A XV. Falunap Zákányszéken

Immár hagyományosan tizenötödik alkalommal került megrendezésre községünkben a falunap augusztus 15-én.

Más ez a nap, ezt már kora reggel tudtuk, amikor harsány zeneszóra ébredhettünk. Ünnep ez a nap községünk életében, a saját ünnepünk, melyen értékeljük az elmúlt időszak tevékenységét, eredményeit. Ünnep, mert más, mint a többi nap. Ünneplőruhát veszünk, templomba megyünk mást és máshogyan teszünk.

A szentmisét celebráló Biacsi József és Antal Imre „újmisés” papok számára -ugyan más okból-, de különleges volt az esemény, mellyel kezdetét vette a falunapi rendezvénysorozat.
A helyi és meghívott fogatosok parádés felvonulással szállították át a lelki táplálékkal megerősített vendégeket a további programok helyszínére.
A magyar, a székely, valamint az európai himnusz a mórahalmi fúvószenekar előadásában csendült fel.

Ehhez az emelkedett hangulathoz remekül illeszkedett Tompa Mihály „A gólyához” című verse, Ábrahám Imréné előadásában, és méltó alapot biztosított Zákányszék polgármesterének, Matuszka Antalnak falunapi gondolataihoz.
Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere méltatta rendezvényünk fontosságát, emelte annak színvonalát és ünnepélyességét.
Az ünnepi testületi ülésen, a testületi tagjainkon kívül testvérvárosunk, az erdélyi Borszék képviselői, Dr. Géczi József Alajos országgyűlési képviselő is részt vett.

A falu ünnepe remek alkalom, hogy megköszönjük azon emberek munkáját, akik erejükön felül tesznek a közösségért. A képviselő-testület 2009-ben DÍSZPOLGÁRI címet adományozott Gárgyán Istvánnak, aki 1991-1998-ig polgármesterként tevékenykedett községünkben.
„ZÁKÁNYSZÉKÉRT” díjat Sas Györgyné pedagógus, jelenleg a művészeti iskola igazgatóhelyettese kapott közművelődési tevékenységéért, és a művészeti iskola megalapításáért.

A felnövekvő generációk munkáját figyelemmel kísérve „DÍCSÉRŐ” oklevelet kapott Kispéter Éva zákányszéki táncpedagógus, aki eddigi színvonalas néptáncoktatói, valamint citeraoktatói tevékenységéért részesült e kitüntetésben.
Az általános iskola földszintjén megrendezett „ZÁKÁNYSZÉK ÉPÍTETT és TERMÉSZETI ÉRTÉKEI” című kiállítást, Liebhaber Gáborné óvodavezető nyitotta meg. A fotókból és transzparensekből álló anyag összeállításában a polgármesteri hivatal, a Manó-kert óvoda, valamint a helyi általános iskola képviselői, pedagógusai vettek részt.

A kiállítás megnyitását követően ebéd várta a rendezvény résztvevőit, akik az iskola udvarán felállított sátrak nyújtotta árnyékban fogyaszthatták el a finom marhapörköltet.

A további délutáni programok majális hangulatban teltek. Minden ehhez szükséges kellék megtalálható volt: ugrálóvár, csúszda, és forgó, karikatúra rajz, henna és testfestés, cukorkaárus, vattacukros, főboszorkány és lufiművész bohóc.
A műszaki érdeklődésű férfiakat a „SKODA” autók legújabb modelljei nyűgözték le, míg mások a motorkerékpárokban gyönyörködhettek.

Nemsokkal később a fogatosok gyülekeztek a vásártéren. A kiépített nem túl egyszerű és könnyű pályán időre kellett hiba nélkül teljesíteni a feladatot, ahol megmutathatták felkészültségüket és ügyességüket a fogathajtók. Sokakat lelkesített a paripák szépsége, ereje, ők fel is ülhettek a kocsikra, más szemszögből csodálva meg szépséges kis falunkat.

Aki a színes forgatagban megéhezett, megkóstolhatta a falukemencéjénél az éppen akkor kisült, még meleg fonott kalácsot.
Közben a színpadon megkezdődött a kulturális bemutató, melyen helyi amatőr csoportjaink és művészeti iskolásaink mutatkoztak be mintegy bevezetőként sztárvendégünk „CSOCSESZ” műsorához.

A „Passion Modells” hölgyei az idei év divatújdonságait mutatták be az érdeklődő Hölgyek, Urak számára. A mintegy félórás program folytatásaként, a „Parlagfű mentes és Rendezett Porta” akció eredményhirdetésén, ebben az évben is értékes és hasznos ajándékokat sorsoltak ki.
Az est kiemelkedő eseménye a Zákányszéki Parasztkórus 45 éves jubileumi koncertje volt, melyen felléptek a „Nefelejcs” Citerazenekar, a Rúzsa Sándor Népdalkör, és a Mezőtúri „Szivárvány” Citerazenekar.

Minden vendégegyüttes az általa összeállított műsorral tisztelgett az ünnepelt kórus és vezetője előtt, szórakoztatva a falunap közönségét, megosztva velük a népdal, a citeramuzsika szépségét, örömét.
Az egész napi színes programok méltó zárásaként a „Classic” zenekar szórakoztatta a táncolni vágyó közönséget.
Köszönetet mondunk mindazoknak a résztvevőknek, akik támogatásukkal, munkájukkal, ötleteikkel hozzájárultak a rendezvény sikeres megvalósulásához. Remélve a következő időszakban lehetőségeink bővülését, találkozzunk jövőre a XVI. falunapon, hogy legalább ilyen egyetértésben és jó hangulatban tölthessünk el ismét egy napot.

Peták Tamás

*

Pályázati eredmények - EMVA III. tengely

A térségben már kézbesítik az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) vidékfejlesztési jogcímeinek támogatási határozatait, ami feljogosítja a kedvezményezetteket beruházásaik megkezdésére.

A Homokhátság Fejlődéséért Nonprofit Kft. tervezési területén a Falufejlesztés, falumegújítás jogcímek eredményei már kézbesítésre kerültek, a Mikro-vállalkozások fejlesztése, valamint a Vidéki örökség megőrzése jogcímek esetében a döntés végső fázisban tart. A turizmus jogcímre érkezett pályáztok eredménye pedig szeptemberben jelenik meg.

*

Pályázat bölcsire, buszra

Több pályázat is fontos szakaszába érkezett Balástyán: hétfőn véglegesítik a bölcsőde műszaki terveit és a költségvetését, a projekt utolsó mérföldköveként. Beadták a közösségi közlekedésről, buszmegállók építéséről és felújításáról szóló pályázatot.

*

Kisteleki pályázatos siker

Kistelek Város Önkormányzata eredményesen pályázott a Dél-alföldi Operatív Program "Belterületi csapadék- és belvízelvezetés" felhívásra.

A közel 114 millió forintos támogatásból a főutcák csapadékvíz-elvezető árkainak kiépítését kívánja megvalósítani. A városra lezúduló nagy mennyiségű csapadék elvezetése jelenleg nem megoldott, igaz, hogy ilyen az utóbbi években nem történt, mégis fel kell készülni rá. A szeptemberben induló beruházás nem érinti a város teljes területét, de a csapadékvíz-elvezetés gerincét adja. A megvalósuló árkok a város négy főutcáján húzódnak majd.

*

Ipari parki szolgáltatásfejlesztés Mórahalmon

Mórahalom Város Önkormányzatának az Új Magyarország Fejlesztési Terv Dél-alföldi Operatív Program keretében támogatásban részesített DAOP-1.1.1/A-2008-0007 azonosító számú, az „Ipari parki szolgáltatásfejlesztés Mórahalmon” című pályázata a következő ütemének megvalósításához érkezett.

2009. július 3-án, pénteken ünnepélyes keretek közt az ipari parki szennyvíz-előkezelő létesítmény ünnepélyes alapkőletételére került sor a kivitelezés helyszínén.

*

Tovább folytatódik Kisteleken az autóbusz-pályaudvar építése

Kistelek Város Önkormányzatának, a „Kisteleki Kistérség helyközi közösségi közlekedését meghatározó infrastruktúra, létesítmény kialakítása” című pályázatának keretében jelenleg is zajlik a város központjában a Kisteleki központi autóbusz-pályaudvar kialakítása.

A több mint 95 millió forintos beruházás építési munkálatai közül a Bercsényi utca aszfaltozásán kívül- hátra van még az autóbusz-pályaudvar területének burkolása, az Árpád utcán létesítendő boltíves térfal, valamint az Árpád utcán létrehozandó gyalogos-átkelőhellyel egybeépített terelő sziget kialakítása.

*

Nemzetközi Megyejáró Fesztivál

A Nemzetközi Megyejáró Fesztivál programsorozata az Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőben 2009. augusztus 27-én, csütörtökön zárult a Szlovák Madovec Néptánc Együttes és a Lengyel Beskid Néptánc Együttes bemutatkozásával. 2009-ben 8 alkalommal mintegy 30 csoport lépett fel az Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőben.

A Fesztivál zárónapján a Mesével és Ritmussal Alapítvány 40 dobosa és táncosa is fellépett a színpadon. Az Alapítvány „Dobokkal Afrika felé” című projektje arra irányul, hogy az Alapítványhoz csatlakozott fiatalokból álló csoport és az ifjúsági cserében résztvevő partnerországokból érkező csoportok bemutassák egymásnak, hogy egy Európán kívüli kultúra hagyományos zenei elemeit miként adoptálták különböző kulturális háttereik tükrében.

A spanyol, dán, román és magyar csoport tagjait összeköti egy nyugat-afrikai dob, a djembe iránti érdeklődés, amely hangszert számos afrikai népcsoport szinte valamennyi fontosabb társadalmi eseményénél (pl. születés, esküvő) használja. E kulturális vonásokat közösen dolgozzák fel és hasonlítják össze az európai kultúrával. Ezzel a különböző népcsoportok hagyományainak megőrzésére, a más kulturális szokásokkal szembeni tolerancia erősítésére, továbbá a faj-, illetve idegengyűlölet elleni harc melletti kiállásra törekednek.

*

Kezdődik az iskola felújítása

Ma, amikor egyre nagyobb terhek nehezednek ránk, úgymint személyekre, családokra, vagy akár úgymint önkormányzatra,örömmel kell beszámolnunk minden apró eredményről, pozitívumról. Ennek tudatában még nagyobb örömmel tudok most számot adni egy nagy eredményről,hiszen pályázati lehetőség kihasználásának segítségével a közelmúlt legnagyobb beruházása kezdődik meg augusztus hónapban, még pedig az Általános Iskola felújítása és ennek keretében egy új tornaterem megépítése.

A pályázat, amelyen sikeresen szerepeltünk DAOP-2007-4.2.1/2F kódszámú Alapfokú nevelési-oktatási intézmények és gimnáziumok infrastruktúrájának fejlesztése c. kiírás volt, ahol 200 millió Ft-ot sikerült elnyernünk céljaink megvalósítására. Pályázatunk a Forráskúti Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény infrastrukturális fejlesztése nevet kapta.

A fejlesztés keretein belül többek közt megvalósul az: - emeletes épületrész héjazat cseréje,- a födém és homlokzatszigetelés, - a fűtés korszerűsítés, - a nyílászárók felújítása, cseréje,- a burkolatok cseréje, felújítása,- az elektromos és informatikai hálózatok kiterjesztése, korszerűsítése, - új tornaterem felépítése a hozzátartozó kiszolgáló helyiségekkel,- a teljes körű akadálymentesítés,- az oktatáshoz szükséges eszközök beszerzése.
A fejlesztés összes bekerülési költsége 229 millió Ft, amelyből, mint már említettem 200 millió Ft a támogatás és 29 millió Ft az önrész, amelynek 50%-át az Önkormányzati Minisztérium EU önerő támogatásból kívánjuk finanszírozni, s a maradék összeg terheli településünk költségvetését.

A beruházás egy éven keresztül valósul meg, így az oktatás keretében bizonyára rugalmas megoldásokra lesz szükség, hogy az építési munkálatok a megadott határidőig befejeződhessenek.
További az iskolánkhoz kapcsolódó fejlesztések valósulnak meg a közeljövőben pályázati forrásokból. A fejlesztések DAOPT MOP- TIOP programok hármas egységének együttes kezelésével valósulnak meg: infrastruktúra fejlesztés, tartalomfejlesztés, humánerőforrás-fejlesztés.
Társadalmi Megújulás Operatív Program 3.1.4/08/2. kódszámú Kompetencialapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben c. felhívásra sikeresen nyújtott be pályázatot ?llés és Forráskút Községek Közoktatási Intézménye óvodái és iskolái vonatkozásában a tavaly létrejött közoktatási társulás, mely keretében a kompetencia alapú oktatás bevezetésére, az ehhez kapcsolódó továbbképzésekre, valamint tanulói eszköz-csomagok beszerzésére kerül sor.

Oktatási infrastruktúra fejlesztés keretében a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében meghirdetett A pedagógiai, módszertani reformot támogató informatikai infrastruktúra fejlesztése (TIOP-1.1.1-07/1. kódszámú) című pályázati felhívásra benyújtott Legyen „Intelligens iskolánk”! - A Forráskúti Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény informatikai fejlesztése c. nyertes pályázatunk keretében IKT eszközök beszerzése révén az informatikai készségek és a többi közismeretei tantárgy vonatkozásában informatikai támogatású (aktív táblák, projektorok, számítógépek, szerver) pedagógiai módszerek bevezetése valósulhat meg.

Fent említett fejlesztések megvalósítását követően egy korszerű mai kor követelményeinek megfelelő oktatási intézmény kerül kialakításra Forráskúton. Méltó körülményeket biztosítva az itt tanuló gyerekeknek, megfelelő technikai hátteret, lehetőséget adva modern, magas színvonalú oktatáshoz.

Fodor Imre polgármester

*

Főszezon belföldi turisztikai kiállítás és szállásbörze

Ismét divat lett itthon utazni. Nyáron és a hosszú hétvégéken szinte kiürül Budapest és a többi nagyváros, az üdülőhelyeken, élményfürdőkben pedig egy tűt sem lehet leejteni. A belföldi turizmus dinamikusan fejlődését jól mutatja, hogy évről évre növekszik a magyar utazók által határaikon belül eltöltött vendégéjszakáinak száma, és egyre népszerűbb az üdülési csekk is.

A belföldi turizmusnak 2007 előtt mégsem volt alkalma önálló kiállítási megjelenésre, a magyarországi szálláshelyek, szolgáltatók rendszerint a külföldi utakat kínáló utazási irodák, egzotikus tájak mellett mutatkozhattak be a szakvásárokon. Egészen addig, amíg útjára nem indult a Főszezon című kiállítás. A Főszezon nemcsak a rendhagyó időpontválasztással hívja fel magára a figyelmet, hanem azzal is, hogy a szokásos standok helyett itt barátságos faházakkal találkozhatnak a látogatók. A „Falu a város felett” jegyében a szervezők 2008-ben már igazi kis falut varázsoltak a Westend Millennium tetőkertjébe. Mórahalom Város Önkormányzata, illetve az Erzsébet Gyógyfürdő természetesen idén is képviselteti magát a kiállításon.

Forrás: Homokhátság Fejlődéséért Nonprofit Kft., zakanyszek.hu, morahalom.hu, Kecskeméti Lapok, forraskut.hu

Cikk megosztása