Falunap Karancsalján

Karancsalja község önkormányzata a Karancsaljáért Alapítvánnyal és a helyi cigány kisebbségi önkormányzattal együttműködve július 18-án, szombaton falunapot rendezett az ÚMVP támogatásával.

A térségből összesen hét település (Etes, Karancsalja, Kazár, Kisbárkány, Lucfalva, Márkháza és Nagykeresztúr) nyert az úgynevezett Falunap pályázaton, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program hatálya alá tartozó települések önkormányzatai, az önkormányzat intézményei, e településeken tevékenykedő non-profit szervezetek, illetve magánszemélyek számára kiírt, helyi rendezvények szervezésére, helyi közösségformáló kezdeményezések, rendezvények támogatására meghirdetett pályázatán.

Nagykeresztúr, Kazár és Márkháza után ezúttal Karancsalja rendezett falunapot az ÚMVP támogatásával.
Az egész napos programsorozaton nem csak a község lakói vettek részt. Érkeztek vendégek a környező településekről, sőt még Szlovákiából, Csákányházáról és Mucsinyból is. A falunap gyermekprogramokkal, rendőrségi, tűzoltó és polgárvédelmi bemutatókkal kezdődött.

A falunapot a község polgármestere, Lantos Sándor nyitotta meg ünnepélyesen. Karancsalja életében már hagyomány a falunap, ötödik alkalommal rendezzünk meg. Az idei rendezvénysorozat szervezéséhez 500.000 Ft támogatást nyertünk.

Bízom benne, hogy színvonalas, gazdag és tartalmas programsorozatot tudtunk összeállítani – mondta a polgármester, majd megköszönte mindazok munkáját, akik részt vettek a falunap előkészítésében és szervezésében. Ezt követően került sor a Karancsaljáért díj átadására. Az elismerést 2001-ben alapította a település képviselőtestülete. A díjat azok kaphatják, akik kiemelkedő közéleti és társadalmi tevékenységükkel hozzájárulnak a község szellemi, kulturális, közösségi életének fenntartásához, fejlődéséhez. Az elismerést ezúttal Fábián Pálnak, a Karancsaljáért Alapítvány kuratóriumi elnökének adományozták. A kitüntetést a község polgármestere adta át.
A falunap keretében főzőversenyt is hirdettek. A felhívásra 12 csapat jelentkezett. A szakértő zsűri döntése értelmében a Kézműves Kör székelygulyása nyerte el a „Legfinomabb étel” címet. A verseny második helyezettje a Karancsberényi Önkormányzat csapata lett vegyes pörköltjével. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Karancsaljai Sportegyesület csapata állhatott fel különleges csordagulyásának köszönhetően.

A rendezvényen részt vett a 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület is. A munkaszervezet tagjai a községi parkban felállított ÚMVP sátorban helyi termékekből rendezett bemutatóval és kiadványokkal várták az érdeklődőket, akik a falugazdászok, a HVI és az akciócsoport munkájáról is tájékozódhattak.

A falunapon gazdag és tartalmas kulturális program várta az érdeklődőket. A színpadon fellépett – többek között - a Karancslapujtői Nyugdíjas Klub, a Karancsberényi Népdalkör, a csákányházi Gyöngyvirág Hagyományőrző Csoport és a karancsaljai Rozmaring Népdalkör. Nagy sikert aratott a Salgó Sramli, Bohács István magyarnóta-csokra, a „Dobroda” népi zenekar és a Főnix Tánccsoport is. A falunap sztárvendége Márió volt. Bár a hatalmas eső a programot egy kicsit átrendezte, a rendezvényt záró látványos tűzijátékot szerencsére nem mosta el.

*

Novohrad - Nógrád Geopark

A határokat nem ismerő Geopark kialakításának gondolatát a '90-es évek végén fogalmazták meg a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai szlovák szakemberekkel közösen. A tervezés érdemi munkálatai 2005-ben kezdődtek meg.

2007 végére mindkét oldalon elkészültek a szakmai tanulmányok, majd 2009. május 27-én megalakult a Nógrádi Geopark Egyesület, amely a magyarországi szereplőket fogja össze. A komoly szakmai és társadalmi támogatást élvező szlovák-magyar kezdeményezés a történelmi Nógrád Vármegye egy részét öleli fel. A Novohrad Nógrád Geopark területe 63 magyarországi és 28 szlovákiai települést foglal magába. Az Európai Geoparkok Hálózati tagságának elnyerésére irányuló nevezés folyamatban van.

*

Helyi Turisztikai Desztináció Menedzsment szervezet létrehozása

Salgótarján Központú Helyi Turisztikai Desztináció Menedzsment létrehozására nyújtott be pályázatot 12 konzorciumi partner 2008. szeptember 25-én az ÉMOP 2008-2.3.1 keretében. Akciócsoportunk területéről Kazár, Karancsalja, Karancslapujtő és Somoskőújfalu települések önkormányzatai csatlakoztak a kezdeményezéshez.

A kiírás célja az, hogy egységes szakmai elvek mentén a Regionális Operatív Programban biztosított támogatási lehetőségeken keresztül megteremtse a magyarországi turisztikai szervezeti rendszer helyi szintű átalakulását, ösztönözze az alulról jövő turisztikai kezdeményezéseket és megteremtse a magyarországi TDM rendszer működéséhez szükséges feltételeket.

A fenti célok megvalósításának érdekében kiemelt cél a turizmus intézményrendszerének összehangolt fejlesztése, helyi, illetve térségi szintű Turisztikai Desztináció Menedzsment szervezetek létrehozása, valamint a szakmai célok elérését célzó fejlesztési tevékenységek támogatása.

Az első körben benyújtott pályázati kiíráson nyert a 12 partner közösen elkészített programja, így 2009. szeptember 4-ig elkészülhet az a pályázat is, amely a helyi TDM szervezet felállítását teszi lehetővé.

*

A 36 Jó Palóc is bemutatkozott a Szigeten

A 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület is bemutatkozott a Sziget Fesztiválon, a Hungarikum Faluban, ahol az országban működő LEADER közösségek hazánk ezerszínű népi kultúrájának értékeivel ismertetik meg az érdeklődő fiatalokat.

A szervezők az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) Irányító Hatósága támogatásával, országos szakmai szervezetek részvételével néhány napra a Szigetre varázsolták a magyar vidéket és annak hagyományait, szépségeit, páratlan értékeit. A 36 Jó Palóc az Észak-magyarországi Régió faházában, az úgynevezett "LEADER Utcában" az Abaúj Leader Egyesülettel és a Dél-Mátra Közhasznú Egyesülettel közösen mutatkozott be.

*

„Muzsikál az erdő”

Július 4-én, szombaton megkezdődött a „Muzsikál az erdő” – Mátrai Művészeti Napok. A több helyszínen zajló programsorozat nyitórendezvényének Kazár adott otthont. Az egész napos programot a település önkormányzata a község civil szervezeteivel és a 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesülettel közösen szervezte.
A rendezvény teljesítménytúrával kezdődött, melynek keretében 12 km és 25 km hosszú útvonalak közül választhattak a természet szerelmesei.

A rendezvény vendége Glatz Ferenc, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke volt, aki a megnyitó ünnepség előtt a Magtár Közösségi Házban találkozott a térségben, a régióban működő LEADER Akciócsoportok és Helyi Vidékfejlesztési Irodák vezetőivel. A szakmai megbeszélésen részt vettek a 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület, az Abaúj Leader Egyesület, a Zagyvaság Közhasznú Vidékfejlesztési Egyesület, a Cserhátalja Leader Nonprofit Kft., az Észak-Heves Vidék Fejlődéséért Közhasznú Egyesület és az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesületének vezetői, elnökségi tagjai.

A találkozón Glatz Ferenc beszélt a vidékfejlesztésben érintett kormányzati és önkormányzati intézmények, társadalmi szervezetek, szakmai testületek, gazdálkodó szervezetek információs és együttműködési hálózatának működéséről, az eddigi tapasztalatokról és a hiányosságokról. Az eredményes működéshez és az érdekérvényesítéshez szakosztályok létrehozására van szükség. Én négy területet emelnék ki: ez a mezőgazdaság, a környezetvédelem, a fejlesztés és a Leader. Ezek az önálló vezetőséggel és saját költségvetéssel rendelkező csoportok tölthetnék be a híd, az összekötő kapocs szerepét a minisztérium és a HACS-ok között. Legfontosabb feladatunk a civil partnerség kialakítása a hálózaton belül. Ha ez sikerül, akkor végre európai szintre emelhetjük a vidékfejlesztés szereplőinek információs rendszerét – mondta Glatz Ferenc.

A munkamegbeszélés után került sor a rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitójára. A „Muzsikál az erdő” résztvevőit a házigazda község polgármestere, Molnár Katalin köszöntötte. Ezt követően Pallagi László, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója és Glatz Ferenc, a MNVH elnöke mondtak ünnepi beszédet. Köszöntőjükben örömüket fejezték ki az újabb „Muzsikál az erdő” rendezvénysorozattal kapcsolatban, majd a természet: a növény- és az állatvilág védelmére hívták fel a jelenlévők figyelmét. A köszöntők után az érdeklődők Szabó Lajos erdőmérnök vezetésével kisétálhattak a település határában lévő, Közép-Európában is egyedülálló vulkáni képződményhez, a riolittufához. Az erdőmérnök a séta közben beszélt az erdei életközösségek jelentőségéről a biodiverzitásban, vagyis a biológiai sokféleségben, valamint az erdészek szerepéről és felelősségéről a környezettudatos szemlélet kialakításában. A túra végállomásán, a riolittufánál a salgótarjáni Rézfúvós Kvintett várta a kirándulókat, így valóban muzsikált az erdő, különleges erdei koncerttel folytatódott a rendezvény. A komolyzenei program után a Magtárban falusi vendéglátás várta a vendégeket. A házigazdák laskával, zsíros kenyérrel, lángossal és finom borokkal kínálták a látogatókat.

A rendezvény keretében a Magtár mögötti területen kézműves bemutatót rendeztek, melyen a térség vállalkozói, kézművesei mutatkoztak be termékeikkel. A sátrakban – többek között - csontból készített dísztárgyakat, vesszőből font kosarakat, csuhébabákat és fából készített használati tárgyakat csodálhattak meg a látogatók. Ezen kívül volt még mézkóstoló és ruhabemutató, a Kazár Nyugdíjasaiért Egyesület tagjai pedig kézimunka gyűjteményük legszebb darabjait vitték el a kiállításra.
A „Muzsikál az erdő” nyitórendezvényét a Salgó Sramli hangulatos műsora zárta.

*

Iskolafejlesztés Kazáron

Kazár mintaadó település, nemcsak az elnyert falumegújítási díj miatt, hanem azért a versengő mentalitásért is, amit a település képvisel. Mintát adnak az országnak abból, hogyan kell a gazdasági válságból a legjobbat kihozni- mondta Bajnai Gordon miniszterelnök július 9-én, csütörtökön a kazári Aba Sámuel Általános és Alapfokú Művészeti Iskola fejlesztésének indítása alkalmából megrendezett ünnepségen. (VIDEÓS beszámoló!)

A több település oktatási feladatait is ellátó intézmény fejlesztésének célja az oktatás minőségének és hatékonyságának javítása, valamint az épület infrastrukturális fejlesztése. A 2010 áprilisában befejeződő beruházás keretében tantermekkel, tornacsarnokkal, szertárral és orvosi szobával bővül az intézmény. A meglévő épületet hőszigetelik, a nyílászárókat kicserélik. Ezen kívül napkollektorokat szerelnek majd fel, a fűtést geotermikus energiával oldják meg. A fejlesztés, bővítés eredményeként a 239 kisdiák tanulhat majd korszerű, XXI. századi körülmények között. A beruházás összköltsége 225 millió forint, ehhez 171.400.663 forint vissza nem térítendő támogatást nyert az önkormányzat.

Az ünnepségen elhelyezték az új épületrész alapkövét – méghozzá üzenettel a jövőnek. Az alapkőbe helyezett henger alakú urnába ugyanis bekerült a Népszabadság és a Nógrád Megyei Hírlap aznapi száma, a Kazári Élet és Szó legfrissebb száma, az iskola alaprajza és egy fém kétszáz forintos is. Ezt követően Bajnai Gordon miniszterelnök és Molnár Katalin, Kazár község polgármestere ünnepélyesen aláírták a támogatásról szóló emléklapot.
Az ünnepségen Molnár Katalin, Kazár polgármestere elmondta: ez az ünnepség, ez az alapkőletétel a jövőről szól.

Arról, hogy milyen embereket nevelünk Kazáron, milyen tudást szerezhetnek meg itt. Hiszem és vallom, hogy a környezet neveli az embereket, formálja a közösséget. Ezért vállalkoztunk arra, hogy bővítjük, fejlesztjük intézményünket – mondta a polgármester asszony, aki megköszönte mindazok munkáját, akik részt vettek a sikeres pályázat elkészítésében.

Ezt követően Boldvai László országgyűlési képviselő mondott rövid köszöntőt, melyben kiemelte: a Regionális Fejlesztési Tanács döntése értelmében közel 3 milliárd forint érkezik megyénkbe iskolafejlesztésre. Ebből kilenc iskola újul meg, négy a Salgótarjáni kistérségben. A kazári, a ceredi és a karancslapujtői iskola, valamint a salgótarjáni Kodály Zoltán Tagiskola felújítására közel 1,5 milliárd forintot fordítanak. Boldvai László végül sok sikert és még sok, a község jövőjét meghatározó ötletet és beruházást kívánt a településnek.

Az ünnepségen részt vett Polgár Tibor, a VÁTI Nonprofit Kft. Fejlesztési Programok Üzletágának ügyvezető igazgatója is, aki gratulált ahhoz a kiváló színvonalú munkához, mellyel a nyertes pályázatot elő- és elkészítették. Az oktatási pályázatok értékelésével és a beruházások ellenőrzésével foglalkozó cég vezetője elmondta: ez a fejlesztés, ez a beruházás jól kapcsolódik ahhoz a példaértékű munkához, amit a település már évek óta végez, s amiért Európai falumegújítási díjban is részesült. Így a hagyományokon alapuló falufejlesztő munkája eredményeként Kazár az ország leghátrányosabb térségből felkerült az unió térképére – mondta Polgár Tibor.

Az ünnepségen Bajnai Gordon miniszterelnök elmondta: a válság közepén mindenki befelé fordul, saját bajaival foglalkozik, az adott pillanatra, a mára koncentrál, pedig nincs fontosabb, mint egy válság közepén a jövőre gondolni. Ezért fontos a kazári iskola bővítése és annak a 182 oktatási intézménynek a felújítása, melyekről június végén született döntés. A munkálatokat a közeljövőben kezdik el, de van, ahol már el is indultak a munkagépek. Az elmúlt háromnegyed évben megkezdett, több, mint 60 felújítással együtt a következő egy-másfél évben 240-nél több intézmény újul meg az országban. Ahogy Szent-Györgyi Albert mondta, olyan lesz az ország jövője, amilyen a ma iskolája. A kazáriak pontosan tudják, mire vállalkoztak - mondta Bajnai Gordon, aki beszélt arról is, hogy a kazári beruházás két szempontból fontos: egyrészt rövid távon munkát ad, élénkíti az építőipart, másrészt javítja az oktatás színvonalát. A miniszterelnök beszélt a Nemzeti Iskolafelújítási Programról is, melynek keretében 2011-ig több mint 360 iskola korszerűsítése, bővítése valósul meg az országban, összesen 104 milliárd forint értékben.
Kazár mintaadó település, nemcsak az elnyert falumegújítási dij miatt, hanem azért a versengő mentalitásért is, amit a település képvisel, és ami új dolgokat eredményez a falunak. Gratulálok a településnek - zárta ünnepi köszöntőjét a miniszterelnök.

Az ünnepség végén a miniszterelnök és a vendégek megtekintették az építési munkálatokat.

Forrás: 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület, Salgótarjáni HVI

Cikk megosztása