Hazai forrásokra pályázik Jászapáti

A jászapátin kerékpárral, motorral közlekedők, már nagyon várják, hogy elkezdődjön a Petőfi utcai kerékpár út építése.

Most még a szintezési és más előkészítési feladatok zajlanak, de már a közútkezelővel történő utolsó egyeztetés is megtörtént, s így napokon belül elkezdődik Jászapátin a Petőfi úton a kerékpárút látványosabb elemeinek készítése.

A tervek szerint a közel 85 milliós beruházás szeptember végére valósul meg — tájékoztatta lapunkat Szabó Lajos polgármester. Ezzel párhozamosan a település négy hazai forrást célzó pályázatot is elkészített és benyújtott az illetékes hivatalokhoz. A Jászsági Többcélú Társulás ülésén rangsorolta az apátiak pályázatait, így elsőbbséget adott a Petőfi Sándor utcai járdaépítésnek. A második legfontosabbnak a Jászapáti, Jászaszentandrással és Jászdózsával közösen elkészített térfigyelőkamera rendszer bővítését támogató pályázatot tartja. Ennek hasznát a települések lakói már tapasztalhatják, közbiztonságuk növelését várják az újabb kameráktól. A társulás továbbá támogatja a Jászapátin közcélú foglakoztatás keretében építendő 3000 méternyi járdafelújítását, illetve a Nagyhomokos tó rekultivációjára elkészített pályázatot is.

*

Elkészült a falufénykép

A „Dósai napok” hétvégi programjai között a díszünnepségen átadták a Jászdózsáért kitüntető címet, amelyet idén Bollók György Jászkapitánynak és felesége Bollókné Gyurkó Máriának ítéltek. Ezt a címet vehette át a Jászdózsai Polgárőr Egyesület is.

Dózsán megtartották az elszármazottak találkozóját is, amelynek záróakkrodja volt, hogy a résztvevők közreműködésével, az öreg hídon elkészült a falufénykép is.

*

Összefogással épülnek a járdák Alsószentgyörgyön

Több mint két kilométer járda épül Jászalsószentgyörgyön. A településen még a télen pályázatot írtak ki járda felújításokra. A lakóközösségek pályáztak arra, hogy az önkormányzat a járdák elkészítéséhez sódert, cementet egyéb anyagokat biztosít. A képviselő-testület mind a 15 járdaszakasz felújításához hozzájárult. A lakók megépítik a járdákat, míg az önkormányzat a költségvetésében az anyagköltségére 2,5 millió forintot különített el. Az előkészületek, egyeztetések után a nyár, illetve az ősz folyamán remélhetőleg elkészül a járda.

*

Megújult a Jászberény-Farmos közötti út

Felújították a Jászberény Farmos közötti út mintegy kilenc kilométeres szakaszát. Az összességében 415 millió forintba került rekonstrukció ünnepélyes átadását csütörtök délután tartották az úgynevezett „négy számjegyű, településeket összekötő út” porteleki útkereszteződésénél.

Dr. Gedei József polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, hogy nagy szükség volt már a rossz állapotban lévő közút felújítására. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a kistérségben szerencsére az elmúlt években számos alkalommal adhattak át hasonló, felújított utakat. Rámutatott, hogy a felújítás után nem csak könnyebbé, de biztonságosabbá is vált a közlekedés az elvégzett kivitelezői munka eredményeként. A beruházást uniós támogatással az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében valósították meg. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója Kovács Károly elmondta, hogy a márciusban megindult kivitelezői munka jó ütemben haladt, június 5-én már a műszaki átadás is megtörténhetett.

Elmondta, hogy a 2007- 2013-as tervezési időszakban a megyében 32 útszakaszon 271 kilométer hosszban, összesen közel 13 milliárd forint értékben hajtanak végre hasonló mellékutakon felújításokat.

*

Pályázatot nyertek és kirándulni is voltak

Pusztamonostor önkormányzata közel tizenegy millió forintot nyert egy európai uniós pályázaton, amelyhez alig nyolcszázaléknyi önerőt kellett biztosítaniuk. Az összegből a hivatal szervezetfejlesztését, dolgozók képzését és újabb szoftverek vásárlását finanszírozzák. Így készülnek az elektronikus ügyintézés megvalósítására.

Sári Ferenc polgármester elmondta még, hogy a köztisztviselők napja alkalmából július 1-jén a körjegyzőség (Pusztamonostor és Jászágó) 13 dolgozója csapatépítő kiránduláson vett részt Esztergom és Szentendre térségében.

*

Nyár végén már biztos, hogy átadják

Elkészült a fényszarui sportpálya felújításának nagy része. Elkészült a játszótér, a teniszpályák a körbekerítése. Jelenleg a szociális blokk felújítása tart. A tervek szerint nyár végére megvalósul a közel 100 milliós beruházás, amelynek felét az önkormányzat saját erőből biztosította.

*

Akár már szeptember végére elkészülhet az újabb szakasz

Szeptember végére elkészülhet a Jászberényt megkerülő főútszakasz második ütemének kivitelezése. A 31-32-es számú főútvonalak Jászberényt megkerülő szakaszának II. üteméről tartott lakossági fórumon — ahol a média, az építők, beruházók képviselői, illetve a helyi polgármesteri hivatal munkatársai mellett 3-4 állampolgár jelent meg. - Megtudhattuk, rendkívül jó ütemben haladnak a munkálatokkal. A valamivel több mint 456 millió forintba kerülő út kivitelezésének befejezését eredetileg november 1-jére vállalták, ugyanakkor a jelenlegi információk szerint a határidő előtt több mint egy hónappal átadhatják a közlekedőknek az újabb megkerülő szakaszt.

*

Megújítják a jákóhalmi ivóvízhálózat egészét

Lényegében befejeződött Jászjákóhalmán az ivóvízminőség javító program részeként tervezett gerincvezeték szakaszok cseréje — tudtuk meg Lukácsi Pál polgármestertől. A program részeként összesen 7,2 kilométernyi vezetékszakasz cseréjét tervezték, amelyből néhány száz méter van még hátra. Ezen kívül a vízműtelepen az új víztisztító technológia telepítése, a kiszolgáló létesítmények felújítása, a technológiai berendezések automatikájának beüzemelése van még hátra. Összességében a vízműtelep készültségi foka ez idő szerint nyolcvan százalékosnak mondható.

A polgármester hozzátette, hogy az uniós támogatással most zajló beruházást követően két ütemben, a települési ivóvízhálózat egészét megújító fejlesztést terveznek szintén uniós támogatással. A második ütemben 3,8 kilométer, a harmadik ütemben pedig további hét kilométer gerincvezeték hálózat megépítésére kerülhet sor. Előbbi kivitelezése még idén ősszel, utóbbi pedig várhatóan jövő tavasszal indulhat.

Összességében (mindhárom ütemet beleszámítva) az ivóvízhálózat megújítására mintegy hétszázmillió forintot fordíthatnak a településen. A vízminőség ellenőrzése után augusztusban kezdődhetnek a rákötések a már megújult gerincvezeték szakaszokra.

*

A ferencesekre emlékeztek

800 éve annak, hogy Assisi Szent Ferenc megalapította a ferences rendet. 2009. augusztus 2-án, vasárnap, Jászberényben a porcinkula búcsún erre az eseményre és a szeretett ferences barátok hét évszázados jászsági szolgálatára emlékeztek a jászok.

A barátok templománál a szabadtéri misét Csorba Domokos ferencrendi szerzetes atya celebrálta. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Jászberényi Csoportja, a Jászok Egyesülete és a Jézus Neve Plébánia által állított emléktáblát dr. Dobos László, a Jászok Egyesülete ügyvivője avatta fel.

*

Az első hat kamera bevált, bővítenék a rendszert

Jászfelsőszentgyörgyön az első hónapok tanúsága szerint jótékony hatással volt a helyi közbiztonság alakulására a település központjában felszerelt hat térfigyelő kamera.

Mint korábban arról beszámoltunk pályázati támogatás segítségével szereltek fel hat kamerát a kistelepülés közterületeinek megfigyelésére. Zelenai Tiborné polgármester asszony elmondta, hogy a május óta működő rendszer hatását már az első hónapok után érzi a település. A helybélieket irritáló garázdaságok érzékelhetően csökkentek a kamerák által „belátott” településrészeken.
— Azt figyelhettük meg, hogy a térfigyelők előtt még kísérletet sem tesznek a korábban legtöbb problémát okozó garázdaságok, lopások elkövetésére. A kedvező tapasztalatok miatt döntöttünk arról nemrégiben, hogy a rendszert tovább bővítjük — mondta a falu választott vezetője.
A polgármester asszonytól megtudtuk, hogy hazai pályázati forrásokat céloznak meg annak érdekében, hogy finanszírozni tudják az újabb kamerák felszerelését.

*

Felújítják az oktatási intézményeket

Jól halad a nyári épület karbantartás Jászapátin az oktatási intézményekben. A bölcsőde felújítása augusztus 1-re befejeződött. A település tagiskoláiban is gőzerővel folyik a munka, s a kivitelezéssel várhatóan augusztus 15-re végeznek.

A teljes intézményi felújítás közel öt millió forintba került. Sok segítséget adtak a közmunkások, akik a szakipari feladatok elvégzésén is dolgoztak, így mérséklődhetett a felújítási költség.

*

Új utakat építenének Jászszentandráson

Jászszentandráson újabb két utcát szeretnének szilárd burkolattal ellátni.

Erre a település pályázatot adott be hazai forrásra. A beruházás teljes összege 38 millió forint, melyből 28 milliót támogatásként várnak a szentandrásiak. Így remélhetően az 500 és 560 méter hosszú Zrínyi és Váczi Mihály utca szilárd burkolatot kaphat.

*

Vallásosabbak a határon túli rendezvények

Jászboldogháza testvértelepüléseire, a határon túli Szentmihályra és Sínfalvára látogatott a falu hat tagú delegációja a hétvégén. A részt vevők az ottani falunapra utaztak barátaikhoz.

Tapasztalatuk szerint a rendezvények szervezésébe az önkormányzattal együtt a vallási felekezetek nagyobb szerepet vállalnak, mint nálunk. A három egyháznak nem csak temploma van a településen, hanem erős hatásuk is érezhető volt a rendezvényeken — értékelte az utat Szűcs Lajos polgármester.

*

Lepadlózták a fényszarui kultúrházat

Jászfényszarun befejeződött a művelődés ház nagytermének burkolása. A színpadon és a nézőtéren is laminált padlót raktak le, így esztétikusabbá vált a nagyterem. A több mint egy millió forintos beruházást az önkormányzat finanszírozta.

*

Ivóvíz kutat is fúrhatnak Monostoron

Pusztamonostor csatlakozott ahhoz a — nyolc jászsági település által létrehozott — társuláshoz, amelynek segítségével a helyi ivóvízmiőség javításához uniós forrásokra pályáznak.

A támogatások segítségével új ivóvíz kutat fúrhatnának és felújítanák a vízhálózat egy részét is. Ez a településnek közel 180 millió forintos beruházást jelentene, amelynek végső megvalósulása sikeres pályázat estén 2014—re várható.

*

Festik a pusztamonostori oktatási intézményeket

Nyári karbantartásokat végeznek a pusztamonostori óvodában és iskolában. Festési, mázolási, burkolási munkák hétszázezer forintba kerülnek, amelyből közel negyedmillió az anyagköltség. A fennmaradó összeget a szakipari munkákra fordítják, ám az előállított érték ennél sokkal nagyobb. A kivitelezés alkalmával ugyanis igénybe vehetik a közmunkaprogramban foglalkoztatottak helyiek szaktudását is.

*

A Tempustól nyertek az Alsószentgyörgyiek

A Tempus Közalapítványtól 4,8 millió forintot nyertek a jászalsószentgyörgyi és a testvértelepülés lengyel Tarnow—Gmina iskolái. A 20 diák és négy felnőtt két tanévben tíz — tíz napot töltenek együtt és szánnak a Pál utcai fiúk musical előadásának kidolgozására, majd bemutatására — mondta Szarvák Imre a település polgármestere.

Forrás: Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesület, Jászberényi HVI, szoljon.hu

Cikk megosztása