Kipusztult madárfajt telepít újra a Nyírerdő

A Magyarországon már több mint száz éve kipusztult nyírfajd újratelepítési programja 2005-ben indult, ebben az időszakban három telepet létesített az erdészeti társaság.

A programot nemzetközi érdeklődés is kíséri - tájékoztatta az MTI-t a Nyírerdő Zrt. A fácánra hasonlító szárnyasokat nem vadászati célra telepítik, céljuk az élővilág gazdagítása. A nyírfajdot Hajdú-Bihar megye területén lévő erdőkbe telepítették: a Gúthi Erdészeten két helyen, valamint a Halápi és a Hajdúhadházi Erdészet területén folyik a program.

A kísérletet a Hortobágyi Nemzeti Park, a Debreceni Egyetem Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszéke mellett a Safari Club International (SCI) Közép-Magyarországi Egyesülete is segíti. Ez utóbbi szervezet a világ legnagyobb, önkéntes alapon létrejött vadászati egyesülete, amely 36 országban tevékenykedik. Az SCI 200 millió dollárt költött az alapítása óta eltelt negyven évben különféle visszatelepítési, vadvédelmi, kutatási és oktatási programokra.

A napokban Bruce Eavenson, az Egyesült Államokban működő anyaszervezet alelnöke látogatott Magyarországra, ahol többek között a nyírfajdtelepítésről is tájékozódott.

*

Eredményes szűrőnap Debrecenben

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) Onkológiai Klinika számára gyűjtöttek a debreceniek május 23-án szombaton a Richter Gedeon gyógyszercég által szervezett Egészségváros programsorozat második állomásán.

Az idejekorán felismert betegségek megelőzhetőek vagy eredményesen kezelhetőek. Ebben segített a Richter Egészségváros Program azoknak, akik május 23-án ellátogattak Debrecenbe a Kölcsey Központ melletti Baltazár térre. A változatos programok mellett két kiemelten kockázatos betegség, a csontritkulás és a prosztata megbetegedések megelőzését szolgáló szűrésekre is lehetősége nyílt, továbbá vérnyomásmérésre, koleszterinszűrésre és bőrgyógyászati vizsgálatokra.

A Richter a program keretében 2.000.000 forint adományt ajánlott fel a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Onkológiai Klinika számára, amelyet minden elvégzett szűrés, tanácsadás, végighallgatott előadás további forintokkal növelt. A nap végén így Prof. Dr. Szántó János, a DEOEC Onkológiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára 3 689 600 forintos adományt vett át Beke Zsuzsától, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetőjétől.

*

Élelmiszeripari klaszter alakult Debrecenben

Május 19-én tartotta alakuló ülését az az élelmiszeripari klaszter, melyen az ország egész területéről több csatlakozott és csatlakozni kívánó cég, illetve intézmény képviseltette magát.
A klaszter célja, hogy összehangolja az egyetemi kutatómunka és a vállalatok tevékenységét, támogassa az élelmiszeripart és nyersanyag-feldolgozást.

Az együttműködéstől azt várják, hogy a belső piac és az export erősebb lesz, továbbá nő a magas hozzáadott értéket képviselő cégek és szolgáltatások száma.
A klaszter megalakulásakor figyelembe vették, hogy a magyar élelmiszeripart a lehető legjobban lefedjék, így a marha, sertés, juh, hal, baromfi, tojás tej, gabona, zöldség és gyümölcs iparágaknak is van képviselője a szervezetben. Az együttműködésben jelenleg 22 cég vállal szerepet.

A klaszter megalakulásával párhuzamosan egy klaszter céget is létrehoztak, melynek három alapító tagja van: a Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma (40%), a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi Kamara (30%) és a Hajdú-Bihar Megyei Területi Agrárkamara (30%). A cég pályázatok írásával, reklámtevékenységgel és konferenciák rendezésével foglalkozik majd.
A jövőben jelentős, közel 1,5 milliárd forintos támogatási forrás hívható le, ami komoly előrelépést jelenthet az ágazatok fejlesztésében.

*

Idén is döntős volt Debrecen a Nemzeti Vágtán

A tavalyi ötödik után az idén a hatodik helyet szerezte meg Debrecen képviseletében Ordasi József a Napfény nevű ló nyergében a 2009. május 30. és június 1. között Budapesten immár másodízben megrendezett Nemzeti Vágtán.

Az idén összesen 90 település, településszövetség, illetve szervezet képviseltette magát a hagyományőrző lovasversenyen. A Debrecen városát képviselő lovas a 6. előfutamból a hajdúszoboszlóival együtt jutott tovább a még Soltszentimrét, Alsóörsöt, Lébényt és Székelyudvarhelyet tartalmazó mezőnyből. Ezt követően Ordasi József a 4. középfutamot nyerte meg a Bajai Kistérség, Orosháza, Pécs és Salgótarján képviselői előtt az 1100 méteres távon, s így került be a döntőbe. Ott azonban Napfény már nem tudott lépést tartani a többiekkel, ezért Ordasi József nem ismételhette meg a tavalyi teljesítményt, s Debrecennek így be kellett érnie a hatodik helyezéssel. Ennek ellenére a 90 induló közül most is kiváló eredmény volt a döntőbe jutás!

*

Zöld weblap

Az aktuális szennyezettségi helyzetek, valamint a jellemző növények is megtudhatók a Tiszántúli Zöldhatóság térinformatikai rendszeréről, amit két év alatt épít ki, s az ország területének ötödét fogja lefedni.

A Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség csaknem 300 millió forint – önrészigény nélküli – EU-támogatást nyert a környezeti és energia operatív programon. Ebből a zöldhatóság vállalásának végrehajtása 288 millió forintot igényel, a többit az előkészítésre fordítják. Június 16.-i tájékoztatójukon Kelemen Béla igazgató és Tomor Tamás projektmenedzser azt is elmondta: a cél az, hogy a bárki számára hozzáférhető adatokat egységesen kezeljék, ma ugyanis még az is előfordul, hogy ugyanazt az adatot több szervezet is gyűjti.

A rendszer többek között Hajdú–Bihar-, Békés- és Heves-megye, a Bükk, illetve az Észak-Alföld régió ilyen jellegű, közérdekű információit tartalmazza majd. A frissítés a hat partnerszervezet feladata lesz, mindenki a szakterületének, illetve a működési illetékességének megfelelő anyagokat tölti fel rendszeresen. Ha a kiépítés befejeződik, akkor a térképek és a fotók mellett megismerhetők lesznek többek között a víz-, a lég- és a zajszennyezettségek, a helyre jellemző állat- és növényvilág, továbbá azok védett fajtái, a vízrajzi adatok is.

*

Újra ragyog a Debreceni Egyetem üvegablaka a koronás középcímerrel

Alig egy évtizedig díszítette a magyar királyság középcímere, Debrecen városának Isten bárányát ábrázoló emblémája, valamint a Református Kollégium képe a Debreceni Egyetem Aulájának középső ólomüveg ablakát, a neves üvegfestő, Róth Miksa munkáját. A II. világháborúban elpusztult remekművet a napokban megújítva helyezték vissza.

2012-re, az egyetem felállításának centenáriumára, illetve az impozáns épület megnyitásának hetvenedik évfordulójára a csarnok további négy ablaka is egykori pompájában fogadja látogatóit.
Hét évtizedes múltat őriz a Debreceni Egyetem Főépületi Aulájának II. világháborús detonáció következtében megsemmisült, majd rekonstruált és a napokban visszahelyezett, középső ólomüveg ablaka. A Szent Korona országainak jelképeiből egyesített magyar királysági középcímerrel, a debreceni kollégium képével, pajzstartó angyalokkal és az egykori névadó Tisza Isván családi címerével is díszített festett műalkotás hűen megőrizte a Debreceni Egyetem és a cívisváros múltját, az egyetem Korb Flóris által tervezett, a húszas években felépült főépületét.

A Magyarország máig legismertebb üvegművésze, Róth Miksa által tervezett remekmű felújítását Vincze László, nyugalmazott rektori titkár kezdeményezte, aki a fellelt vázlatok és fekete-fehér fotók segítségével biztosított kiindulópontot a munkákhoz. Az eredeti terveket sajnos nem találták meg, Vinsze László viszont az üvegablakok történetének megírására is vállalkozott.
A restaurálást Velledits Lajos, a Magyar Restaurátorkamara alelnöke irányította, míg Fényi Tibor történész, a budapesti Róth Miksa Emlékház igazgatója művészettörténeti kontextusba helyezte az üvegfestményeket. A műremeken látható városi, egyetemi és államcímerek heraldikai elemzésére pedig Szálkai Tamás történész PhD-hallgatót, a Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaság tagját kérték fel. A rekonstrukció teljes folyamatát a Debreceni Egyetem Műszaki-Fejlesztési Igazgatósága koordinálta.

*

107 milliós fejlesztés a Debreceni Egyetemen

Komplett ambulanciával, két új kezelővel, hasi dialízis elvégzését biztosító rendelővel és kanüláló helyiséggel, valamint modern vízgépészeti rendszerrel is bővült a Debreceni Egyetem Extracorporális Szervpótló Centruma.

A frissen átadott, 107 millió forintos, 540 négyzetméter alapterületet érintő fejlesztés a veseelégtelenségben szenvedő betegek magas színvonalú és hatékony ellátását biztosítja. A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DE OEC) regionális és országos feladatokat is ellátó Nephrologiai Tanszéke, valamint a tanszék keretein belül működő egyedülálló Extracorporális Szervpótló Centrum akut és krónikus vesebetegek gondozását és kezelését végzi. A magas színvonalú szakmai munkát folytató szervpótló centrum újabb szolgáltatásokkal bővítheti klinikai, oktató és tudományos tevékenységét a 2009. június 5-én átadott 107 millió forint értékű fejlesztésnek köszönhetően.

Az 540 négyzetméter alapterületet érintő beruházás eredményeként egy korszerűen felszerelt szakambulanciát, egy 10 és egy 8 ágyas kezelőhelyiséget, illetve nővér- és betegöltözőt alakítottak ki a DE OEC Extracorporalis Szervpótló Centrumában, de hasi dialízisre alkalmas kórteremmel, valamint kanüláló helyiséggel is bővült a komplexum. Az életmentő szervpótló kezeléseket továbbá modern vízgépészeti és központi koncentrátum-elosztó rendszer is támogatja ezentúl.

– Az Extracorporális Szervpótló Centrum fejlesztése – ahol jelenleg is több mint 170 beteg szervpótló kezelését végezzük – a krónikus vesebetegek sokoldalú kezelését és a gyors felépülését segíti, illetve a veseelégtelenségben szenvedők túlélését a legmagasabb színvonalon és leghatékonyabb módon biztosítja – hívta fel a figyelmet a szervpótló centrumot érintő beruházás fontosságára Prof. Dr. Balla József, a Debreceni Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, a Nephrológiai Társaság alelnöke. A beruházást a Debreceni Egyetem Extracorporális Szervpótló Centrumát 2008 májusától működtető Fresenius Medical Care nemzetközi dialízisszolgáltató- és gyártó cég hajtotta végre – közölte a Debreceni Egyetem.

*

Debreceni Pedagógiai Napok

Debrecen önkormányzata és a Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény közösen szervezte az idei pedagógiai napokat.

A május 11-12-i rendezvény több helyszínen zajlott: a Kazinczy iskolában a beilleszkedési, tanulási, illetve magatartási nehézségekkel küzdő gyerekek integrált neveléséről hangzottak el előadások, míg a Térségi Integrált Szakképző Központban a TISZK debreceni oktatásban betöltött szerepéről hallhattak az érdeklődők.

V. Esély est

Az ötödik esély esten, május 7-én 17 órakor a debreceni Aranybika Szállóban mutatkoztak be három megye hátrányos helyzetűeket ellátó intézményeinek csoportjai.

A belépés ingyenes volt, a tombola bevételét a bárándi Pszichiátriai Betegek és Értelmi Fogyatékosak otthonának ajánlották fel. A jó hangulatról Katona Klári, a rendezvény háziasszonya gondoskodott.

*

Illatkert a Nagyerdei Kultúrpark Állat- és Növénykertjében

Május 20-án adják át a régió első illatkertjét a debreceni Nagyerdei Kultúrpark Állat- és Növénykerjében, amely azzal a céllal jött létre, hogy látó emberek mellett a vakok és gyengénlátók számára is biztosítsa a szaglás és tapintás fejlesztését, illetve bepillantást nyújtson a gyógy-, fűszer- és zöldségnövények illatos világába.

A látogatók több, mint 50 féle növényt ismerhetnek meg speciális információs táblák segítségével illatkerti sétájuk során, mely a Debreceni Kőr Dáma Egyesület, a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségéne támogatásával, valamint a Dr. Kettesy Aladár Általános Iskola tanárainak és tanulóinak közreműködésével valósult meg.

*

Névadó a mikepércsi művészeti iskolában

2009. május 15-én a mikepércsi művészeti iskola Dr. Béres András, a neves néprajzkutató nevét vette fel. A megjelenteket Parádiné Kenéz Tünde megbízott igazgató köszöntötte, majd Tímár Zoltán Mikepércs község polgármestere mondott ünnepi beszédet.

A rendezvényen felléptek a művészeti iskola tanulói, részletek hangzottak el a névadó mese- és pásztortörténet gyűjtéséből, bemutatták a Mikepércsi csárdást, melynek koreográfiáját Dr. Béres András készítette.

Az ünnepi műsor mellett kiállítás nyílt "Arra van egy kőhíd rakva" címmel, mely a névadó munkásságát mutatta be. A rendezvényre érkezőket a művészeti tanszakos hallgatók magyar pásztorélet és a néptánc témájú munkáinak kiállítása várta. A program névtábla avatással zárult, melyet Kiss Ferenc mikepércsi fafaragó készített.

*

Nívódíj a Kós Károly Szakképző Iskolának

Nemzetközi Együttműködési Kultúráért Nívódíjat kapott a Tempus Közalapítvány konferenciáján a debreceni Kós Károly Szakképző Iskola, melyet "A reneszánsz műveszete, ornamentika és technikák" című Comenius projektjükkel nyertek el.

Az iskola 2005. és 2008. között egy finn és egy olasz partnerintézménnyel a jelen és múlt közötti kapcsolatot tárta fel a reneszánsz ötvösség és zománcművészet ékszereinek tanulmányozásával, ékszertervezéssel és kivitelezéssel.

*

Reva: villanyhajtású gépjármű

Nagy érdeklődés közepette mutatták be az indiai gyártású Reva elektromos kisautót a Kossuth téren.

Európában tíz országban, május 15-től hazánkban is kapható gépjármű hazai forgalmazója a debreceni székhelyű Comtex Green Zrt., így először itt nézhették meg a 80 kilométer/óra sebességre képes járművet, mely egy feltöltéssel ugyanennyit kilométert képes megtenni. Tipikus városi autó, a fordulási sugara mindössze 3,5 méter, a parkolás is könnyű. Ezeknél is fontosabb, hogy környezetkímélő, nincs szén-dioxid és károsanyag kibocsátás, valamint olcsó az üzemeltetése. Az ára azonban elég magas, 12 ezer euró, azonban ha a forgalmazó környezetvédelmi támogatást kap rá, akkor ez az összeg lényegesen csökkenhet.

Forrás: Debreceni HVI, deol.hu, debrecen.hu

Cikk megosztása