A II. Magyar Vidék Napja egyszerre volt kirakodóvásár, játszótér, sportesemény, táncmulatság, konferencia, tanácskozás, fogadás, buli, össz-vidéki falunap és protokollesemény. Délelőtt 10 órakor kezdődött a hivatalos program a taktaharkányi mazsorettek műsorával odakint, míg a Mezőgazdasági Múzeum kapujában zajlott a regisztráció, majd elkezdődött a konferencia.

Az „Éjszaka az Esőerdőben” interaktív kiállítás félhomályos díszletei között őrt álló fekete ruhás hostessek irányították útba a Helyi Vidékfejlesztési Irodavezetők, LEADER Helyi Akciócsoport (HACS) küldöttek és egyéb partnerek alkotta vendégsereget az elegáns konferenciaterem elé, ahol az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) vezető személyiségei nyitották meg a rendezvényt.

Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára emlékeztetett: egy éve, hogy a 96 HACS mindegyike LEADER titulust nyert. A vidékfejlesztési közösség azóta felkészült a számos új kihívásra, és sikerrel közvetíti a magyar vidék üzenetét: „mi is élünk, és élni akarunk”.

Dr. Forgács Barnabás közösségi ügyekért felelős szakállamtitkár a számok szigorú nyelvén fedte fel a két éves ÚMVP eddigi eredményeit: 79.078 kérelem 739 milliárd Ft értékben, ebből mintegy 30.700, több mint 500 milliárdos értékben jóváhagyva, ebből már 215 milliárd ki is fizetve. A III. tengelyes intézkedések során 80 milliárdot hagynak jóvá, a IV. tengelyen a 96 HACS összes célterületének (több mint 1000) áttekintése befejeződött, a LEADER rendeletet a Magyar Vidék Napjának hajnalán hirdették ki.

Kiemelte, hogy, az elmúlt hónapok intenzív munkája közepette a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) az ÚMVP-vel kapcsolatos ügyek vitele mellett más feladatokat is ellát, így fordulhat elő, hogy az Irányító Hatóság adott esetben nem tudja tartani a saját maga által felállított határidőket. Az ősz egyik legfontosabb változása az, hogy az MVH-tól bizonyos feladatok átkerülnek a HACS-okhoz. Nehéz, küzdelmes időszak várható, amíg a helyi szereplők szert tesznek az új megbízatáshoz szükséges tapasztalatra és szaktudásra, hiszen a feladatok az MVH „feketeöves” vidékfejlesztői számára is tudtak fejtörést okozni. Ugyanakkor a szakállamtitkár hangsúlyozta, hogy „másként éli meg” a hivatali alkalmazott az előtte fekvő ügy kezelését, mint az, aki helyben szembesül vele, a lakóhelyéről szól, ismeri a környezetet, a hátteret, testközeli számára a probléma - ez lehet a fő pozitív hozadéka feladatok helyi szintre delegálásának.

Pásztohy András miniszteri biztos a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról (MNVH) szóló helyzetjelentésében elmondta, hogy jelenleg 5369 regisztrált van a rendszerben, köztük a 33 „LHH” (leghátrányosabb helyzetű) térség képviselőivel, akik számára különösen fontos lehet az, hogy hogyan jutnak el igényeik a döntéshozatal felé.

Majd Mara Lai, az MNVH hátterét adón nemzetközi ernyőintézmény, az Európai Vidékfejlesztési Hálózat (European Network for Rural Development, ENRD) Tájékoztatási Pontjának képviselője lépett az emelvényre, hogy bemutassa a szervezetet.

A ENRD a kormányzati vidékfejlesztési intézetekhez hasonló feladatokat lát el, transznacionális szinten:

- hálózatba köti a nemzeti hálózatokat
- vidékfejlesztési módszereket, jó gyakorlatokat gyűjt, analizál, és ad tovább
- szemináriumokat, találkozókat szervez
- vidékszakértői hálózatot szervez és tart fenn

Szervezeti felépítése:

- Koordinációs Tanács
- LEADER Al-Tanács
- Tematikus csoportok
- Kiértékelő Szakértői Tanács

Egyik érdekesnek tűnő kezdeményezésük a LAG-ok (Local Action Group, azaz HACS) közös informatikai kommunikációs platformra helyezése.

További info:

http://enrd.ec.europa.eu

(folytatjuk)

Forrás: umvp.eu

Cikk megosztása