Megújult a városközpont

Nemrégiben befejeződött a fehérgyarmati városközpont térburkolása és utcaburkolattal ellátása.

A beruházás összértéke mintegy 49 millió forint, amelyhez az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség 44,6 millió forintos pályázati támogatást nyújtott. Az üzemeltetési jogot dr. Tilki Attila, a város polgármestere a napokban átadta Tardi Istvánnak, a Városüzemeltetési Kft. képviselőjének. A városközpont hivatalos ünnepélyes átadását a közeljövőben tartják.

*

A Szigeten kavarták a ciberét a Szatmár Leader Egyesületet képviselő szatmárcsekeiek

A szigetlakók kis csoportokban közelítettek a hatalmas rézüst körül sürgölődő szatmárcsekei asszonyok felé. A fateknőkben tornyosuló szilvaszemek láttán azt gondolták, pálinkát főznek a szorgos kezek, s amikor kiderült, lekvár készül szabad tűzön, nevetve kérték, hadd kapcsolódjanak be a kavarásba.

Az idei Sziget Fesztiválon – az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatásával – kialakított Hungarikum faluban a munkájukba betekintést engedő kézművesek között, a szatmárcsekei önkormányzat főzőcsapata a lakóhelye hagyományos tevékenységét ismertette meg az érdeklődőkkel.

A bemutatóra, s ezáltal a vidék értékeinek népszerűsítésére a Szatmár Leader Egyesület kérte fel a lekvárfőző közösséget, és mint Sarkady Pál polgármester értékeléséből kiderült: a vártnál jóval nagyobb érdeklődés kísérte a kóstolással teljessé tett, 9 napon át tartó programot.

*

11. Szatmári Fesztivál és 8. Nemzetközi Diófesztivál

A Nemzetközi Diófesztivál olyan gasztronómiai látványosság, amely méltó emléket állított a híres milotai M-10-es diónak.

A rendezvényre látogatók megismerkedhettek a már rég elfeledett dióból készült ételekkel, valamint azok elkészítésének fortélyaival. A fesztivált kulturális műsorok tették színesebbé. (Rendezvény időpontja: 2009. augusztus 29.)

*

Expo Kölcsében

Első alkalommal kerül megrendezésre a fehérgyarmati kistérségben expo. Több, mint egy hónapos előkészítés után egy magyar, és egy ukrán egyesület szervezi meg a kiállítást és vásárt.

Várhatóan a magyarországi, és ukrajnai gyártók bemutatják azokat a termékeket, amelyekkel energiát lehet megtakarítani, vagy előállítani.

*

Zeneszó Szatmárból

Dícséretes dolog, hogy a szatmári települések rendszeresen helyt adnak zenei rendezvényeknek. A Szatmári Rézfúvós Zenei Fesztivál már hatodik alkalommal került megrendezésre.

Azt viszont kevesen tudják, hogy a fesztivál helyszínének kiválasztásában nagy szerepe volt Csáthy Miklós, és a kelemen testvéreknek,akik Fehérgyarmatról indultak, Bárány Béla tanár úrnál tanulták a hangszert, és váltak igen híres művészekké.

A panyolai rendezvény értékét növeli, hogy évről-évre egyre több magyar, és határon túli együttes jelenik meg a fesztiválon,ahol a nem mindennapi zenei élmény mellé a szatmári ízek is hozzájárulnak a jó hangulathoz.

*

Lift a szociális otthonban

Pályázati pénzből épül lift a tiszakóródi szociális otthonban. A munkálatok már júniusban elkezdődtek, az alapozással már végeztek a munkások, mostmár a szerelőkön a sor. Várharóan a hónap végére megtörténik az átadás,és megoldódik az emeletre történő közlekedés gonja.

Négy felújítás még nem kezdődött el. Örömmel adtunk hírt, hogy a fehérgyarmati kistérségben 7 iskola felújítására kerül sor a nyáron. A fehérgyarmati,a nagyszekeresi, és a botpaládi iskolák felújítása jó ütemben folyik. A kölcsei,a csaholci, a tiszabecsi, és a jánkmajtisi iskolák esetében a munkálatok még nem kezdődtek el.

Ezek az iskolák a támogatási szerződések megkötésénél, és a közbeszerzési eljárásnál tartanak.

*

Szobor a város közepén

A Gyarmati Vigasságok rendezvénysorozat részeként került felavatásra a város központjában lévő körforgalom közepén elhelyezkedő Árpád szobor. A fából készült szobor költségeit adományokból készítette el az önkormányzat.

*

Turista forgalom Szatmárban

Augusztus hónap a fesztiválok hónapja Szatmárban.

Panyola, Tunyogmatolcs, Penyige, Túristvándi, Szatmárcseke, Milota, Fehérgyarmat kiemelkedő rendezvénnyel várta az ide látogató turistákat. Sznite minden hét végén volt olyan esemény, ahová érdemes volt ellátogatni, és a színvonalas műsorok mellett megkóstolni az igazi szatmári ételeket.

Már most tapasztalható, hogy jelentősen meg is nőtt az ide látogató turisták száma.

*

Sikeres Vadásztalálkozó Nábrádon

Szeptember 5-én Nábrád adott otthont a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vadásztalálkozónak. A Vadászhimnusz elhangzása után a megyei elnökség kitüntetéseket adott át, majd kezdetét vette a főzőverseny, a solymászok bemutatója.

Az egész napos rendezvény nagyon jól sikerült.

*

A Bárdosban is később indul az iskola

A felujítás elhúzódása miatt csak szeptember 21-én kezdődik meg a tanév a fehérgyarmati Bárdos iskolában. Addig a pedagógusok, és a szülők folyamatosan hordják vissza a bútorokat, és készülnek fel a tanévkezdésre.

Forrás: Szatmár LEADER Egyesület, Fehérgyarmati HVI

Cikk megosztása