Az Európai Unióban a 90-es évek elejétől kezdődően egyre több figyelmet kapnak a vidéki területek.

A közösség alapelvként rögzítette, hogy adott kérdésekben ott hozzanak döntéseket, ahol elérhető minden információ, ahol leghatékonyabban tudnak cselekedni.

Az elindított intézkedések eredményeként, minden tagországban, így Magyarországon is, vidéki közösségek, úgynevezett Leader csoportok alakultak. Ezek a vidéki közösségek, felmérve saját erőforrásaikat, lehetőségeiket elkészítették fejlesztési stratégiájukat, melyekhez pályázat révén forrásokat is szerezhettek, nyerhetnek. Mint minden közösségi forrás felhasználásnál itt is fontos eleme a folyamatnak az értékelés.

A Határmenti Vidékfejlesztési Tanácsadó Központ munkatársai között is vannak olyan egyetemen, főiskolán oktató kollégák, akik konzulensi feladatot töltenek be diplomadolgozatok elkészítésénél. Több hallgató is érdeklődik a Leader program iránt, szívesen kapcsolódnának be a csoportok munkájába.

A hálózat felállítása mögött rejlő gondolat, hogy fogjuk össze ezt a munkát! Az ötletre több pozitív visszajelzés érkezett a Leader programot kutató neves szakemberektől is, akik jelezték támogatásukat egy közös módszertan kidolgozásához (figyelmembe véve az értékelés uniós irányelveit is), mely útmutatóul szolgálna a hallgatóink munkájához. A kapott eredmények visszacsatolása után, országos összehasonlítást lehetne végezni, ezzel is segítve a források felhasználásának értékelését.

Kérjük olvasóinkat, ha megszólítva érzik magukat és támogatják az ötletet, e-mailen keresztül jelezzék felénk érdeklődésüket!

Kapcsolattartó: Katonáné dr. Kovács Judit, egyetemi adjunktus
E-mail: [email protected]

Forrás: http://www.hvtk.org/?hir=6127

Cikk megosztása