Nagy érdeklődés az "Ízutazás Békés megyében" fesztiválon

2009. július 2-4-ig rendezték a kastélyáról is híres Szabadkígyóson az "Ízutazás Békés megyében" elnevezésű fesztivált, melynek célja a megyei gasztronómiai hagyományok ápolása.

A hagyományőrző helyi fellépők mellett fővárosi sztárok is színesítették az igényes programsorozatot.
Mindhárom napot kulturális programok, ételkészítési bemutatók, kóstoltatások, kiállítások és koncertek színesítették.

A fesztivál ideje alatt különböző kísérőrendezvényekre is sor került.

Délelőtt a Harruckern János Közoktatási Intézmény Szabadkígyósi tagozatának bemutatkozásán volt a sor.

A fesztivál hatalmas érdeklődésre tartott számot, rengetegen érkeztek a környező településekről és sokan voltak kíváncsiak a megyénkben vakációzok közül is kulturális és gasztronómiai értékeinkre.

(Forrás: Békés Megyei Jókai Színház Programiroda)

*

Hagyományőrzés Dél-Békésben: sikeres volt a Pusztaottlakai Románok Napja

Bevezetésképpen részlet az egyesület elnökének beszédéből: – Bizonyos dolgokban sosem értékeltük nagyra a saját jelentőségünket - az elismertséget és a népszerűséget -, de ennek megfelelően igyekeztünk cselekedni. Tudtuk, hogy nem tudjuk megváltoztatni a világot, de abban a környezetben, amelyben élünk és amelyre hatással vagyunk megpróbálunk változtatni a dolgokon.

Legalább abban a „kicsiben”, amiben vagyunk, abban tudjunk valamit tenni! Amit teszünk, azt különbnek, jobbnak, érdekesebbnek és fontosabbnak tartjuk saját magunknál, ezért vállaltuk fel, hogy mindent megteszünk a Pusztaottlakai románság megmaradásáért, kultúránk életre-keltéséért, hagyományaink ápolásáért.

Szombaton 10 órára elkészült a Romániai Beszterce megyei Salva község Image Concept egyesületével közösen létrehozott Láda fia kincsei c. kiállítás, amit 10 órakor nyitottunk meg, amikor is környékbeli Lada- krosz vetélkedőre érkező családok és az Antal napi búcsúra hazalátogató elszármazottak látogatták este 16 óráig.

Vasárnap, 2009. június 14-én a Minden Szentek ünnepén a Pusztaottlakai Ortodox templom ismét megtelt hívőkkel. Ebben a kicsiny Békés megyei faluban a helyi románság ünnepelt. Mégpedig az immár hagyományosnak számító IV. Pusztaottlakai Románok Napját, és az elszármazottak találkozóját. A szent liturgiát a helyi Calinic tisztelendő úr és a Romániai Alba megyei Bucerdea Vinoasa községből Virgil Bolea tisztelendő úrral közösen tartották meg. A tisztelendő úr abból a Bucerdea Vinoasa községből érkezett, akivel egyesületünk ez év tavaszán együttműködési megállapodást kötött a román kulturális értékek megőrzéséért, hagyományaink ápolásáért. E községből érkező delegációt Zsolt Grigoruc a Tradition Group egyesület elnöke vezette, akik első alkalommal látogatták meg az Ottlakai ortodox közösséget. A szent mise alatt az Aradi Teológiai Egyetem férfi kara kórusműveket adott elő.

Ezt követően ismét megnyitottuk „Bemutatkozik a Beszterce megyei Szalva község „Láda fia kincsei” c. népművészeti kiállítást.
E kiállítás keretében a az Ortodox Parókiától megkapott 2 helyiség közül egy helyiséggel a Szalvai Image Concept egyesület rendelkezett, akik elhozták és bemutatták annak mintegy 500 látogatónak Románia több megyéjének jellegzetes, hagyományos népviseleti, kézzel varrott, gyöngyökkel és egyéb kellékekkel díszített kosztümjeit, kellékeit.

A második helyiséget elfoglalták az elmúlt évszázadban Pusztaottlakán élő románok által használt tárgyak, előkerültek a „Ládából” a nagyanyáink ruhadarabjai, kosztümjei, csipkéi és horgolt függönyeik, ami azt bizonyítja, hogy a még megmaradt kevés Ottlakai románságnak is van történelme, tradíciója, kedve és értéke.
Ebéd előtt koszorút helyeztünk el névadónk Purdi Mihály emléktáblájánál. Majd a kultúrházban házi pálinkával kaláccsal és süteménnyel vártuk a vendégeket és az ottlakai valamint az elszármazott románságot.

Ebéd előtt egy kis román műsorral kedveskedtünk, majd ünnepi köszöntőt mondott az egyesület elnöke, a román kisebbségi önkormányzat elnöke, és Pusztaottlaka Polgármestere.
Ezt követően az egyesületünk tagjai felszolgálták az ebédet, majd ebéd után a program folytatódott lovas hintózással, amikor is az elszármazottakkal és az ott születettekkel meglátogatták az egykori Pusztaottlakához tartozott román tanyavilágot. A Romániai vendégeket szintén lovas hintókkal elvittük és bemutattuk nekik a Dragán tanyán lévő mini állatkertet.

Úgy gondoljuk, hogy ezen az ünnepi napon ismét boldoggá tettük az ottlakai és az ottlakáról elszármazott, de a környékben élő románságot.

Vendégeink között volt a Beszterce megyei Szalva község polgármestere és a képviselőtestület néhány tagja, a Siriai polgármester és a képviselőtestület néhány tagja, a Siriai Boramis Kulturális Egyesület néhány tagja, de megtisztelt minket jelenlétével Jon Fodoreanu Gyulai Román Konzul is, valamint a Romániai Graniceri (Nagyottlaka) küldöttei, továbbá Negrea Dániel a Békés megyei Román Kisebbségi Önkormányzat Elnökhelyettese a Medgyesegyházi Román Kisebbségi Önkormányzat elnöke, Sütő Mária a medgyesegyházi románság hagyományaiért és jövőjéért egyesület képviselője.

Reméljük, hogy tetteink hírét tovább adják és elviszik a határon túlra is.

Egyesületünk tagjai nagy oda-adással dolgoznak a megmaradásunkért, hagyományaink megőrzéséért, Pusztaottlakáért, azért, hogy a mi román ortodox templomunk szép legyen és megteljen hívekkel és ismét régi fényében ragyogjon. Munkánkat és programjainkat nagy mértékben támogatja Pusztaottlaka Önkormányzata, a Román Kisebbségi Önkormányzat, a falu román és nem román ajkú lakossága. Az örömökben sajnos üröm is vegyült, hiszen nagyon szegényes volt az idei támogatás, így pénzeszközök hiányában a programhoz tartozó határ-menti román népi-tánc együttesek bemutatkozását megtartani nem tudtuk.

Mindezek ellenére a tetteink beszélnek és reméljük, hogy a közeljövőben a mi falunk lesz a környékbeli román ortodoxok fontos központja, élén Pusztaottlaka büszkeségével az ortodox templomunkkal.

Karancsi Andrásné Bocsor Éva
A Purdi Mihály Román Kulturális Egyesület elnöke

*

Barangoló Gyűjteményes Ház

A Végegyházi Barangoló Egyesület megalakulása óta keresett helyett egy helytörténeti és életmód-történeti kiállításnak Végegyháza Községben. Sajnos mindeddig nem találtak erre alkalmas épületet, de a helyzet gyökeresen megváltozott.

Egy az egyesület munkájával szimpatizáló magánszemély felajánlotta az egyik saját tulajdonát képző épületet, melyet felhasználhatnak a Gyűjteményes Ház létrehozásáa. A gyűjteményben az egyesület szeretné, ha helyet kapna a község történetét bemutató tárlat és egy békés megyei tájjellegű népművészeti gyűjtemény.

A udvaron a régi paraszti életre jellemző eszközöket helyeznék el. Ezen kívül ezen ház biztosítana helyet a helytörténeti szakkörnek, a kézműves körnek, és a hamarosan induló újságíró klubnak is.

*

Nyári Ifjúsági Klub Végegyházán

Július és augusztus hónapban hétfőtől szombatig tart nyitva Végegyházán a Katakomba Ifjúsági Klub.

A nyár visszatérő problémája Végegyháza községben a nyári szünetben a fiatalok számára kulturált szórakozási lehetőség biztosítása. Az elmúlt évi helyzethez képest valamelyest javulás tapasztalható, mert bár a művelődési ház és a tornaterem továbbra is zárva van a nyári időszakban a fiatalok előtt, a sportpálya kapuja végre megnyílt előttük.

Az önkormányzattal sikerült a Végegyházi Barangoló Egyesületünknek is elfogadható megállapodást kötni, így a fiatalok előtt a nyári szünetben szinte minden nap nyitva áll az ifjúsági klub ajtaja. A látogatók itt összeülhetnek beszélgetni, zenét hallgatni, anélkül, hogy „bandázásukkal” irritálnák azokat a felnőtteket, akik elfelejtették, hogy ők is voltak fiatalok.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásával vásárolt játékok megnyerték a klub látogatóinak tetszését, a darts, az asztali foci és a mostanában oly népszerű póker mellett a fiatalok használják a régi hagyományos társas játékokat is, így nem hever parlagon a Gazdálkodj okosan, vagy a Ki nevet a végén sem. Természetesen szól a zene, amit a fiatalok szeretnek és választanak, a felügyeletet önkéntesként ellátó felnőttek „nagy örömére”. Az első napokban lenyírták az udvaron a magas füvet, és megkezdték a klub nyári dekorációjának az elkészítését is.

A hétvégén, pénteken újra rendeznek karaoke estet, és úgy tervezik, minden hétvégén valamilyen szervezett program áll majd a tagok rendelkezésére. Így rendeznek diszkót, koncertet, darts és csocsó versenyt, de a póker bajnokság is szerepel a tervek között, no és bármi, amit meg tudnak szervezni, és a fiataloknak igénye van rá. A klub vezetését is átadják a fiataloknak, ami annyit jelent, hogy a programot ők állítják össze, az egyesület csak a szervezésben segít, és a felügyeletet biztosít.

A klubot továbbra is csak tagságival látogathatják a vendégek, mert az eddigi tapasztalatok alapján a tagsági rendszere beváltotta a hozzáfűzött reményeket. A klub természetesen nem oldja meg a fiatalok problémáit, de lehetőséget és alternatívát kínál a szórakozásra és a hasznos időtöltésre. Az ifjúsági klub nyári működtetéséhez, a bérleti díj kifizetéséhez ismét önzetlen segítők járultak hozzá, ahogy a felügyeletet is nap, mint nap térítésmentesen biztosítják a Barangoló KHE aktivistái.

*

A Helyi Vidékfejlesztési Stratégia pontosítása

A Kertészek Földje Akciócsoport Egyesület a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium iránymutatásai alapján elkészítette a Helyi Vidékfejlesztési Stratégia pontosítását.

A pontosítás során lehetőség nyílt a pályázatok feltételrendszereinek részletes kidolgozására. A kidolgozott HVS-t az Elnökség 2009. július 27-én tartott rendkívüli elnökségi ülésén elfogadta. Az elfogadott HVS az MVH-val leegyeztetésre került, az egyeztetést követően elkészített HVS az Egyesület tagságának kiküldésre került.

A változtatások elfogadásáról 2009. augusztus 4.-én elnökségi ülés, 2009. augusztus 5.-én közgyűlés döntött. A véglegesített HVS alapján a pályázatok várható megjelenése 2009. október 15.

*

500 millió Forint a hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatására

A Kertészek Földje Akciócsoport területén a vidékfejlesztés területén meghirdetett, III-as tengelyes négy jogcímre meghirdetett (falumegújítás, vidéki örökség megőrzése, turizmusfejlesztés, mikrovállalkozások fejlesztése) pályázati kiírásokra 2009 év elején benyújtott pályázatok feldolgozása a végső stádiumába ért.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a pályázatok nagy részét befogadta, s a hiánypótlások lezárását követően a Kertészek Földje Akciócsoport Egyesület elnöksége jóváhagyásra visszakapta a pályázatokat. A 2009 Augusztus 24.-én megtartott rendkívüli elnökségi ülés határozatai értelmében összesen 532 millió Ft támogatást nyújtunk 21 pályázónak, melyből több, mint 500 millió Ft a leghátrányosabb helyzetű kistérségek közé számító mezőkovácsházi kistérségbe érkezik. A pályázati kiírások ismételt, feltételezhetően 2009 év végi megjelenésekor várhatóan 310 millió Ft szabad forrásra lehet pályázatokat benyújtani, mind a négy jogcímre. (ÖSSZEFOGLALÓ CSATOLVA)

*

Négyszázmillió forintból újíthat fel ősszel a megyei közútkezelő

Összesen 400 millió forintot fordíthat ősszel a Magyar Közút Kht. Békés Megyei Igazgatósága útfelújításokra.

Virág Mihály igazgató elmondta, ezt a pénzt a legszükségesebb, nagyobb felületű beruházások elvégzésére fogják fordítani.
Olyan kisebb területeket fognak kijavítani, melyek rendbehozatala révén hosszabb szakaszok válnak érezhetően jobbá. A munkálatok a megyei főútvonalakat érintik majd, a projekt egyelőre előkészítés alatt van.

Virág Mihály beszámolt arról is, a regionális operatív program keretein belül jövőre hat nagyobb szakasz felújítása kezdődhet el. — A tervezés jelenleg is folyik, és várhatóan októberben fejeződik be. A kivitelezés ezek után jövő tavasszal kezdődhet meg — tájékoztatott Virág Miály.
A munkálatok érintik a Vésztő és Doboz közötti út két szakaszát, az Orosháza- Tótkomlós és az Orosháza- Kaszaper vonalat. A program része a 4444-es út Gyula és Elek közötti 6 kilométeres szakasza, valamint Medgyesegyháza- Mezőkovácsháza közötti út egy része.

Forrás: Kertészek Földje Akciócsoport Egyesület, beol.hu

Cikk megosztása