Félmilliárdos oktatási beruházás Kékcsén

A gazdasági-társadalmi szempontból hátrányos helyzetű település tudásalapú felzárkóztatása, térségi szerepének erősítése, a település lakosság megtartó erejének fokozása.

Ünnepként tartják majd számon augusztus 6-át, a mintegy 1700 lakosú Kékcse történetében. Ugyanis ezen a napon volt az Észak-alföldi Operatív Program keretében támogatott „Méltányos Oktatási-Nevelési Környezet Megteremtésével az Esélyegyenlőségért" című projekt keretében, mintegy 500 millió forintos költséggel -ebből a település közel 50 millió forintos saját erővel járult hozzá- megvalósuló beruházás ünnepélyes alapkőletétele. A szemerkélő eső ellenére, délelőtt tíz órakor kezdődött ünnepi eseményen a Kékcsei óvoda, művészeti iskola és a felnőtt tánccsoport táncosainak bemutatkozó előadását követően, Szekeres Katalin a település polgármestere köszöntötte a vendégeket, a megjelent település lakóit. Gazda László az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Elnöke ismerteti a projekt jelentőségét a település fejlődésében. Ugyancsak méltatta a beruházás fontosságát Szabó Zsolt VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. Hálózati Igazgatója, az Észak-alföldi Területi iroda vezetője.

Az oktatás fontossága

- Nagyon fontos kiemelt célként fogalmaztuk meg - mondja Szekeres Katalin polgármester- az oktatás nevelés kérdését településünkön. Önkormányzatunk elkötelezett az alapfokú oktatás-nevelés méltányos környezeti és infrastrukturális feltételeinek megteremtésében és az oktatás-nevelés folyamatos tartalmi fejlesztésében.

Közel félmilliárdos fejlesztéssel -önkormányzati saját erő, mintegy ötven millió forint, óvodai és iskolai fejlesztés történik Kékcsén. Az iskola négy tanteremmel bővül, tornateremmel bővül. Külön konyha, s a közétkeztetést biztosító étterem s a kiszolgáló létesítményei valósulnak meg. Az óvoda felújítása mellett egy csoportszobával, egyéni fejlesztő helyiségekkel, tornaszobával és tálaló konyhával bővül. Valamint megvalósul egy szép átriumos udvar is. A meglévő iskolai épület felújítása a befejezéséhez közeledik.

Szeptember 1-ével hat osztály költözik vissza a felújított iskolai épületbe. A kivitelező, az Olcsvai B. Ép. Szolg. Kft, ígérete szerint, az újonnan megépülő iskolai szárny 2010 márciusára beköltözhető lesz. Mire sor került az alapító okiratot, a település történetét, a napi megyei újságot, néhány aprópénzt s különböző emlékeket tartalmazó urna, alapkőbe történő elhelyezésére, még a szemerkélő eső is elállt. Ünnep lévén, még a nap sugarai is előbújtak a felhők mögül.

- Elmaradt térségben élünk, sok szakképzetlen emberünk van, s tudjuk azt, hogy a jövőt csak az teheti szebbé, nívósabbá, ha a gyerekeinket az óvodai neveléstől kezdve, az általános iskolán keresztül szakközépiskolába úgy tudjuk eljuttatni, hogy minden személyes kompetenciának az elsajátíttatását biztosítjuk számára. A tudás alapú társadalomban, nap, mint nap halljuk annak fontosságát, hogy a jövő az oktatásban rejlik - mondta befejezésül Kékcse boldog polgármestere Szekeres Katalin.

*

Sikeres önkormányzati pályázatok

Kisvárda Város Önkormányzata az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatási keretében benyújtott “Kompetencia alapú oktatás bevezetése a Kisvárdai Önkormányzat fenntartásában lévő öt feladat-ellátási hely tekintetében” című pályázata alapján 96.985.000,-Ft összegű vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Kisvárda Város Önkormányzata az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatási keretében benyújtott "Kompetencia alapú oktatás bevezetése a Kisvárdai Önkormányzat fenntartásában lévő öt feladat-ellátási hely tekintetében" című pályázata alapján 96.985.000,-Ft összegű vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A támogatásból a kompetencia alapú oktatás bevezetésére és megvalósítására kerül sor a Bessenyei György Gimnáziumban, a II. Rákóczi Ferenc Szakközép- és Szakiskolában, a Vári Emil Társulási Általános Iskola Várday István úti Tagintézményében, a Teichmann Vilmos Általános Iskolában és a Csillag-közi Központi Társulási Óvoda Tordai úti Tagóvodájában. A projekt megvalósításának időtartama: 2009. július 1.- 2010. augusztus 31.

Új szervezési-működési kultúra a hivatalban

Kisvárda Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be az Új Magyarország Fejlesztési Terv Államreform Operatív Program támogatási rendszeréhez "Új szervezési-működési kultúra elterjesztése Kisvárda város polgármesteri hivatalában" címmel. A pályázat kedvező elbírálása alapján új közigazgatási ügyviteli rendszer bevezetésére és az érintett dolgozók képzésére kerül sor a város 10 intézményében. A projekt tervezett összköltsége 21.692.021,-Ft, melyhez 91,64%-os támogatást ítélt meg a támogató 19.880.737,-Ft összegben.

*

Újabb fejlesztések indulnak Záhony térségében

Amint lezárulnak a közbeszerzési eljárások, megkezdődhetnek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye észak-keleti szegletében, Fényeslitke és Komoró térségében tervezett intermodális közforgalmú ipari-logisztikai terület kivitelezési munkálatai.

A projekt európai uniós támogatási szerződését július 27-én írták alá Fényeslitkén. Ezzel párhuzamosan jelentős közútfejlesztési beruházások is elindultak a térségben, szintén EU-támogatással. Valamennyi hasonló, itt megvalósuló infrastrukturális fejlesztés azt a célt szolgálja, hogy összesen csaknem 25,6 milliárd forintos uniós beruházással 2012 nyarára az EU keleti határának egyik legfontosabb vasúti-logisztikai csomópontjává váljon a záhonyi térség.

Záhony és térségének földrajzi helyzete és infrastrukturális adottságai európai uniós viszonylatban is egyedülállóak. A térség kiépített vasúti kapcsolattal rendelkezik Ukrajna és Oroszország irányába, és adott az alapinfrastruktúra ahhoz, hogy az európai uniós szabványnál szélesebb nyomtávú ukrán és orosz vasúthálózatból érkező szállítmányokat áttegyék a keskenyebb európai nyomtávú vasúthálózatra. Mivel Záhony az egyik fő európai közlekedési folyosó, az úgynevezett V. korridor része, az EU egészének is kiemelten fontosak az itteni fejlesztések.

A szakemberek szerint a záhonyi térségben meglévő, az ukrán hálózathoz csatlakozó vasúti infrastruktúra felújításával éves szinten a jelenlegi 5,3 millió tonnáról 8,5 millió tonnára nőhet a térség teljes áruforgalma. Ennek az árumennyiségnek a kezelése, a vasútról vasútra, illetve a vasútról közútra és a közútról vasútra rakodása, valamint lehetőleg minél nagyobb mértékben az itteni feldolgozása számottevő feladatot jelent a térségben már megtelepült és az ezután megtelepülő vállalkozásoknak. Becslések szerint a záhonyi térség 16 településén meginduló beruházások rövid időn belül mintegy 1200 munkanélkülinek teremtenek álláslehetőséget és összességében 3400 munkahely megteremtéséhez, illetve megtartásához járulnak hozzá a ma még jelentős mértékű munkanélküliséggel sújtotta térségben.

A záhonyi „megaprogram” egyik első nagy beruházásaként hamarosan elkezdődhetnek a Fényeslitke és Komoró térségében tervezett intermodális – vagyis a különböző szállítási módok közti átjárhatóságot és csatlakozást biztosító – közforgalmú ipari-logisztikai terület kialakításának munkálatai. Az összesen valamivel több mint 3,5 milliárd forintos költséggel és csaknem 1,8 milliárd forintos európai uniós támogatással 2010 júliusára megvalósuló beruházás részeként mindkét településen jelentős vasúti korszerűsítési munkálatok veszik kezdetüket, az ipari-logisztikai területen pedig kiépítik a szükséges közműveket – vagyis a teljes víziközmű-hálózatot, a belső elektromos hálózatot és a belső úthálózatot.

Az ipari parki és a vasúti infrastrukturális beruházásokkal párhuzamosan fontos közúti fejlesztések is elindultak a térségben. 58 millió forintos beruházással, ugyancsak európai uniós támogatással mostanra befejeződött a 4-es főúthoz kapcsolódó tuzséri bekötőút rekonstrukciója. Ez a felújított útszakasz – és a térségben a közeljövőben megvalósuló útfelújítások – az itt élők biztonságosabb közlekedésén túl a záhonyi térségbe betelepülő vállalkozások teherszállítási és tömegközlekedési igényeit is képesek lesznek kiszolgálni

*

Hagyományőrző Arató Fesztivál Eperjeskén

Az Együtt a szebb jövőért Nyugdíjas Klub harmadik alkalommal rendezte meg a Felső-Szabolcsi Hagyományőrző Arató Fesztivált, amit az eperjeskei Önkormányzat és a Vasutas Nyugdíjasklubok Országos Szövetsége támogatott.

A hagyomány őrzése és ápolása nagyon fontos számunkra. A kézi kaszás aratás szimbolizálta a régi szokásokat, ezáltal megismerhették a fiatalabbak az aratás nehézségeit, régen milyen nehezen dolgoztak meg az emberek a mindennapi kenyerükért, mely nélkülözhetetlen minden családban.

Az aratás után a református templomban vonultak az ünnepség résztvevői, ahol a nagytiszteletű úr Istennek hálát adva megáldotta az újkenyeret. A rendezvényt az általános iskola mazsorettcsoportja, a helyi nyugdíjasok tánccsoportja és énekkkara, tette színesebbé. Ezt követte a finom ebéd és táncmulatság.

Forrás: Kisvárdai HVI, Záhonyi HVI

Cikk megosztása