Kádártalálkozó a Múzeumfaluban

Kádártalálkozót tartottak a Múzeumfaluban 2009. július 17-én. A mesterség képviselői népszerűsítették a munkájukat és bemutatták hogyan készültek a nemes italok érlelésre és tárolásra szolgáló hordók.

A kádárok emelett szakmai konferenciát is tartottak.

*

Szociális bolt nyílt Nyíregyházán

Szociális boltot nyitottak a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége Nyíregyházán, a Semmelweis utcában 2009. július 10-én.

A szociállis boltokat üzemeltető Magosz szerint a polcokon található élelmiszerek és a zöldség-gyümölcs olcsóbb, mint a multiknál és megoldást jelent a kis keresetűek számára is.

*

Megújult Örökösföld (Nyíregyháza) központja

Átadták Örökösföld felújított központi terét. A 130 millió forintos beruházás eredményeként díszburkolatot alakítottak ki, kutakat, padokat építettek, és parkosították a területet.

A leburkolt teret úgy alakították ki, hogy iskolai rendezvényekre, de kerékpározásra és görkorcsolyázásra is alkalmas legyen.
A teret némileg bővítették is, az üzletház előtti rész helyreállítását az önkormányzat azonban azért nem tudta elvégezni, mert magántulajdonban van. A városrész rehabilitáció első üteme 130 millió forintba került, és önkormányzati forrásból finanszírozták. A téren sor került a közművek cseréjére, felújították a világítást, járdák és utak is épültek. A burkolatba játékhelyeket is építettek, ahol dámázni, malmozni és sakkozni lehet.

A második ütemben az iskola és óvoda közti részen sportlétesítmények, kerékpárutak épülnek majd, és parkosítják a területet. A helyreállításra 220 millió forintot fordítanak majd, de csak Érkert és a Huszár-telep után kerülhet rá sor.

*

Megújul a Nyíregyházi Városi Stadion

Augusztus 11-én aláírták a Városi Stadion infrastrukturális fejlesztéséről szóló támogatási szerződést. A fejlesztés az Európai Unió támogatásával valósítják meg és közvetlen célja , hogy az ősszel megrendezésre kerülő Veterán Atlétikai Európa Bajnokságot méltó körülmények között rendezhesse meg a város.

*

11. alkalommal rendeztek huszártalálkozót Nyíregyházán

Az eseményre az ország különböző pontjairól érkeztek résztvevők, akik megemlékeztek az ősökről, a méltán világhírű huszárokról.

*

Csapadékvíz elvezető rendszer és járda épülhet Újfehértón

Az önkormányzat által az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-Alföldi Operatív Program támogatási rendszer keretében benyújtott, „Újfehértó, Széchenyi út szélesítése és teljes felújítása csapadékvíz elvezetési rendszer és járda építésével” című, ÉAOP-3.1.2-2007-0067 azonosító számú pályázata 2008 nyarán sikeres elbírálásban részesült.

*

Új tornaterem épülhet Balkányban

Balkány Város Önkormányzata 2008 februárjában pályázatot nyújtott be az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség által meghírdetett ÉAOP 4.1.1/2F-2f Oktatási nevelési intézmények fejlesztése pályázati kiírás keretein belül.

A kétfordulós pályázati konstrukció I. fordulójában a projektet támogatásra érdemesnek ítélte meg a döntéshozói bizottság, majd a 2009 évi részletes projektkidolgozást és benyújtást követően a II. fordulóban is támogatásra érdemesnek bizonyult és a Tanács döntése alapján, 461 069 494 Ft összegű támogatással valósulhat meg. A projekt támogatási aránya 95 % , a saját erő mértéke 5 % . A saját erő összege 24 317 909 Ft, a projekt összköltsége pedig 485 387 403 Ft a végleges döntés alapján.

*

Kerékpárút épül Újfehértón

Az Európai Unió és az NFÜ támogatásával ÚMFT ÉAOP támogatási rendszer keretében az önkormányzat gyalog-, és kerékpárút építése és csapadékvíz-hálózat kiépítése kezdődött meg a 4912.Sz. önkormányzati út mellett. A pályázat 2008 tavaszán sikeres elbírálásban részesült, a megvalósításra az önkormányzat közel 142 millió forint támogatást nyert el.

Jelenleg 500 méternyi szakasz épült meg, amelyből a helyi vasútállomástól a 4. számú főútig 300 méter készült el. A gyalog-, és kerékpárút a vasútállomást a városközponttal köti majd össze 1,94 km hosszúságban.

*

Perifériáról a társadalomba

"Perifériáról a társadalomba" - címmel indított munkaerő-piaci programot az Első Nyírségi Fejlesztési Társaság, melyben 20 alacsony iskolai végzettségű, tartós munkanélküli vett részt. A projekt az EU támogatásával csaknem 40 millió forintból valósul meg.

*

Palóclakodalom a Múzeumfaluban

Augusztus 1-jén palóc menyegzőt tartottak a sóstói Múzeumfaluban. A hagyományőrző rendezvényen a tájegységre jellemző ételeket kóstolhattak a vendégek, és megnézhették azt is, hogyan zajlott egy lakodalom a palócoknál.

Forrás: Nyíregyházi HVI, Nagykállói HVI, Nyírség Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása