Konferencia a válság hatásainak csökkentéséről

A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület és a Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete közös szervezésében rendezték meg kedden Jászapátin „A nemzetközi gazdasági válság hatásainak a vidéki térségekben történő kommunikációja” című konferenciáját, az egyesület tagjai, térségi polgármesterek, illetve vállalkozók részvételével.

A konferencia célja volt, hogy bemutassa azokat az eszközöket, lehetőségeket, amelyek által a Jászságban élők és dolgozók könnyebben szembenézhetnek a nemzetközi gazdasági válság okozta hatásokkal. A konferenciát Csák László, a Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület munkatársa nyitotta meg.

A konferencia megoldási alternatívákat kínált a válság által gerjesztett problémák orvoslására, többek közt a munkahelyek megőrzésére, a forrásbővítésre pályázati lehetőségekkel, különböző hitelek igénybevételével. A rendezvényen több vidékfejlesztési szervezet képviselője is részt vett, hogy bemutassák az aktuális megoldási terveket.

A jelenlévő vállalkozók vállalkozásfejlesztési pályázatokat, mikro-hitel programokat ismerhettek meg a pénzügyi problémák áthidalására. A konferencia lehetőséget teremtett arra is, hogy bemutassák az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot, bővebb tájékoztatást adjanak annak lehetőségeiről.

*

Közel ötven milliót fordítanának fejlesztésre

Jászfelsőszentgyörgyön ezekben a napokban zajlik több pályázat előkészítése. A szándékok szerint felújítanák a helyi óvoda játszóterét. A közbiztonság javítása érdekében pedig a térfigyelő kamera rendszer bővítésére-, és járdaépítésre szeretnének támogatást elnyerni.

Zelenai Tiborné polgármester asszony elmondta, hogy a regionális pályázati alapok segítségével a játszótéren nem csak a gyermekjátékokat, hanem azok környezetét is rendbe tennék. A közbiztonsági pályázaton pedig a járdaépítéssel együtt tereprendezést is végrehajtanának. A fejlesztési elképzelések megvalósításához összességében negyven - ötven millió forintot kívánnak felhasználni, a pontos költségvetés elkészítésére a napokban sor kerülhet.

*

Önfeledt játék az emlékekben kutatva

Jászágón harmadik alkalommal szervezték meg a Nagyapáink nyomában elnevezést nyert hagyományőrző találkozót. A rendezvényen közel száz fiatal, illetve szüleik gyűltek össze. A helybéliek mellett érkeztek Jászdózsáról, Jászárokszállásról illetve Pusztamonostorról.

A Résztvevők megismerkedtek az egykori használati tárgyakkal a kenyérsütés eszközeivel, és ellátogattak egy régi tanyára is, valamint megismerkedtek az egykori gyermekjátékokkal.

*

Csak két helység nyert támogatást a felújításokra

Megyebeli önkormányzatok is nyertek támogatást sportlétesítmények felújítására. Erről az önkormányzati miniszter döntött. Negyvennégy önkormányzat részesült támogatásban. Többek között Jászladány sportöltözője felújítására 2,7 millió, Kunszentmárton a sporttelep felújítására 4,5 millió forintot nyert el. A támogatás maximális összege 10 millió forint volt.Elutasították viszont Abony, Jászárokszállás, Jászberény, Jászfényszaru, Karcag, Kenderes, Kisújszállás, Kunhegyes, Martfű, Mezőtúr, Szolnok, Tiszafüred, Törökszentmiklós, Túrkeve, Újszász és számos kisebb településünk kérelmét.

*

Zászlógyűjtés a kerékpártúrán

Megkezdődött a Jász Világtalálkozót megelőző, immár hagyományos kerékpáros túra. A rendező település — ebben az évben Alattyán — képviselője ilyenkor személyesen hívja meg a településeket a rendezvényre, illetve elkéri a meghívott település zászlaját is.

A zászlót néhány kerékpáros a következő településig kíséri. Jászberénybe Jásztelekről érkezett a staféta, és Jászfelsőszentgyörgyre indult tovább. A város zászlaját dr. Gedei József polgármester és Szántai Tibor az egészségügyi és sport bizottság elnöke adta át az alattyáni Kisbalázs Gáborné intézményvezetőnek.

*

Megvan a pénz - jövőre indulhat a beruházás

Várhatóan jövőre indul a Jászfelsőszentgyörgy Jászberény közötti út teljes hosszának felújítása. A településeket összekötő út állapota jelenleg már kritikán aluli, ezért is merül fel egyre többször felújításának igénye.

Dr. Gedei József országgyűlési képviselő érdeklődésünkre elmondta, hogy a 2009-2010-es közútfejlesztési akcióterv részét képező fejlesztést a következő évben indítják, a beruházásra megvan a pénz. Igaz, azt nem lehet tudni, hogy a kivitelezési munkálatokkal is végezni tudnak-e majd 2010-ben. "
Két kilométernyi útalapot építenek Jászalsószentgyörgyön "Jászalsószentgyörgyön nyolc utcában közel kettő kilométernyi útalap kivitelezését kezdik meg. A képviselő-testület 15 millió forintot fordít arra, hogy olyan utcák útalapját készíttesse el, amelyek eddig nagyon rossz állapotú földutak voltak.

Az érintett utcák lakóinak tíz százaléknyi önerőt kellett fizetni, s hamarosan elkészül az az utalap, amelyre majd 2010 után sziládburkolatot is tudnak teríteni. Így a mentősök is biztonságosabban tudnak majd az ott lakó betegekhez, és a szemétszállítás is könnyebben elvégezhető majd. A település utcáinak közel 90 százaléka szilárd burkolatú lesz.

*

Nem csak a piachoz, a globális felmelegedéshez is alkalmazkodni kell

Ezekben a napokban kezdődik térségünkben az igazi dinnye szezon ebben az évben. Megyénkben is tovább folytatódott a tendencia, hogy egyre kevesebb termelő vállalja be a piac, és az időjárás legapróbb változására is rendkívül kényes gyümölcs termesztését. A legtöbb probléma mindig akkor jelentkezik a hazai dinnye piacon, ha a termeléstechnika vagy akár az időjárás miatt a külföldről — Olaszországból, Spanyolországból — behozott dinnye és az itthon megtermesztett gyümölcs értékesítése „összeér”. Márpedig idén június végén, július elején ez volt a helyzet.

Ennek ellenére az igazi dinnye szezon hazánkban még csak most kezdődik, és vélemények szerint ebből még akár rendkívül jó év is lehet a termelők számára.
Hazánkban a dinnye termésterülete korábban akár a kilencezer hektárt is elérte. Ez a termésterület mostanra az egész országot tekintve hatezer hektár alá szűkült. Jászapáti és környékének egyik legnagyobb dinnyetermelője Pócs János elmondta, hogy ez a tendencia talán még hatványozottabban jelentkezett megyénkben.

Korábban ugyanis volt rá példa, hogy akár hatszáz hektáron is termesztették az édes gyümölcsöt, az évek során folyamatos csökkenést követően mostanra már csak körülbelül 250 hektáron termesztik a gazdák. Egy jó termést hozó évben akár 500 - 600 mázsát is betakaríthatnak a dinnyeföldről hektáronként. Idén az átlag a jelenlegi tapasztalat szerint 250 mázsa körül mozog.

— Egyáltalán nem tolerálja a piac azt, hogy a hazai termelőnek milyen volt a termése. Az áruházak polcán a dinnye az dinnye, és legfőképp az árát nézik az emberek. Az árak tekintetében szinte a napi piaci helyzet és az időjárás a meghatározó. Amíg az olasz dinnye benn van az országban — az elmúlt hetekben ez még jellemző volt — teljesen mindegy, hogy itthon mennyi termett és az a termelőnek mennyibe került, azokkal az árakkal versenyezni nem lehet.
— Az időjárás nem csak a termesztéskor számít, az értékesítésre is hatással van?
— A dinnyetermelőt akár napok alatt az egekig emelheti egy jól elkapott értékesítési hullám, de ugyanakkor napok alatt a porig is alázhatja. Ugyanis, ha dinnyeszedéskor meleg az idő, kánikula következik, akár a duplájára is nőhetnek az árak, akkor is el lehet adni az árut. Ugyanilyen erős, csak épp ellenkező előjelű hatása lehet a hűvösebb időjárásnak is. Néhány nap hideg a szedést követően és eladhatatlanná válik a dinnye. — Ilyen szempontból, illetve a sok éves tapasztalat alapján milyen szezonra lehet számítani? — Ebből most még akármi lehet, de egyelőre inkább még optimista vagyok az idei szezonnal kapcsolatban. Igaz, kevesebb a dinnye mint máskor, de egyelőre meg van a piaca.

Alkalmazkodni kell a változáshoz

Sokáig érvényes volt az az álláspont, hogy hazánkban minél korábban érik meg a dinnye, annál jobb áron lehet azt értékesíteni. A határok megszűnésével ez a tétel is megdőlt. A mediterrán országokból tavasszal és kora nyáron dömping mennyiségben érkező édes gyümölccsel ugyanis a hazai termelők semmilyen módon nem tudnak versenyezni. Aki ragaszkodik a régi beidegződésekhez az kevés eséllyel tud talpon maradni. Most az jár jól, aki képes rá, hogy elnyújtotta Július közepétől akár szeptemberig ellássa a piacot. Pócs János szerint már az is megdőlt, hogy a Lőrinc utáni dinnye minősége nem jó. Az új technológiákkal, az intenzív termesztési módokkal ugyanis akár szeptemberig is biztosítható a jó minőség.

Van kiút

2011 januárjától fél éven át Magyarország tölti be az Európai Unió soros elnökségét. Ez Magyarország számára is óriási esély, feltéve, ha élni tudunk vele. A válság, a piacok átrendeződése egyben lehetőség is, amelynek lesznek pozitív hatásai. Az igazi nyertesek azok lesznek, akik a realizmus és optimizmus megfelelő elegyével néznek szembe a kihívásokkal, és a leggyorsabban alkalmazkodnak a változó helyzethez. – hangzott el a Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC) XI. éves jelentésének bemutatása alkalmából szervezett sajtótájékoztatón.

Az HEBC tagjai az európai nagyvállalatok magyarországi leányvállalatainak legfelső vezetői. Az egyesülés alapszabálya, hogy nem folytat lobbitevékenységet a tagvállalatok egyéni, üzleti érdekeiért, kizárólag Magyarország egészének fejlődéséhez, versenyképességéhez kíván hozzájárulni. Tevékenységének egyik legfontosabb része az éves jelentések kiadása, amelyet az HEBC tagok maguk írnak, és minden mondata konszenzuson alapul. Egy olyan csoport esetében, ahol a tagvállalatok piaci szereplőként akár versenyhelyzetben is lehetnek egymással, ez külön értéket jelent.

Az idei jelentésben, melynek címe „Kiút a válságból”, a HEBC tagjai hiteles képet adnak a multinacionális vállalatok válságkezelő intézkedéseiről, módszereiről és technikáiról, amelyek számos esetben adaptálhatók akár egy ország számára is. Az HEBC ajánlásait, javaslatait elsősorban a mindenkori magyar kormány számára fogalmazza meg, akinek módjában áll a fejlődést eredményező változásokat megtenni az ország érdekében.

Az Hotel Intercontinentalban rendezett eseményen, a HEBC alapító tagjaként részt vett Takács János az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója, illetve jelen volt Dr. Oszkó Péter pénzügyminiszter, Cecilia Björner, Svédország magyarországi nagykövete, valamint a gazdasági és diplomáciai élet több meghatározó szereplője.

*

Pályázaton nyertek pénzt a Falunapra

Jászágón pénteken az elszármazott amatőr alkotók kiállítása nyílik meg, majd szombaton délelőtt a szabadtéri színpad gyermekműsorok helyszíne lesz. Délután a hagyományos kulturális rendezvények mellett szüreti felvonulást tartanak, illetve ÚMVP pályázaton nyert támogatás segítségével sztárvendéget is fogadnak a falubeliek, aki az egyik könnyűzenei tehetségkutató versenyen vált ismertté.

Vasárnap Nagyboldogasszony ünnepén a jászárokszállási határba, a nagyárki búcsúba látogatnak a jászágóiak, hiszen hajdan a tanyavilág lakóinak találkozója is volt ez a nap.

Forrás: www.szoljon.hu, Jászberényi HVI

Cikk megosztása