogasszony napi vendégeket.

Forrás: Pásztói HVI, Cserhátalja LEADER Nonprofit Kft.

Cikk megosztása