Bicskén megnyitott a városi tanuszoda

Hivatalosan is átadták a Bicskei Tanuszodát, az augusztus 20-i városi ünnepségsorozat keretében, mintegy kétszáz meghívott és érdeklődő jelenlétében.

*

Falunap 2009 Bodméron az ÚMVP támogatásával

A bodméri Falunap 2009 megálmodói augusztus 20-án szervezték meg az idei rendezvényt a sportpályán.

Rendezvény programjai voltak: játékos és sportvetélkedő, ünnepséggel egybekötött zenés-táncos retro műsor.

*

Lecsófesztivál 2009. szeptember 26-án

A Lecsófesztivált idén már ötödik alkalommal rendezik a Fehérvári Vigasságokkal és az Önkormányzati Nappal közösen. Ebben az évben szeptember 26-án rengeteg színes program lesz Székesfehérvár belvárosában.

Az idén várható mintegy 300 résztvevő csapat várható a Lecsófesztiválon. Tavaly 268 bográcsban rotyogott lecsó a Várkörúton és idén több részvevőre számítanak.

Jelentkezni szeptember 15-ig lehetett a fesztiválra – mondta Sipos József a Lecsófesztivál főszervezője. Idén már honlapot is indítottak www.fehervarilecso.hu címen, melyen sok hasznos információ található a részvételről és a tavalyi évek fesztiválgalériái között is barangolhat a látogató.

*

Folklór és ízes falatok

A megye nemzetiségeinek hagyományőrző napját is magában foglalja az Eötvös-napok, amelyen Miklós Gergely most megjelent helytörténeti könyvét mutatta be Ercsiben.

Kultúra, tradíciók, gasztronómia, sport és szórakozás - ez mind belefért a hagyományos Ercsi-napok programjába szeptember 3-6. között. A város jeles szülötte, báró Eötvös József személye az ünnep névadója a Duna-parti település kora őszi rendezvényének, amelyen Gozsdu Elek ercsi író emlétábláját avatták fel a Szapáry Péter Honismereti Szakkör kutatómunkája nyomán.

A művelődési házban Tarnóczi Barabás Irén és Kaizler Gitta festők munkáiból nyílt tárlat, valamint az Ezeréves Fejér megye vándorkiállítást tekinthetik meg. Miklós Gergely Ercsi helytörténetét dolgozta fel, a könyvbemutató szeptember 3-án 18 órakor volt, szintén a művelődési házban.

A következő nap a sporté volt, amelyen a női foci és a férfikézilabda mellett ultiversenyt tartottak a Torony vendéglőben. Este 9-től Hooligans-koncert zárta a napot.

Szombaton a Zorica hagyományőrző napon a helyi rácok házigazdaként látták vendégül a megyei nemzetiségi és magyar folklórcsoportokat, amelyek műsoraikkal mutatkozhattak be. Tíz órakor a Kossuth térről vonultak a Templom térig viseleteikben, köztük rác, szerb, horvát, görög, német, magyar táncosok, énekesek.

Szeptember 6-án autós bemutató, gyorsulási verseny is volt a Duna-parton, a Bem utcában pedig Ízes ételek és italok utcáját rendeztek be.

*

Elkészült a volt Tiszti Óvoda

Az ercsi Napfény Óvoda használaton kívüli épületének felújítása a KDOP-2007-5.1.1./ 2F keretében megtörtént. Szeptember 3-án az épület ünnepélyes átadására került sor.

Ercsiben sokáig meghatározó volt a honvédség jelenléte. 1950 és 1999 között élénk katonaélet folyt a településen, a laktanya megépítésén túl 50 férőhelyes nőtlen szálló és a katonacsaládok letelepedését szolgáló lakótelep épült.
A 70- es évek végére már nem biztosítottak elegendő elhelyezést a meglévő lakótelep épületei, újabbak építése vált szükségessé. Az 1980- ban elkészült 8 lépcsőházban 64 lakás került kialakításra. Ezzel egyidejűleg került átadásra az akkori viszonyokhoz képest modern, 75 férőhelyes, három csoporttal működő óvoda, mely 1980. szeptember 1. én nyitotta meg kapuit a gyermekek előtt.

1999. február 28- án a Magyar Honvédség megszüntette az Ercsiben lévő alakulatok működését, majd 1999. augusztus 31- én a Honvéd Óvoda is megszüntetésre került.

Ercsi Önkormányzata 1999. szeptember 1.- és 2000. augusztus 31. között bérelte az óvodát, az I. sz Napköziotthonos Óvoda telephelyeként működtette azt, majd a romló anyagi feltételek miatt a bérletet nem tudta tovább fenntartani.

Az óvoda felújítására, újbóli megnyitására nagy szükség lett volna már az elmúlt években, hiszen városunkban az óvodáskorú gyermekek száma nem csökken, 2009- ben is közel 400 fő.

A felújításhoz szükséges tervek már 2006- ban elkészültek, az aktuális pályázati kiírás 2007-ben jelent meg, és a város élt is az így kínálkozó lehetőséggel. A többfordulós, az Európai Uniós által finanszírozott pályázat keretében elnyert 89.260.380 forint, kiegészítve a vállalt 10%-os önrésszel, biztosította a projekt teljes költségét, mely így 99.178.200 Ft volt, s ezzel lehetővé vált az óvoda teljes felújítása.

Nevelési programunk saját készítésű helyi óvodai program, mely a „Napfény” nevet kapta. Felülvizsgálata jelenleg folyamatban van. A kompetencia alapú óvodai nevelés bevezetésére kiírt pályázaton óvodánk 6,5 M Ft-ot nyert. Az esélyegyenlőség biztosítását jól szolgálja, hogy a sajátos nevelési igényű gyermekek számára is tudunk ellátást biztosítani.

*

Dzsaja bíró hídja ma is áll

A vékonyan csordogáló Rába-patak fölött ível át az első pillantásra nem különös látványt nyújtó Öreghíd Ercsiben. A régi, romantikus településszerkezetben találkozópontként, összekötőként szereplő, tégláról téglára rakosgatott híd az idén éppen 200 esztendős!

Nincs magas felépítménye, ezért nem ötlik szembe azonnal patinás külseje, ám téglafala, az alsó íve, s maga a tény, hogy ennyi időn át szolgált hibátlanul - elismerésre méltó.

- A környéke szemetes, gazos, a híd is elhanyagolt, többet érdemelne - írta nekünk Dzsaja Donát. A különleges nevű, s mint kiderült, igen ősi famíliából származó ercsi férfiú vezetékneve szerepel a 200 éves híd eligazító feliratán is. Pontosabban Dzsaja Gáboré.

- Az ükapám édesapjaként tartja számon a családi legendárium őt, aki 1809-ben, a hídavatáskor Ercsi bírájaként regnált - mondja az utód. Dzsaja Donát öccse, József családfakutatással foglalkozik, s szerinte a törökökkel érkeztek Ercsibe a Dzsaják.

Sajnos, stílusához nem illeszkedőn betonozták le itt-ott, s az autóforgalom sem használ a mégis mindent kibírt hídnak.

- A testület foglalkozott az Öreghíd és környéke rekonstrukciójával - erősíti meg Szabó Tamás polgármester. - Elkészültek a tervek, jövőre talán nekiállhatunk, s kitakarítjuk a környékét. Nem kis költség lesz, 40-50 millió forintos tétellel számolunk.

*

Sorsfordító ötösök a naplóban

Góman Ibolya jeles bizonyítvánnyal zárta az általános iskolát, ősztől a pécsi Ghandi Gimnáziumban folytatja tanulmányait. Nagyon elhatározott.

Nem teszünk úgy, mintha ez nem így lenne, szögezzük le a Góman család hűvös ebédlőjében kezdett beszélgetésünkkor. A roma népességből kevesen jutnak el a felsőfokú végzettségig, különösen, ha nem régi zenészcsaládból származnak, ahol már egy-két generáció óta tanulnak - de szinte kizárólag zenei pályán! Góman Ibolya idén végezte a nyolcadik osztályt, s édesanyja és az osztályfőnöke, Mosonyiné Imre Zsuzsanna tanárnő erőteljes terelése mellett a híres pécsi Ghandi Gimnáziumban folytatja tanulmányait. Ercsiben, de másutt sem túl gyakori ez a pálya a romák előtt, ám az édesanya, Nyári Ibolya határozott meggyőződése, hogy a tanulás az egyetlen járható út a lánya előtt, ha komoly célokat tűz maga elé.

- Pécsen születtem, ott nevelkedtem, én is jól tanultam az iskolában, de nem volt lehetőségem a továbblépésre - mondja az édesanya. Kétségtelenül különös, előre nem látható szándéka ez a sorsnak! A pécsi lánynak Ercsiből udvarolt egy évig a leendő férje, ami akkor még nagyobb távolságnak számított, mint manapság! A szerelemből házasság lett, Nyári Ibolya Ercsibe költözött, három gyermekük született, Ibolya, Zorán és Milán. S a lánya ugyanúgy Pécsre kerül, ahonnan az édesanyja elindult!

- Sajnálom az itthoni barátaimat - szomorkodik egy kicsit a kislány, aki lelkesen készült a gimnáziumi tanulmányokra, de miután karnyújtásnyi közelségbe került Ercsiből a távozás, megrettent valamelyest. Édesanyja és Zsuzsa tanárnő biztatják, mondván, hazajár úgyis, nem kell elszakadnia. Gómanék egy bejegyzett magyarországi kis keresztény egyház tagjai, Pécsett jelentős gyülekezetük van, s ott lakik a nagymama is. Ezek is nyomós érvek.

- A most elballagott osztályom emelt szinten tanulta a matematikát és az angolt, Ibolya a legjobbak között állt helyt, noha erős verseny folyt a jól teljesítő gyerekek között - lapozza fel a naplót Imre Zsuzsanna matematika-kémia szakos pedagógus. Góman Ibolyának csak 4-es, 5-ös sorakozik a rubrikákban, angolból kiváltképpen magasan teljesített.

- Az angol a kedvenc tárgyam - teszi hozzá a szerény, csöndes kislány, aki édesanyja jobbkeze, egyben életének egyik értelme is. Vigye többre a lánya, mint ő! Nyári Ibolyát az egészségügy vonzotta, de ez csak álom maradt. Reméli, a kis Ibolya egyetemet végez majd. A két fiatalabb fiú, Zorán és Milán nem dicsekszenek olyan jó jegyekkel, mint nővérük, fiús magabiztosságukkal azért a maguk módján büszkék a testvérükre. Nem árulunk el titkot, ha elmondjuk, hogy a nők nem olyan egyenrangúak a férfiakkal a roma közösségekben, mint általában a társadalom egészében. De egy-egy erős asszony akarata hegyeket mozgat meg ott is. Mint Nyári Ibolyáé. Szeptemberben Pécsre kíséri a lányát.

*

Új óvoda épül Tordason

Járatlan úton indult el az önkormányzat, midőn maga vezényli le az óvoda építését. Felvette tevékenységi körébe a magasépítést. Magad, uram, ha szolgád nincsen.

Az önkormányzat ugyan nem vállalkozó és nem gazdasági társaság, ám nem kötelező szakfeladatként felvette tevékenységi körébe a magasépítő tevékenységet - számolt be Juhász Csaba tordasi polgármester arról a valóban szokatlan és eleddig nem jellemző döntésről, amelyet a szorító anyagiak miatt hoztak meg. A falu szép, hála Istennek nem fogyatkozik, egyre több a kisgyermek, akiknek új óvodát építenek.

A 120 millió forintos költségvetésűre taksált intézményépület pincéjének sávalapozását a héten meg is kezdték, hétköznap és hétvégéken is folyik a munka. Az állandó alkalmazottak mellett a társadalmi munkások ragadnak szerszámot hétvégente. Természetesen az önkormányzat megbízásából a szabályoknak megfelelően felelős műszaki vezető felügyeli az építkezést, akinek utasításait mindenki köteles betartani. Az önkéntesek is! Utóbbiak ugyan nem állnak hierarchikus viszonyban az önkormányzattal, pénzt sem kapnak munkájukért, ám kötelezően részt vettek a munkavédelmi oktatáson. Mint a rendes építőknél dukál.

Forrás: Völgy Vidék Vidékfejlesztési Közösség Közhasznú Egyesület, Bicskei HVI, Ercsi HVI, Fejér Megyei Hírlap

Cikk megosztása