Új óvodatető amerikai segítséggel

Nemrégiben avatták fel az óvodát Zalahalápon, amelynek tetőfelújításában jelentős segítséget nyújtott a minnesotai és ohiói légi nemzeti gárda.

Az avatási ünnepségen a Honvédelmi Minisztériumot képviselő Takács Attila ezredes mondott elsőként köszönetet a segítségért. Hangsúlyozta a két amerikai építési csoport, valamint a magyar együttműködés erősségét.
Mint mondta, a hadszíntéren és a polgári életben is hasznosak az együtt elért sikerek. Utóbbira jó példa a zalahalápi óvoda elkészülte, köszönet azért, hogy a gyerekek jó körülmények között élvezhetik a gyermekkort.

Az óvodások angol nyelvű és magyar néptánccal színesített műsorát követően Jon L. Martinson, az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének politikai tisztviselője úgy fogalmazott, hogy az itt elvégzett munka erős partneri kapcsolatot biztosít az ohiói, a minnesotai nemzeti gárda és a magyar honvédség között.

Mayer Ottóné az óvoda nevében köszönte meg, hogy befejeződhetett a teljes körű felújítás. Ígérte, hogy vigyáznak rá, és megőrzik az együtt töltött idő hangulatát.
Az ünnepségen a jelen levő ohiói katonák még apró ajándékokat adtak át az óvodásoknak, majd emléklapot vettek át a polgármestertől. Az avatás a nemzeti színű szalag átvágásával ért véget.

Szencz Lajosné, Zalahaláp polgármestere arról beszélt, hogy a település lakossága évtizedek óta együtt él a közeli kiképzőbázissal, a honvédséggel, a katonai gyakorlatokkal.

*

Új, takarékos öntözőrendszert a tapolcai városi sporttelepen

Átadták az új, takarékos öntözőrendszert a városi sporttelepen a napokban, amellyel hosszú távon biztosítható a centerpálya kiváló minősége.

A harmincöt fejjel ellátott és a talajszint alá süllyesztett öntözőrendszer hozzájárul a gyep kiváló minőségének megőrzéséhez, hiszen az éjszakai órákban, a növény szempontjából a legideálisabb napszakban biztosítja a szükséges vizet, s mindezt egyenletes elosztásban. Ez a megoldás a takarékosság szempontjából is szerencsés, hiszen a párolgás ekkor lényegesen kisebb vízveszteséget okoz, mint a nappali órákban.

A beruházás tartalmaz egy esőfigyelő rendszert is, így a túlöntözés veszélye kizárható.

A fejlesztés teljes költsége 3,5 millió forintba került. Ebből 1 millió 800 ezer forintot a TIAC-Honvéd VSE nyert pályázaton, s ehhez adott még a tapolcai önkormányzat 1,7 millió forintot.
A rendszer működtetéséhez szükséges szivattyúkat már korábban megvásárolták, így azokat most a beruházást elvégző tapolcai vállalkozásnak a szükséges ellenőrzések elvégzése után csak üzembe kellett helyezni, a munkálatok során.

*

Versenyképes a termőtáj

Lezárult az első szakasza annak a kutatásnak és termelési együttműködésnek, melyen az ország neves kutatói, oktatói és igen széles körben ismert termelői vesznek részt.

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal Jedlik Ányos pályázati kiírása keretében, a Balatoni borrégió arculatának kialakítása, innovatív, versenyképes borászati termékek fejlesztése a pinot fajtakör segítségével című kutatási projekt kísérleti borainak bírálatát végezték el a Pannon Egyetem Agrártudományi Centrum Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében, július 16-án.

Dr. Májer János, a kutatóintézet igazgatója tájékoztatása szerint a program első munkaszakaszának lezárásaként, a szőlészettel-borászattal foglalkozó kutatóhelyekről jeles kutatók, valamint a Balatoni borrégiónak a téma iránt érdeklődő gyakorló szakemberei vettek részt.

A kutatási program célja a pinot fajtakör (szürkebarát, pinot blanc, pinot noir) segítségével a balatoni borvidéki régió termőhelyi arculatához illeszkedő bortípusok szőlőtermesztési és borászati technológiájának fejlesztése, új, innovatív, a piacon versenyképes termékek kialakítása.

A borbírálat során 52 bort értékelhettek a szakemberek. Ezek a Dél-Balaton, Badacsony és a Balatonfelvidéki borvidék termőhelyeit képviselték.
Eltérő fajták, illetve most még jelöltek, melyeket különféle termesztési módokkal neveltek és adott termésen belül borászati kísérleteket végeztek rajtuk. Ezekben eltérhetett a szüret időpontja, a feldolgozás, erjesztés és érlelés módszere.

A bírálat során egyértelműen bebizonyosodott, hogy a hazai vagy a hazaihoz hasonló körülmények között szelektált klónok a borminőség szempontjából is kedvezőbb eredményt adtak, mint a külföldi, a hazai viszonyoktól eltérő ökológiai körülmények közöttiek.

A program még két munkaszakasz, azaz évjárat esetében ad lehetőséget a kísérletek ismétlésére, alapos értékelésére.

*

Újabb siker a keszthelyi kistérségben

A KÖZKINCS program 2008 lezárása után a Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú Társulás ismét pályázatot nyújtott be az Oktatási Minisztériumhoz a KÖZKINCS Kerek-asztal további folytatására, a közművelődési referens továbbfoglalkoztatására és új elemként Komplex Kistérségi rendezvénysorozat lebonyolítására.

Mindhárom pályázat sikerrel járt, így a Kerek-asztal 690.000, a referensi működés 2.600.000, a rendezvény pedig 990.000 Ft támogatást kapott. A 4.280.000 Ft segítségével sikeresen folytatódhat a megkezdett közművelődési munka kiegészítve a Jeles Napok a Zalai Dombhátakon rendezvénysorozattal, amely a térség településein segíti rendezvények lebonyolítását, és egy kistérségi képzőművészeti vándorkiállítás megvalósítását. A program 2009 augusztusától 2010 májusáig tart.

*

Több milliót kap két keszthelyi iskola

A Keszthely város fenntartásában működő mindkét művészetoktatási intézmény, az Egry József Általános Iskola és a Festetics György Zeneiskola is támogatásban részesült a művészeti tantárgyak oktatásának körülményeit támogató pályázaton.

Összesen több mint négymillió forintot ítélt meg az Oktatási és Kulturális Minisztérium a két iskolának. A támogatás feltétele volt, hogy egy korábbi hivatalos minősítő eljárás során szigorú követelményrendszernek feleljenek meg az oktatási helyek. Mivel mindkét intézményben évek óta kiemelkedő színvonalú művészetoktatás folyik, nem volt meglepő, hogy kiváló eredménnyel végeztek a minősítésen.

Az Egry iskolában a drámapedagógiai órák tartására alkalmas terem kialakítására, a zeneiskolában pedig minőségi hangszerek vásárlására költik a kapott összeget. Támogatásban részesült az alapítványi fenntartású keszthelyi Életfa Iskola is.

*

Régészeti világszenzáció Zalában!

Világszenzációnak számító leletre bukkantak a régészek Zalavár-Várszigeten. A kerámia töredéken az ősi glagolita abc jelei láthatók.

- Az egyik, tavaly megnyitott nagy árokban olyan, polírozott felületű korsótöredéket találtunk, amelyen szép, karcolt díszsor látható. Legalábbis első ránézésre. - csigázza fokozatosan érdeklődésünket Szőke Béla Miklós, az MTA Régészeti Intézete tudományos főmunkatársa. - Alaposabban megvizsgálva azonban kiderült, hogy betűkről van szó. Mégpedig a glagolita abc két jeléről.

A frissen megtalált glagolita írástöredék jelentősége azért felbecsülhetetlen, mert sehol a világon nem bukkantak még jól dokumentált ásatási körülmények között ilyen leletre, ez az első.

- Eleve nagyon kevés a 9. századból származó glagolita emlék - folytatja a szakember, érthető lelkesedéssel. - Döntő régészeti bizonyíték ez arra nézve, hogy Cirill és Metód Mosaburgban (Mocsárvár) járt, mint arról olvashatunk is Metód életrajzában. Több hónapot töltöttek itt Kocel udvarában, aki maga is megtanulta a glagolitaírást. Ráadásul egészen pontosan keltezhető a lelet, 865-866 táján történhetett mindez.

A glagolita abc-t Konstantin (ő szerzetesi nevén, Cirillként vonult be a köztudatba) találta ki. Mégpedig akkor, amikor Metóddal együtt azt a megbízást kapta, hogy jöjjön el téríteni e szlávok lakta vidékre. A szláv nyelvű liturgiához le kellett fordítaniuk néhány részletet a bibliából, ám a szláv nyelvben több olyan hangzó is akad, amelyhez egyszerűen nem találtak megfelelő írásjelet a bizánci abc-ben. Ezért újakat találtak ki, s ebből fejlesztették ki a szláv nyelv sajátosságaihoz alkalmazkodó glagolita abc-t. A bizánci térítő testvérpár tehát az általunk ismert cirill betűk előzményét alkotta meg, bár a jelek kalligráfiája eltérő.

Az unikális leleten látható két jelet gyakorlott kéz karcolta. Kiolvasva izse és on a hangzásuk. Mellettük egy kereszt, amit a szavak elválasztására alkalmazhattak.

*

Új rákszűrő program indult

Méhnyakszűrő mintaprogramot indított az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). A cél egyértelmű: az eddigi alacsony részvételi arány jelentős növelése.

- A megszólított korcsoportban, azaz a 25-65 év közötti nők körében mindössze öt százalékos volt eddig a méhnyakszűrésen való részvétel, ezért változtatni akartunk.

Külföldi mintákat figyelembe véve ezúttal a védőnők végzik a szükséges kenetvizsgálatokat, ettől azt reméljük, sokkal hatékonyabb lesz a program, és meg tudjuk sokszorozni a részvételi arányt - vélekedett dr. Bujdosó László.

A regionális tisztifőorvos elmondta, Veszprém megye kilenc településén, Gógánfa és Nemesgulács vonzáskörzetében indul el a mintaprogram, amely még ebben az évben le is zárul.

Ha általa sikerül megsokszorozni a résztvevők számát, akkor további védőnők képzésével már akár jövő évben elindulhat az egész országra kiterjesztett térítésmentes szűrőprogram.

*

Bőgő motorokkal a pályán

Gyenesdiás - Az autósport kedvelőinek nyújtott kellemes kikapcsolódást, izgalmas látványosságot a községbeli tereppályán rendezett roncsderbi.

A futamokra a országos bajnokság regionális fordulójaként került sor, a Nyugat-Dunántúl egyesületeinek részvételével.

- Mintegy hetven nevezőnk van, a megszokott öt kategóriában: részt vesznek a trabantosok, a ladások, képviselik a versenyzők az 1600 köbcentisnél nagyobb illetve kisebb motorral szerelt széria típusokat, valamint ringbe szállnak a szöcskék néven ismert épített gépek - kommentálta a rajtvonal körüli nyüzsgést Fodor Timót szerevező, a házigazda Pusztakovácsi Autósport Egyesület elnökhelyettese.

A program idén nemzetközi részvétellel zajlott.

*

A minőségi turizmusért

Az idegenforgalomban végbement változásokra helyi szinten is reagálnak az egyesületek, attrakciókkal, s különböző marketingfogásokkal próbálják az előző évek sikeres eredményeit produkálni.

Közös gondolkodásra és célokra van szükség a turisztikai szakemberek szerint, ami folyamatos fejlesztések nélkül ma elképzelhetetlen. A hosszú távú gondolkodás egyik jele lehet az egyesületek szövetsége, amivel a Zalai Balaton-parti települések pályázat útján kívánnak élni. A minőségi turizmus egyik alapfeltétele a szolgáltatók megfelelő felkészültsége szakmailag és szervezetileg egyaránt. A Nyugat-dunántúli Operatív Program Turisztikai Desztináció Menedzsment Szervezetek Támogatására kiírt pályázata nyújthat továbblépési lehetőséget a Keszthely, Gyenesdiás, Vonyarcvashegy és Balatongyörök alkototta új konzorciumnak.

Kovács Judit projektmenedzser és Tar László, a keszthelyi munkaszervezet vezetője szerint bár sok a kötelezően előírt feladat, mindenképpen pozitív eredményeket hozhat az új forrás.

Úgy vélik, lehetőséget nyújtana képzésekre, melyek emelhetnék a szakmai színvonalat, s tudást adna a vendégekkel való kommunikációhoz, a konfliktuskezeléshez. Emellett jutna pénz eszközbeszerzésre, a bakancsos termékfejlesztésre, kutatásra, körtúra útvonalak kidolgozására, információs táblarendszerek kihelyezésére, tagjaik GPS adatbázisba való beregisztrálására, hardverfejlesztésre.

*

Amolyan régi fajta mulatság a javából

A Zalaapátiban megrendezett folklórfesztivál nemcsak a néptánc együttesek bemutatóinak ad már évek óta otthont, a hagyományőrzés és a régi fajta mulatság színhelye is.

A kezdetekről, az azóta eltelt időről és fejlődésről, no meg az idei, immár hatodik rendezvényről beszélgettünk az ötletgazdákkal.

Kiss-Molnár István Zalaapáti művelődésszervezőjével, Pozsegovits Borbálával együtt találta ki a fesztivált, amely immár a hatodik alkalomhoz érkezett.

- Az egész egy évzáró bemutató ötletével indult, nem volt konkrét célunk. Sokan jelentkeztek és a műsor igen nívósra sikerült, ezért elhatároztuk, hogy a megye néptáncegyütteseit összehozzuk, mivel más fórumokon nem jelennek meg nagy számban. Az ötödik és hatodik alkalomra sikerült is ezt megvalósítanunk, hiszen szinte a megye összes formációja eljött - meséli a kezdetekről Kiss-Molnár István, a helyi Boróka Néptáncegyüttes vezetője.

- A nézők visszajelzései és száma alapján is nagyon sikeresnek mondanám az idei fesztiválunkat, sőt, a mostani, különösen a technikát tekintve, a legszínvonalasabb volt. A szervezők és a segítők nagyon kitettek magukért - folytatja, majd hozzáteszi: - Amikor megmérettetésről van szó, vagy színházi rendezvényről, egyre kevesebb együttes szerepel, de szabadtéren, egy kötetlen hangulatú fesztiválon mégis sok a fellépő és a külsős érdeklődő.

Közös népi táncházat szeretnének összehozni

- Szívesen bővítenénk kétnaposra és szerveznénk egy katonadal-verseny fesztivált is népdalkörökkel és zenekarokkal. De a legfontosabb az lenne, hogy a fesztivál végén összehozzunk egy közös népi táncházat.

- A néptánc kapcsán Istvánnal sokat működünk együtt, ezért a fesztiválra is meghívott minket - meséli Török Károlyné Marianna, a Keresztury ÁMK Megyei Közművelődési Intézmény művészeti referense, aki háziasszonyként kísérte végig a rendezvényt. - A néptánc szakág gondozójaként, ami már két éve zajlik a Keresztury ÁMK-ban, ott volt a helyünk és köszönjük Zalaapátinak a remek rendezvényt. Gondolkozunk a kibővítésén, ehhez szeretnénk persze támogatást is kapni.Várjuk szerb, horvát, szlovákiai és erdélyi települések néptánccsoportjait is, akiket szívesen látunk a jövő évi fesztiválon vendégként és előadóként egyaránt.

- Szeretnénk meghonosítani a Varga János által képviselt hagyományőrzést - vette át a szót ismét István, majd kifejtette: Erdélyben még élnek a régi néptáncos hagyományok, elhoznánk azokat az adatközlő művészeket, akik az ötvenes-hatvanas években készült archív felvételek alapján tanítják a táncokat. Sokat tanulhatnánk egymástól és nemcsak a táncról.

*

Egyre népszerűbb a Csodabogyós-barlang

2009. első félévében összességében mintegy 113.700 látogató kereste fel a
Balaton-felvidéki Nemzeti Park bemutatóhelyeit, ami az előző év azonos
időszakához képest csaknem négy százalékos növekedést jelent. A tizenkét
bemutatóhely közül kettő kivételével mindenhol emelkedett a látogatószám.
Balatonfüreden, a Lóczy-barlangban: 2,5, a Salföldi Majorban pedig 5,5
százalékkal csökkent a látogatók száma.

Kimagasló mértékben, több mint másfélszeresére nőtt az overallos barlangi
kalandtúrákon résztvevők száma a balatonedericsi Csodabogyós-barlangban és
a Szentgáli-kőlik barlangban egyaránt, amelyeknél az idén már üdülési
csekket is elfogadnak. Nagyon népszerű a Szentgáli-kőlik új kiegészítő
szolgáltatása: egy hangulatos lovaskocsikázással is el lehet jutni a
bázisról a barlang bejáratához.

Júliustól GPS-szel és műholdas térképpel is a látnivalók nyomába lehet
eredni, hiszen már nem csupán a térképen, hanem a honlapon is elérhetők a
bemutatóhelyek GPS koordinátái. A könnyebb tájékozódás érdekében a nemzeti
park munkatársai útvonaltervező szolgáltatással rendelkező műholdas
térképet is elhelyeztek bemutatóhelyeikről az oldalon.

Forrás: Tapolcai HVI, Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület, Veszprémi Napló, monitormagazin.hu

Cikk megosztása