Jó a híre az országban a Mezőtúri Művésztelepnek

Az első alkalom, 1981 nyara után, immár huszonnyolcadik alkalommal nyitotta meg idén a kapuit a Mezőtúri Művésztelep a meghívott képzőművészek előtt.

A telepet működtető közalapítvány tizennégy meghívólevelet küldött szét, és a meghívottak közül tizenegy művész töltött július 22-étől több-kevesebb időt a Peresi holtágnál, a Takács-tanyán.
A többségük, ahogy az már hagyomány, most is szobrász.

- A művészeket a telepet működtető Mezőtúr Művészeti Közalapítványa látja vendégül - mondta el Lengyel Krisztina alapítványi titkár.
- Mi gondoskodunk az ellátásról, valamint a felszerelésekről, eszközökről, alapanyagról. A résztvevők az itteni alkotásaik felét az alapítványunknak adják, és ezek a munkák bekerülnek a Városi Galériában látható állandó kiállítás anyagába.

- A hazai képzőművészek körében egyre nagyobb a híre és tekintélye a Takács-tanyának, a meghívott művészek szívesen jönnek ide a Peresi holtághoz - értékelt Györfi Sándor művészeti vezető, aki maga is huszonnyolc esztendeje költözik már át nyaranta egy hónapra mezőtúri határába.

Az alkotók minden esztendőben tesznek egy vagy több úgynevezett közösségi vállalást is. Idén három ilyen feladatot is kitűztek a telep művészei. Mindhárom rendkívül érdekes és értékes munka.

A debreceni E. Lakatos Aranka a város két híres szülöttjének, a természetfilm-rendező Homoki Nagy Istvánnak és Salgó Endre festőművésznek a kettős domborműportréját készíti. Azért kettős portrét, mert a két híresség - teljesen véletlenül - ugyanabban a mezőtúri házban látta meg a napvilágot, holott nem voltak rokonok. Előbbi kilencvenöt, utóbbi száz évvel ezelőtt született.

- Ez egy sarokház - magyarázta a domborműmegoldást az alkotó. - Adta magát, hogy a két portré egymással derékszöget bezárva, éppen a ház sarkára kerüljön.
A domborművet és az emléktáblát augusztus 22-én avatják a híres szülöttek szülőházán.

Ugyancsak közösségi felajánlásként készül a művésztelepen, a helyi Szegedi Kis István Református Gimnázium udvarára, az iskola névadójának mellszobra, amit október 31-én lepleznek le. Ez a túri művésztelepen már törzsvendégnek számító, nyíregyházi Balogh Géza munkája lesz.

Végezetül pedig, Mezőtúr délvidéki testvérvárosának, Törökbecsének is készül egy ajándék szobor. Gróf Leiningen Westerburg Károly aradi vértanu, az osztrákból lett magyar honvédtiszt alakját Györfi Sándor önti bronzba, és az avatásra október 6-án kerül sor.

A fiatal Borbás Márton igazán érdekes dologra vállalkozott a művésztelepi egy hónapban, édesapjára, a több mint tíz éve elhunyt Borbás Tibor szobrászra, a Takács-tanya egykori "törzsvendégére" emlékezve. Elkészítette az előd Kaposváron álló Széchenyi-szobrának kicsinyített bronzmodelljét, és ebben a munkában a a telep "öregjei" is besegítettek neki.

Az elkészült szobrok többségét augusztus 16-án, vasárnap kiöntötték a telep öntőműhelyében, és augusztus 20-án immár huszonnyolcadszor is bezárja kapuit a hagyományos nyári mezőtúri művésztelep. A Mezőtúri Galéria állandó kiállítása pedig újabb művekkel gazdagodik, a látogatók örömére.

*

Ismét futóverseny volt Mezőtúron

Augusztus 17-én, négy órakor Mezőtúron immár 7. alkalommal rendezték meg a Túri Kupa utcai futóversenyt 4000-, 8000 méteres és félmaratoni távon.

Serdülő, az ifjúsági, a felnőtt és a szenior korcsoportok dobogós helyezettjei az érmek mellé értékes ajándékokban részesültek. Mellettük minden célbaérkező egyedi érmet és pólót kapott ajándékba.

A főverseny előtt három órától a gyerekeket csábították testmozgásra a szervezők. A 2-4. éveseknek 200-, az 5-6 éveseknek 400-, a 7-8. éveseknek 600-, míg a 9-11 éveseknek 1000 méteres távot kellett teljesíteniük.

*

Gyógyvíz a betegek szolgálatában

Mezőtúr képviselő-testülete a legutóbbi ülésén döntött a városi strand gyógyvize használati engedélyének megújításáról.

Fontosnak tartják a képviselők, hogy továbbra is gyógyvízzel legyenek feltöltve a medencék.
Az 1998 óta gyógyminősítéssel rendelkező víz felhasználási engedélye 2009 végén lejár, ezért van szükség a lépésre.

*

Mezőtúr újra kiáll a főiskolája mellett

A Szolnoki Főiskola Mezőtúri Fakultásán 2009. szeptember 7-én hétfőn délután tartották az idei tanévnyitót.

Lokálpatrióták felhívást tettek közzé az interneten, és minden elérhető fórumon, hogy menjen mindenki, és a jelenlétével jelezze: Mezőtúrnak fontos, hogy továbbra is legyen a városban nappali tagozatos felsőoktatás. A demonstrálók tudni vélik ugyanis, hogy a nappali tagozatos elméleti képzés hamarosan bekerül Szolnokra.

Ezt erősíti Székely Péter rektor legutóbbi nyilatkozata is, miszerint Szolnok elméleti oktató bázis lesz, míg Mezőtúron gyakorlati képző és kutató-fejlesztő központ jön létre. Hozzá tette: nem fog megszűnni Mezőtúron a főiskolai oktatás. A felhalmozódott belső hiány megszüntetésére elindul a pénzügyi egyensúlyteremtés.

Ezt szolgálják a csaknem egymilliárd forintos, a tangazdasághoz és a tanműhelyhez kapcsolódó fejlesztések, sőt elindul egy ökológiai gazdálkodási mintaprogram, és épül egy biogáztermelő üzem is.

*

Épületek akadály nélkül

Mezőtúron a városi önkormányzat Puskin úti idősek otthonának, valamint a polgármesteri hivatal épületének akadálymentesítéséről döntöttek nemrég a képviselők.

A hivatal akadálymentesítése magában foglalja lift építését és ügyfélszolgálat kialakítását is.

*

Ha minden jól megy, jövő ilyenkorra megépül a 4-es főút Kisújszállást elkerülő szakasza

A várost északról elkerülő 11,3 kilométeres, kétszer egysávos utat - amit később, ha a forgalmi adatok indokolják, kétszer kétsávosra lehet fejleszteni - az osztrák érdekeltségű Porr Építő Kft. és a tulajdonában álló Teerag-Asdag konzorciuma építheti 6,3 milliárd forintért.

A beruházásra hatan pályáztak, ebből öt ajánlat volt érvényes. A leendő M4-es nyomvonalán megépülő útnak 2010 augusztusára kell elkészülnie.

*

„Karcag Testvérvárosaiért” pályázat

A „Karcag Testvérvárosaiért” Közalapítvány Kuratóriuma pályázatot hirdetett a városban működő civil szervezetek testvérvárosi kapcsolatainak ápolása, fejlesztése, erősítése érdekében végzett tevékenységének támogatására.

A helyi egyesületek, társadalmi szervezetek, alapítványok és közalapítványok számára egymillió forintot biztosítottak erre a célra.

Pályázni a Karcag testvérvárosaiba utazó delegációk költségeinek (utazás, szállás, étkezés, belépők) támogatására és a testvérvárosokból Karcagra érkező delegációk költségeinek támogatására lehetett.

*

XIV. Országos Nyugdíjas Művészeti Fesztivál

Több mint háromezer szépkorú vett részt péntektől vasárnap (aug. 30.) estig Berekfürdőben, a XIV. Országos Nyugdíjas Művészeti Fesztiválon.

A strandszínpadon a nyugdíjasok előadásában sok szép népdal, sláger és vers hangzott el, de volt itt cigánytánc és moderntánc is. Mindhárom napot Márkus Ica nótaénekes műsora zárta.

*

Kiállítás az Aratási jelképeink pályázat anyagaiból

A kisújszállási székhelyű Országos Szalma és Csuhéfonók Baráti Társasága Egyesület az Arany János Városi Könyvtárral közösen hirdette meg a nyáron az Aratási jelképeink pályázatot.

A Kunok I. világtalálkozójához kapcsolódva, a beérkezett legjobb aratókoszorúkból, bokrétákból egyéb aratási jelképekből Múltunk- aratás címmel a városháza dísztermében a napokban nyílt meg a kiállítás.

A díjazottak között van esztergomi, kunhegyesi, gyöngyösi és kisúji pályázó is. A tablókra pedig az aratással kapcsolatos fotókat és szokásokat gyűjtötték össze a rendezők.

*

December végéig látható a kenderesi néprajzi gyűjtemény termeiben az az időszaki kiállítás, mely 1848-tól 1950-ig mutatja be hazánkat.

A kiállított újságok, képeslapok, érmék, kitüntetések, bélyegek és könyvek Csatári Lajos és Nánási István helyi gyűjtők tulajdonai.

*

Galambok bemutatója Kisújszálláson

Szeptember 5-én tartotta az idei galambok bemutatóját a kisújszállási 76. Galamb és Kisállattenyésztő Egyesület.

A tenyésztők 150 főleg mondént, texant, óriás postát, strasszert hoztak el zsűriztetni. A legfiatalabb kiállító a 14 éves kunhegyesi Bordás Mihály volt, aki texant és mondént tenyészt,s több kiváló galamb tulajdonosa.

Nagypapája, Árvai János ötven éve elismert galambtenyésztő, tőle tanulta az alapokat. Misi 9-es a kunhegyesi Nagy László Gimnáziumban, s ha végez lehet, hogy állatorvos lesz. Galambjait, papagájait, selyemtyúkjait mindennap nagy szeretettel gondozza.

Forrás: Mezőtúri HVI, Karcagi HVI, szoljon.hu, muvhazkisujszallas.hu

Cikk megosztása