Tarolt a Tenkes Kapitánya musical

Hatalmas sikert aratott a Tenkes Kapitánya: a regény és a film alapján készült musical első bemutató előadását szerdán este tartották a siklósi várkertben.

– A visszajelzések kivétel nélkül rendkívül pozitívak, szakmai vélemények szerint a darabbal színháztörténelmet írtunk – emelte ki Ács Bálint, a zenés mű szerzője és producere.

A kiváló színészek és a zene, a gyönyörű háttérként megvilágított siklósi vár mellett a szélsebesen vágtázó paripák, az izgalmas csatajelenetek, a látványos pirotechnikai attrakciók és a sok-sok humor garantálta, hogy a két felvonásos, közel három órás musical felejthetetlen élményt nyújtson.

Szembetűnő volt még a lovak rendkívül fegyelmezett viselkedése: a legkiválóbb hazai szakemberek közel két hónapon át készítették fel az állatokat, hogy a számukra szokatlan zajok és környezet ellenére tökéletes teljesítményt nyújtsanak. Nem mindennapi látványt nyújtott, amikor lángokba borult a kocsma, a Veronikát alakító Brunner Márta és a Dudva urat játszó Magyar Attila vitájának hevében. Hasonlóképp ahhoz a jelenethez, amikor a labancok elfogták az Eke Mátét alakító Stohl Andrást– a lovak vágtázva húzták magukkal a földön a gúzsba kötve vergődő Tenkes kapitányát.

A musical kezdete előtt a várkertben tartalmas programok csalogatták az érdeklődőket: a lelátó mögötti területen álló fesztiválfalu farönkökből ácsolt pavilonjaiban délelőtt tíz órától mesteremberek fogadták korhű ruhában a látogatókat.

A kisszínpadon szórakoztató programok várták a nagyérdeműt. Civil kezdeményezésre kiegészítő rendezvényként a siklósi egyesületek házában a Tenkes kapitánya címmel fotókiállítást rendeztek be, ahol a filmet is vetítették minden nap.

A fesztiválfalu mellett kézműves vásár, borászok pavilonjai, és hagyományos ételeket felvonultató kifőzdék kínálták portékájukat.

*

Buddhisták alapítanának új iskolákat Baranyában

Buddhista egyházi iskolát alapítana Alsószentmártonban a cigány fiatalok Dzsaj Bhim nevű közössége. Ha az engedélyeket megkapják, a régi iskolában indul szeptembertől a nyolc osztály. A településen már működik egy buddhisták által fenntartott gimnázium – a két iskola működtetője nem azonos.

A Dzsaj Bhim olyan hátrányos helyzetű cigány fiatalokat tömörít, akik diplomát szereztek és most hasonló helyzetű gyerekeknek indítanak oktatási programokat.
Eddig hetven helyi és környékbeli gyerek jelentkezett, maximum száz diákot vennénk fel. Az intézményben Waldorf módszerrel (személyiségközpontú reformpedagógiai módszer) folyna az oktatás.

Az alsószentmártoni gyerekek harmada a siklósi katolikus iskolába, kétharmada pedig – több mint százan – az egyházasharaszti iskolába jár. – Ez utóbbi működése – az eltűnő normatíva miatt – komoly veszélybe kerül, ha valóban megnyílik az alsószentmártoni intézmény.

*

Négymilliárd forintos fejlesztés előtt Harkány

Ha a kormány is rábólint, akkor négymilliárd forintos fejlesztés indulhat meg ősszel Harkányban.

A város önkormányzata, a gyógyfürdőkórház, a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. és a Mecsek Tours Kft. által közösen beadott pályázat kiemelt projektként való megvalósulására tegnapi ülésén bólintott rá a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács.

Ez annyit jelent, hogy a pályáztatás nem a hagyományos úton történik: a tanács által támogatott fejlesztés megvalósulásáról a kormány várhatóan az ősz elején, egyedileg dönt.
A harkányi projekt lényege egy speciális kínálatot nyújtó gyógyhely kialakítása, a gyógyvíz pikkelysömörös megbetegedésre gyakorolt, egyedülálló gyógyhatására alapozva.

A beruházás részeként egyebek mellett a gyógyfürdőkórházban egy új, 45 szobás, 90 férőhelyes bőrgyógyászati részleget alakítanának ki, a fürdő egyes medencéi és épületei, illetve Harkány közterületei is megújulnának, a művelődési ház helyén pedig egy korszerű multifunkcionális közösségi és konferenciaközpont épülne. A fejlesztésekhez – ha a kormány rábólint – 1,8 milliárd forint támogatást kaphat a pályázatot benyújtó négy partner.

*

Dinnyefesztivál: egy szelet derű

Gráf József agrárminiszter is ellátogatott a sellyei dinnyefesztiválra, ahol a gyümölcsön kívül délben babgulyásosztás, éjszaka pedig utcabál is volt.

Tizenharmadik alkalommal rendezték meg az ormánsági dinnyefesztivált tegnap Sellyén, egybekötve már hagyományosan a város napjával. A programsorozat ugyan már pénteken megkezdődött a múzeumban Tóth László ormánsági fotóinak kiállításával, de az igazi fesztivál szombaton zajlott. A sellyeieket reggel rezesbanda ébresztette, majd az utcabálon főszerepet kapott Tajti Music küldte aludni, hajnaltájt.

A sátor mellett felhalmozott dinnyét a nyugdíjasklub tagjai kínálták a vendégeknek. A gyerekeket játszóház, a felnőtteket koncert várta.
A két zenei produkció között volt agrárfórum Gráf József miniszter részvételével, délben csülkös babgulyásosztás Nagy Attila polgármester közreműködésével. Külön erre az alkalomra ezer adagot főztek az iskola konyhájában Sellye apraja-nagyjának, akik ingyen kóstolhatták a nyugdíjasklub által szervírozott dinnyéket.

S persze ingyen volt minden más program is, a játszóháztól a néptáncon át a megasztárosok fellépéséig. Kivéve, persze, a kirakodóvásárt, ahol végül is mindenki megtalálhatta a számítását.

*

Faggatják a Siklósi Vár öreg falait

Megkezdődtek a várkápolnában a restaurátori kutatások, hamarosan megindul a déli és a keleti szárny felújítása, s van esély még egy nagyobb beruházásra is.

Újabb szakaszához ért a Siklós–Mohács turisztikai tengely megvalósítása; a várkápolnában festő-restaurátori munkák, falkutatások indultak. Az összesen mintegy 1,3 milliárd forintos nagyberuházásban két önkormányzat – Mohács és Siklós –, valamint a Duna–Dráva Nemzeti Park vesz részt. A nagyberuházás eleme a mohácsi történelmi emlékhely felújítása, egy új látogatóközpont kialakítása, valamint a siklósi várban több nagyrekonstrukció.

Utóbbiak szerint megújul a siklósi barbakán, a felhajtóhíd, a Dorottya-kert, a várkápolna belső tere, s egy új látogatóközpontot alakítanak ki a vár előtt, a parkoló mellett. Ebben helyet kap nemcsak egy információs pont kis várkiállítással, hanem egy olyan bemutató is, amely a mohácsi emlékparkra is kitekintést ad. A siklósi várra jutó összeg mintegy félmilliárd forint.

Van azonban egy másik, már elnyert siklósi támogatás a Norvég-alapból, ennek összege csaknem 3 millió euró, azaz jelen áron több mint 800 millió forint. Ebből a múzeumi rész, azaz a siklósi vár déli és keleti szárnyán a pince és a földszint felújítására jut. Itt már a közbeszerzés folyik, a tervek szerint ez év végén elkezdődhet a munka, s 2010 végére be is fejeződhet. Az Önkormányzat bízik abban, hogy hamarosan végső döntés születik a másik, a nemzeti parkkal és Moháccsal közös programról, s ekkor a két nagyberuházást időben össze lehet egyeztetni.

A siklósi várban, amelyet egyébként évente sok tízezer turista keres fel, most is látszanak munkálatok. Ennek oka, hogy a Norvég-alapból elnyert támogatás előkészítéseként a keleti és a déli szárny falkutatásai lezajlottak a várudvaron. A másik program előkészítéseként a várkápolnában jelenleg is dolgozik Bartos György művészettörténész. A szakember az eddigi munkákról közölte, a szondázó falkutatásokkal s egyéb tevékenységgel igazolódni látszik, hogy az 1450 körül kialakított kápolna eredetileg egy másik épület volt, s további szakmai érdekességeket rejthet a karzat is.

*

PÁLYÁZATI SIKER A KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS MEGTEREMTÉSÉÉRT ÉS KITERJESZTÉSÉÉRT A SELLYEI KISTÉRSÉGBEN

A HVI címbirtokos Sellyei Kistérségi Többcélú Társulás 99.671.122,-Ft összegű támogatást nyert a TÁMOP-3.1.4-08/2-2008-0022 kódszámú, „Kompetencia alapú oktatás a sellyei kistérségben” című pályázatával.

A pályázat a Társulás által korábban benyújtott DD Operatív Program keretében 2010-ben Sellyén és Vajszlón megvalósuló oktatási infrastruktúra-fejlesztéshez kötődő tartalmi megújulást támogatja.
Ennek megfelelően a ROP-os pályázatokhoz igazodva a Társulás által fenntartott közoktatási intézmények közül hét feladat ellátási helyet érint ez a program: a magyarmecskei Általános Iskola és Óvoda magyarmecskei iskolai és óvodai feladat ellátási helyét, a sellyei Kiss Géza Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény csányoszrói tagiskoláját, a helyi óvodát és iskolát valamint a vajszlói Kodolányi János Általános Iskola, Szakiskola és Óvoda helyi óvodai és általános iskolai feladatellátási helyét.

A pályázat által felölelt időszakban 2009. március -2010. augusztus között a támogatásból az érintett intézmények pedagógusai számos képzésen kell, hogy részt vegyenek; szaktanácsadói szolgáltatások, kompetencia alapú oktatási programcsomagok vásárlására, hospitációra, intézményi jó gyakorlatok átvételére nyílik lehetőség.

A pályázati tartalom szélesebb körű megismertetésére júniusban minden feladat ellátási helyen projektindító napokat tartottunk, az intézményekben dolgozó pedagógusok, szülők, tanulók programmal kapcsolatos részletes tájékoztatására.
Bár az ehhez hasonló, tartalmi-szakmai fejlesztések nem látványosak, mégis nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a Társulás által fenntartott közoktatási intézmények is megfeleljenek a XXI. század kihívásainak.

*

Idén megújul a könyvtár és a ravatalozó is Villányban

Helytörténeti múzeum is helyet kap a hamarosan teljesen megújuló villányi könyvtárban – a jelenleg üresen álló, régóta korszerűsítésre váró épület rendbetételére 4,6 millió forint pályázati támogatást nyert az önkormányzat.

A pénzből – amit mintegy másfél millió forint önrésszel egészít ki a város – felújítják a tetőszerkezetet, az elektromos hálózatot, továbbá burkolatcsere, akadálymentesítés és a mai kor igényeinek megfelelő vizesblokk kialakítása is részei a fejlesztésnek. Az így megújuló épület alkalmassá válik különféle kulturális rendezvények lebonyolítására, és helyet kap benne egy kiállítótér is, ahol például megtekinthető lesz az az igen gazdag helytörténeti anyag is, amit jelenleg a könyvtár levéltárában őriznek.

A ravatalozó ugyancsak régóta várt felújítására szintén még ez évben sor kerül – a tetőszerkezet illetve a burkolatok korszerűsítésére, egy korszerű vizesblokk kialakítására 1,2 millió forintos önrész biztosításával mintegy négymillió forint pályázati támogatást nyert a város. A pénzből térburkolatot is építenek egészen a kapubejáratig, így lehetővé válik a ravatalozó akadálymentes megközelítése.

*

Késik a szakrendelők építése Siklóson

Fél évvel ezelőtt kellett volna megkezdődnie a siklósi kórház felújításának, a beruházás azonban még nem indult el.

Az intézmény tavaly nyár végén nyert mintegy 800 millió forintot a fejlesztésre – az eredeti tervekben többek közt egy új, korszerű járóbeteg ellátási központ építése, új műszerek vásárlása, a kórházi szobák felújítása, az épület teljes akadálymentesítése és informatikai fejlesztés szerepeltek.

A kivitelező kiválasztását célzó közbeszerzési eljárás azonban eredménytelenül zárult: a beérkezett árajánlatok jócskán meghaladták a 800 milliós keretösszeget. Ezért mindent átterveztek, a pályázat műszaki tartalmát csökkentették, és új közbeszerzést írtak ki, aminek a napokban lesz eredményhirdetése.

Az új tervek szerint a volt nővérszálló helyére nem egy háromezer, hanem csak egy ezer négyzetméteres új épület kerül. Ez azonban nem jár együtt funkcióvesztéssel – a szakrendelések az eredeti elképzeléseknek megfelelően bővülnek tovább: új ellátásként lesz például neurológia és reumatológia is. Nem mindegyik rendelő kerül azonban az új épülettömbbe – a korábbi tervekhez képest többet újítanak fel a kórház meglévő helyiségeiből, így azokban is a lehető legkorszerűbb körülmények közt tudják majd fogadni a betegeket.

*

Élelmiszersegély ormánsági települések lakóinak

Élelmiszersegélyt osztanak több ormánsági település lakójának az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai. A szervezet összesen húsz baranyai településen kívánja szétosztani a térségnek szánt, összesen húsz tonnányi, az Európai Unió intervenciós gabonakészletéből származó élelmiszersegélyt.

Az egyenként 13 kilogrammos csomagok hét kiló lisztet, másfél kiló tésztát, három kiló cukrot és két kiló kekszet tartalmaznak, amelyeket a szervezet aktivistái a helyi önkormányzatokkal együttműködésben adnak át a rászorulóknak.
A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet 2009. májusa és decembere között összesen 2000 tonna tartós élelmiszert kíván kiosztani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal közreműködésével Magyarország mintegy 300 településén. Az EU Élelmiszersegély program keretében zajló segélyakció révén háromszázezer hátrányos helyzetű, kisnyugdíjas vagy létminimum alatt élő család részesülhet élelmiszer-adományban.

Forrás: Dél-Baranya Határmenti Települések Egyesülete, Siklósi HVI

Cikk megosztása