Gázturbinás csúcserőmű alapkő letétele Ajkán

2009. május 22-én, Ajkán letették a gázturbinás csúcserőmű alapkövét. Az Euroinvest Zrt., az MVM Zrt., és a Bakonyi Erőmű Zrt. közös beruházásában 2010-ben kezdi meg a termelést az új erőmű.

A teljes beruházási költség: 70 millió euró.

*

Az utolsó falugondnoki busz átvétele

Bakonypölöske 2009. május 28-án vette át a kistérségben utoljára falugondnoki buszát. A Fiat típusú kisbusz a 18. a térségben.

Borszörcsök önkormányzata 2009. május 13-án átvette Ford típusú falugondnoki kisbuszát.

Júniusra a kistérségben mind a 18 falugondnoki buszt átvették az önkormányzatok. Június 15-én pedig az utolsó két kisbuszt is feldíszítették.

*

2 új borászati üzem alapkő letétele a Somló-hegy lábánál

Kreinbacher József 2 vállalkozása, a Kreinbacher Pezsgőpincészet és a Szent Ilona Borház együttesen 743 millió Ft támogatást nyert uniós forrásokból egy -egy szőlő illetve borfeldolgozó üzem megépítésére.

*

IKSZT címbirtokosok

A kiküldött tájékoztató levelek alapján a térségben még két település kapott címbirtokosi rangot. Így összesen 5 település nyújthat be pályázatot IKSZT kialakítására.

*

Közkincs kerekasztal

2009. június 10-én megalakult az Ajkai Kistérségben is a közkincs kerekasztal. A kerekasztalnak 13 tagja van.

*

Miniszterelnöki látogatás Ajkán

Júliusban Ajkára látogatott Bajnai Gordon miniszterelnök úr. Útjára elkisérte Varga István, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági miniszter is. Bajnai Gordon az SKS Szerszámkészítő Kft-nél tett látogatást, ahol sajtótájékoztatót is tartott.

*

Útfelújítások az Ajkai Kistérségben

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap forrásaira támaszkodva megkezdődött az Ajka-Pula, Devecser-Tapolca közötti összekötő utak 14 km-es szakaszának felújítása. A beruházás teljes költségvetése 757 millió Ft.

*

Ajkai Csillag születhet

Július 16-20 között, Debrecenben zajlott le a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület által szervezett nemzetközi fesztivál, ahol 74 szervezet közel 100 produkciója közül az ajkai együttes.

(Molnár Gábor Műhely Alapítvány tánc, drámacsoportja, zenekara) produkcióját tartották méltónak arra, hogy a Csillag születik című tehetségkutató műsorba nevezzék. A Molnár Gábor Műhely Alapítvány 1995-ben alakult az Ajkán élő sérült emberek életminőségének javítása, foglalkoztatási lehetőségeik megteremtése érdekében.

*

Iszkáz település hírei

Címert terveztet a települési önkormányzat. A községnek zászlója is lesz, amelyet várhatóan szeptemberben avatnak fel. Pályázati támogatásból lehetősége nyílik a településnek, hogy a művelődési ház udvarán játszóteret építsenek.

*

Borlovag avatás Dobán

Az augusztus 1-i falunapon a Somló és Környéke Borút Egyesület új borlovagokat avatott. Ezúttal Németh Ferenc, Mészáros Imre, Poól Zoltán kapta az elismerő címet.

*

Új emlékmű Ajkán

Diénes Attila szobrászművész készítette el Ajka várossá nyilvánításának ötvenedik évfordulója tiszteletére felállítandó emlékmű tervét. Az emlékmű felállításáról és végleges helyéről a következő képviselőtestületi ülés hoz majd döntést.

Forrás: Ajkai HVI

Cikk megosztása