Tovább bővült az Ötholdas Pagony

Újabb játszótéri résszel bővült Debrecenben a nagyerdei Ötholdas Pagony, ahol gyereknapra elkészült az alföldi tájegységek hangulatát idéző mesebeli miniváros egyik fele.

Az önkormányzat a park fejlesztésére és bővítésére eddig több mint 40 millió forintot költött, most három ütemben fogja létrehozni a területen azt a minivárost, melyben alföldi tájházak, a térségre jellemző építészeti stílusban megálmodott templomok kicsinyített másai és a magyar mesevilágot idéző játékelemek kapnak helyet.

A beruházás első üteme 2009. május végén fejeződött be, így a majdani miniváros egyik részét éppen május 29-én, gyermeknapon Kósa Lajos polgármester és Mazsu János önkormányzati képviselő adta át a gyerekeknek. A kicsik birtokba vehettek egy lovagvárat, egy alföldi népi épületet, egy haranglábat és egy székelyházat. A játékok kiépítése mellett parkosítottak is, a sétány mentén pedig padokat helyeztek ki.

A pagony bővítésének első üteme 10,5 millió forintba került. A második ütemben további játékokkal gyarapodik majd a park, így megépülhet egy dunántúli népi épület jellegzetes mása, egy székelykapu, valamint egy kalóztanya és egy megmászható felfedező hajó.
A beruházás harmadik, egyben utolsó fázisában további parkosítás történik majd. Ennek keretében a jelenleg még beépítetlen területen tölgyfa cserjéket ültet majd az önkormányzat. A mini város összesen 1200 négyzetméteren épül meg.

*

Vendégségben

Az erdélyi Élesdről a Kajántó Mária Református Gyermek- és Ifjúsági Otthon 25 lakóját és az intézmény vezetőit, munkatársait látta vendégül a Magyarországi Dorcas Segélyszervezet 2009. július 19. és 31. között a Vekeri tavi Dorcas Kempingben és Konferenciaközpontban.

A közel kéthetes táborozás alatt a résztvevőknek színes programot biztosítottak a szervezők a kempingben és Debrecenben egyaránt.

*

Szervezetfejlesztés a hivatalban

A debreceni polgármesteri hivatal 21,5 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert az Államreform Operatív Program (ÁROP) keretében szervezetfejlesztésre, melyhez 2,1 millió forint önrészt biztosít az önkormányzat.

A pályázati forrás lehetővé teszi, hogy a hivatalban már egy évtizede folyó tudatos szervezetfejlesztés tovább folytatódjon, elősegítve az önkormányzatok folyamatosan növekvő feladatainak színvonalas ellátását.

A projekt kiemelt célja az ügyfélszolgálati ügyintézés javítása annak érdekében, hogy minél szélesebb körű tájékoztatást, gyors és színvonalas ügyintézést kapjon az ügyfél, a szervezet belső egységei közötti kommunikáció javítása, a költségvetési gazdálkodás eredményességének, ezen belül is a közbeszerzési eljárás színvonalának javítása, a lakosság naprakész tájékoztatása, a civil és a vállalkozó szférával történő hatékonyabb együttműködés.

A projekt megvalósulásának időtartama 16 hónap. A kezdés időpontja 2009. augusztus 1. és 2010. november 30-ra fejeződik be.

*

Debrecenbe kéne menni…

A legalább 3 éjszakát Debrecenben eltöltő vendég választhat - ingyenes belépőt vagy egy órás idegenvezetést - és további kedvezéményekre jogosító Debrecen Turisztikai Kártyát kap ajándékba 2009. július 15. és december 31. között.

Az akció részletei:
A kampányban részt vevő szállodák vállalják, hogy a Debrecenbe szabadidős céllal érkező, minimum 3 éjszakát eltöltő belföldi vendég számára biztosítanak egy darab ingyenes belépőt a vendég által kiválasztott, az akcióban részt vevő intézménybe, valamint egy darab Debrecen Turisztikai Kártyát (DTK). A vendég 1 óra időtartamra szóló debreceni idegenvezetést is választhat a Tourinform Debrecen szervezésében, az iroda által meghatározott időpontokban.

A kampány időszakába nem tartozik bele a szilveszter (december 31.).

Az akcióban részt vevő szállodák:
Platán Hotel****
Hotel Lycium Debrecen ****
Aquaticum Debrecen Termál és Wellness Hotel ****
Cívis Grand Hotel Aranybika***
Best Western Hotel Kálvin***
Campus Hotel ***
Auguszta Hotel ***
Sport Hotel***
Hotel Divinus*****

Ingyenes belépőt választható az alábbi intézmények egyikébe:
Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ
Déri Múzeum
Tímárház - Kézművesek Háza
Nagyerdei Kulturpark Állat és Növénykertje
Debreceni Református Kollégium Múzeuma

*

Közös belépőjegy Debrecen múzeumaiba

Múzeumi Negyed Belépőjegy néven 2009. július 28-tól közös belépővel látogatható Debrecen 4 kiállítótere, múzeuma.

A Déri Múzeum, a MODEM Modern és Kortárs Művészetek Központ, a Református Kollégium múzeumi gyűjteményei és a Medgyessy Múzeum állandó és időszaki kiállításai mostantól egy belépőjeggyel lesznek látogathatók. Különbözeti jegyet csak a kiemelt kiállításokra szükséges váltani, mint pl. a "Messiások" augusztustól a MODEM-ben.

Debrecenben már évekkel korábban felmerült a Múzeumi Negyed gondolata. Az érintett létesítmények által határolt területre használt kifejezéssel az Európa Kulturális Fővárosa 2010 pályázatban is találkozhatunk, valamint az évek óta sikeresen zajló Múzeumok Éjszakája rendezvények kapcsán is megvalósult már hasonló együttműködés.

A mostani akció a Kulturális turizmus évében egy olyan új turisztikai termék létrehozását is jelenti, amely Debrecent a turizmus számára is vonzóbbá teszi. Ezt erősíti az is, hogy a Múzeumi Negyed Belépővel a Tourinform Debrecen városnéző sétáin kedvezményes részvétellel ismerkedhetnek meg a turisták a cívisváros kulturális értékeivel.

A Tourinform Debrecen kezdeményezésére létrejött közös múzeumi belépőjegy felnőtt, diák-nyugdíjas és családi változatban vásárolható meg, s azzal a vásárlást követő 4 napon belül az érintett létesítmények egyszer látogathatók, megadva a turistának azt a szabadságot, hogy saját tempójában merülhessen el a művészetek, és a régészet debreceni értékeinek felfedezésében.

A belépő megvásárolható az együttműködésben részt vevő múzeumokban, illetve a MODEM-ben.
A belépőjegyek ára:
felnőtt: 2900,-
diák/nyugdíjas: 1700,-
családi (5 főig): 6900,-

Kedvezményes városnéző séta
(A Tourinform nyújtotta kedvezményes városnézés Múzeumi Negyed Belépőt vásárlók számára.)

Forrás: www.iranydebrecen.hu

*

Milliárdok a betegellátásra

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében elnyert 10,6 milliárd forintos támogatásból és - a DE OEC által biztosított - 1,2 milliárd forintos önrészből álló forrás olyan infrastrukturális háttér kiépítését teszi lehetővé Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma számára, mely nélkülözhetetlen a szakszerű, 21. századi betegellátáshoz.

A 11.8 milliárd forintos egészségügyi fejlesztés több részterületet is érint. A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum tervei között szerepel egy In Vitro Diagnosztikai Tömb (IVDI) kiépítése, mely összhangban a betegek igényeivel egy épületen belül biztosítja majd valamennyi in vitro diagnosztikai vizsgálat elvégzését. Az így tömbösített egységben a kutató-fejlesztő intézetek együttműködésével lehetőség nyílik közös módszertani eljárások kialakítására és közös klinikai tanácsadói konzultáció fenntartására is. Ami az IVDI esetében világszínvonalú újdonságot is jelent, az a személyre szabott medicina, melynek segítségével lehetővé válik az örökletes betegségek megállapítása, beleértve azok megfelelő egyéni gyógykezelését is.

A korszerű infrastruktúra hatékonyabb kihasználása érdekében létrehozzák a Központi sürgősségi, központi intenzív, felnőtt és gyermek onkohematológia tömböt, centralizálják a belgyógyászati ellátást. Sor kerül a Bőrgyógyászati Klinika égési osztályának fejlesztésére.

A Centrum a Gyermekklinikán gyermekgyógyászati intenzív központot hoz létre a kis betegek sikeres gyógyulása érdekében. Megteremti a fogyatékos gyermekek fogászati ellátásának, továbbá mind az egészséges mind a sérült kispáciensek fej-nyaksebészeti, arc-állcsont és szájsebészeti ellátásának feltételeit. A professzionális modern fejlesztés részét képezi az élődonoros vesetranszplantáció lehetőségének megteremtése is, ami nagy előrelépést jelenthet Magyarországon - tekintettel az élődonoros átültetések jelenlegi, igen csekély számára.

*

Irodaházat avattak

2009. július 28-án átadták az IT Services Hungary új debreceni irodakomplexumát a Debreceni Egyetem kísérleti-kutatási mezőgazdasági telepének területén.

Az IT Services Hungary új 1300 fő befogadására alkalmas high-tech irodaházának építését 2008 februárjában kezdték el. A komplexum több mint tízezer négyzetméter területen fekszik. A magas hozzáadott értéket képviselő informatikai támogatási és üzemeltetési tevékenység miatt minden munkahely szünetmentes árammal, többmonitoros munkahellyel van ellátva.

Az épület négyszintes: a földszinten étterem, az első és második emeleten irodaterek, míg a harmadik emeleten az informatikai-gépészeti helyiségek vannak.

*

Kompetencia alapú oktatás

A Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló HEFOP projektben 8,8 millió Ft támogatást kapott a kompetencia alapú oktatás eredményességét segítő digitális programok és info-kommunikációs eszközök vásárlására.

A fejlesztést az új eszközök alkalmazásával, új tanulásszervezési eljárásokkal a pedagógiai tér kibővítésére használja fel az iskola.

*

Új játszótér Mikepércsen

Színvonalas, fa játékokból álló, szemet gyönyörködtető játszótér került átadásra június 28-án Mikepércsen a volt Kató iskola udvarán. Az játszóteret ünnepélyesen átadta Tímár Zoltán polgármester, áldást mondott Czapp József lelkipásztor, majd a játszótér névadó pályázatának eredményhirdetése következett.

Az avatóünnepséghez rajzpályázat is kapcsolódott, "Ilyennek látom Mikepércset" címmel. Ezután a kicsik kipróbálták a Kincses szigetre keresztelt játszóteret, hallgathatták a Hangfogó együttes zenés gyerekműsorát.

*

Elindult a Civisbusz

2009. július 1-jétől új szolgáltató, a Cívisbusz Konzorcium látja el a menetrendszerinti helyi autóbusz-közlekedést Debrecenben.

Debreceni Megyei Jogú Város Önkormányzata 2008. március 19-én írt ki pályázatot autóbusszal történő, menetrend szerinti személyszállításra. A pályázat kapcsán a DKV Zrt. és az INTER TAN - KER Zrt. konzorciumot hozott létre, amely 2008. július 31-én adta be pályázatát. Az önkormányzat 2008. szeptember 25-én a Cívisbusz elképzeléseit fogadta el, és a konzorciumot hirdette ki győztesnek. Az október 10-én megkötött közszolgálati szerződés értelmében 2009. július 1-jétől a helyi autóbusz-közlekedés üzemeltetője a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. és az Inter Tan-Ker Zrt.

A DKV Zrt. feladata a forgalomirányítási rendszer, valamint a helyi buszközlekedés üzemeltetése, az Inter Tan-Ker Zrt.-nek pedig a járművek biztosítása, valamint a járműfenntartás. A DKV Zrt a szükséges munkaerő egy részét a korábbi szolgáltató Hajdú Volán Zrt-től vette át, és több mint 250, illetve 2009. szeptember 1-től 350 főt foglalkoztat majd a buszközlekedésben, a Cívis Busz konzorcium pedig mindösszesen 413 fővel végzi a szolgáltatást.

A buszok beszerzésével, telephellyel és kiszolgáló létesítményekkel együtt 12 milliárd forintba kerülő beruházás menet közben mintegy 1000 új munkahelyet teremtett a járműbeszerzés, az építőipar és a beszállítás területén.

A Cívisbuszok a 21. század követelményeinek megfelelően 100 százalékban alacsonypadlóval, légkondicionáló berendezéssel, GPS alapú utastájékoztató- és forgalomirányító-rendszerrel, valamint EURO 5-ös környezetvédelmi normának megfelelő motorral rendelkeznek. Az új, alacsony szennyeződés-kibocsátású, környezetkímélő és zajcsökkentő tulajdonságai miatt egyedülálló, egységes autóbusz-járműpark jóvoltából Debrecen az egyik legkorszerűbb tömegközlekedésű európai várossá válik.

Július elsejétől több autóbuszmegállóban is új utastájékoztató eszközöket helyeznek majd ki, melyek a villamosmegállókban lévő berendezésekhez hasonlóan jelzik, hogy a következő jármű mikor érkezik buszváróba. Ezeket a berendezéseket a legforgalmasabb csomópontokban – a Petőfi téren, a Kossuth utcán, a Segner téren, a Doberdó utcán és a Klinikáknál – helyezik el.

*

Nyugdíjasok Európája - A "Jövőeurópa" Tanulókör zárórendezvénye

Az ÉLETFA Segítő Szolgálat Egyesület két éve vesz részt a hollandiai Stichting Educatieve Projekten Alapítvány koordinálásával, angol és finn szervezetekkel partnerségben a Grundtvig támogatású európai uniós projektben, melynek címe "Jövőeurópa" Tanulókör. A program célja, hogy Európa különböző részein élő idősek között párbeszéd alakuljon arról, hogy generációjuk miként járulhat hozzá Európa jövőbeli változásaihoz, hogyan integrálódhatnak a nyugdíjasok a társadalomba.

A program kétéves időtartama alatt a tanulókör tagjai rendszeresen találkoztak, informálódtak a résztvevő országok helyi csoportjainak véleményéről, munkamódszereiről, s fejlesztették tovább az általuk használt módszertant. A mindenféle formaságoktól mentes, kötetlen beszélgetéseket klubszerű találkozások formájában, kis csoportokban, havi rendszerességgel tartották. A svéd tanulókör mintájára a résztvevőket aktívan bevonták a tanulási folyamat tervezésébe, a találkozók megszervezésébe, beszámolók készítésébe.

A projektnek köszönhetően az idősek megismerhették más európai országok nyugdíjasainak helyzetét, problémáit, ötleteiket, reményeiket, elvárásaikat a jövőbeni EU fejlesztésekre vonatkozóan.

*

Sérülten is kreatívan

Gyertyaöntésre és agyagozásra is alkalmas foglalkoztató műhelyt alakítanak ki a halmozottan fogyatékos fiatalokat ellátó Immmánuel Otthonban, mely egy EU-s pályázaton nyert ehhez 43 millió forintos támogatást.

Jelenleg 75 sérült gyermek és fiatal (6–30 éves korú) nappali ellátásról gondoskodnak a Debrecen Nagytemplomi Református Egyházközség Immánuel Otthonában. A regionális hatósugarú intézmény pincéjében október közepére készül el az a mintegy 100 négyzetméteres foglakoztató műhely, ahol a fiatalok kipróbálhatják a gyertyaöntést és agyagozást. Így a sérült emberek is átérezhetik a produktum létrehozásának élményét, valamint fejlődhetnek a kreatív és maniplulációs készségeik is – emelte ki Győri Zsófia intézményvezető.

Az Észak-Alföld Operatív Programon nyert 43 millió forintból, és a hozzá kapcsolódó 5 millió forintos saját forrásból – melyet az egyházkerület adományozott – nemcsak új gyertyaöntő berendezést, korongot és égető kemencét vásárolnak a kialakítandó műhelybe, hanem egy speciális biztonsági liftet is beépítenek az akadálymentes megközelíthetőség érdekében. A gondozottak terápiáját, foglalkoztatását jelenleg 36 munkatárs végzi. A műhelymunkák felügyelésre plusz egy szakemberre lesz szükség.

*

Mikepércsi főzőcske

Remek, igazi közösségi élményekkel telített napjuk volt a mikepércsi idősek otthona lakóinak. A megyei önkormányzat által alapított Hahuszo Nonprofit Kft. Mikepércsi Humán Szolgáltató Otthona "Főzőcske, de okosan" néven szervezett rendezvényt, amely a több száz résztvevőt látva egyértelműen sikert aratott.

Minden adott volt, hogy a több intézményből érkezett idős, beteg emberek és hozzátartozóik jól érezzék magukat: több tucat bográcsban főttek a finomabbnál finomabb étkek (a pörkölttől a halászlén át a slambucig), népszerű nótaénekesek hangja töltötte be a kertet, így valóban kiváló volt hangulat. Jó volt látni, hogy a megannyi gonddal küzdő emberek végre kicsit elfelejthették a problémáikat, s miközben jó ebédhez szólt a nóta, volt okuk a mosolyra.

Forrás: Debreceni HVI, deol.hu

Cikk megosztása