III. Szomszédolás

A Nyírbátori Kulturális Központ, a Nyírbátor és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulás és Nyírvasvári önkormányzatának közös szervezésében 3. alkalommal rendezték meg a Szomszédolást.

A programok között szerepelt a polgármesterek főzőversenye, a kakas szépségverseny, népi játszótér, táncház, tűzoltó bemutató, kisállat-simogató, valamint felléptek művészeti csoportok is.

*

Nyírség Turizmusáért Egyesület megalakulása

2009. július 3-án Nyíregyházán a Bencs Villában, 20 alapító tag létrehozta a Nyírség Turizmusáért Egyesületet. Az alapítók így Nyíregyháza, Nagykálló, Nyírbátor és Máriapócs városának önkormányzatai, a Sóstói gyógyfürdő és Vadaspark, Újfehértói Zsindelyes pálinkafőző Máriapócsi kegytemplom, a turisztikában érdekelt nagyobb vállalkozások, szállodák és éttermek, vala-mint civil szervezetként a Nyírség Fejlődéséért LEADER Egyesület.

A megalakított egyesület célja, a turisztikában ér-dekelt vállalkozások, szol-gáltatók tevékenységének összefogása, támogatása, és érdekképviselete.

Az érintettek bevonásával turisztikai marketing stratégia kialakítása össze-hangolt turisztikai termék-fejlesztés.

Turisztikai információs iroda működtetése, szolgáltatások köz-vetítése, informatikai rendszer működtetése, hozzáférése a tagok részére.

*

LEADER katalógus

A Nyírség Fejlődéséért LEADER Egyesület az FVM iránymutatása alapján elkészítette a LEADER rendelet kiegészítő dokumentumát, a HPME katalógust.

A tervezet szerint 2009 októberében kiírásra kerülnek a LEADER rendelet jogcímeinek pályázatai. Az egységes központi LEADER rendelet kiegészül minden akciócsoport külön-külön összeállított elektronikus HPME katalógusával, amely hét jogcímhez kapcsolódóan tartalmazza azokat a célterületeket, amelyekre pályázatot lehet majd benyújtani.

*

Kistérségi Egyeztető Fórum

A Nyírbátor és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulás 2009. július 20-án megtartott Társulási Tanács ülésén megalakult a Kistérségi Egyeztető Fórum. A Fórum elnöke Kánya Zoltán rendőrkapitány, titkára pedig Puskás Miklós Árpádné.

A Fórum tagjai (24 fő) havi rendszerességgel üléseznek az általuk meghatározott feladatok ellátása végett.

*

Meggyfesztivál Nyírmeggyesen 2009. július 4.

A Nyírség Fejlődéséért LEADER közösségünk egyik, és Nyírmeggyes településnek pedig a legnagyobb kulturális/gasztronómiai eseménye, a minden év július első hétvégéjén megrendezésre kerülő Meggyfesztivál.

A fesztivál szakmai programja a Regionális Falugazdász Találkozó volt. A fesztiválon meggyből készült ételek, italok bemutatása, meggybor-készítés, meggylekvár-főzés; meggy és meggyszörp árusítás, meggyel készült sütemények kóstolóval egybekötött bemutatója, meggymag-köpő verseny zajlott, valamint bio- és hagyományos ételek főzőversenye a Nagy Fakanál Vándordíjért.

*

"Mária Út" konferencia 2009. július 9.

A konferencia a Máriapócsi Polgármesteri Hivatal kiállítótermében került megrendezésre, melyen előadást tartott Kovács János a Nyírfe alelnöke és Hadadi Lajos projektmenedzser.

Jelenlévő önkormányzatok: Nyírpazony, Napkor, Máriapócs, Nyírgyulaj, Nyírvasvári, Ömböly, továbbá a Máriapócsi kegytemplom és a Nyírerdő ZRT képviselője. Az előadás témái a Mária úttal kapcsolatos jövőbeni feladatok és elképzelések voltak.

*

Bogáti Forgatag 2009.08.16.

A Nyírbogáti CKÖ képviselője nyújtott be és nyert 500.000 Ft támogatást „Hagyományőrző Romanap” megrendezésére, mely augusztus 16-án a IV. Bogáti Forgataggal egy időben és egy helyszínen lett lebonyolítva.

A rendezvényen fellépett többek között Papp Rita és Bodnár Attila, Josh és Jutta és az Apostol együttes.

*

Átadták Máriapócson a felújított Kossuth-teret 2009.08.19.

2009. augusztus 19.-én Máriapócson a felújított Kossuth tér ünnepélyes átadásán a köszöntőt Kapin István a Máriapócsi kegyhely Igazgatója tartotta.

Az Általános Iskola Aerobik bemutatóját követően Petneházi Attila, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színésze, Ady Ende-Pócsi Mária című művével nyűgözte le a nagyszámú közönséget.

Palóczi Lajosné polgármester köszöntőjét Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár beszéde követte. A Nyírség Fejlődéséért LEADER Egyesület jelenlevő tagjainak, polgármestereinek, munkatársainak öröm volt hallgatni, hogy a turisztikai szakma is mennyire fontosnak és kiemelkedő jelentőségűnek tartja a vallási turizmust Máriapócsot, sőt az egyik LEADER-es kiemelt fejlesztésünket a Mária Utat is.

Gazda László az Észak Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke átadta az 50 millió forintból megújult teret, melyet Kocsis Fülöp atya megszentelt. A kenyérszentelés , a Mária énekek, és az Ever Dance táncszínház előadását követően az érdeklődőt megtekinthették a felújítás alatt álló kegytemplomot, majd az állófogadáson vehettek részt. A templomlátogatás és az állófogadás kötetlen légkörét felhasználva Kovács János a Nyírfe alelnöke, a turisztikai szakállamtitkár Urat tájékoztatta az egyesületünk LEADER-es turisztikai fejlesztéseiről. A szakállamtitkár Úr megerősítette a fejlesztési elképzeléseink helyességét és ígéretet tett a Mária Út jövőbeni országos és kiemelt támogatásáról.

*

V. Bátorligeti Falunapi Rendezvény 2009. július 25.

Idén 5.alkalommal tartottak falunapi rendezvényt Bátorligeten. A 11 órakor kezdődő programok között szerepelt a sporöltöző átadása és megszentelése, óvodások tánca, karate klub és rendőr kommandó bemutatója.

A nap fénypontja a 2-es fogathajtó verseny volt, majd az esti órákban két sztárvendég: Varga István és Váczi Zoli lépett fel.

*

VIII. Tragacsderby 2009.

Nyolcadik alkalommal rendezték meg Nyírcsászáriban a házilag barkácsolt gépek versenyét, mely a falu legnagyobb rendezvényévé nőtte ki magát. 3 kategória 18 résztvevője mérkőzött egymással szépség-, hangszépség-, gyorsulási-, ügyességi-, erőhúzó- és vizesárok versenyszámban.

A délelőtt 10 órakor kezdődő megmérettetés után többek között a Kozmix és a Bikini együttes is szórakoztatta a közönséget.

Forrás: Nyírség Fejlődéséért LEADER Egyesület, Nyírbátori HVI

Cikk megosztása