A kistérség hírét vivő kiállítás

A kisbéri Wass Albert Művelődési Központ emeleti folyosóján egy érdekes kiállítással találkozhattak a látogatók.

Az ott látható tárgyak, bútorok, ruhák, eszközök a kisbéri kistérség bemutatkozásához szükséges komplett kiállítási installáció részei.

Egy korábbi LEADER (AVOP-3.5.2.-2006-09-0671/2.06) pályázaton nyert támogatás eredményeként állt össze ez a hangulatos enteriőr, s eddig a nagyközönség csak a térséget bemutató kiállításokon láthatta.

A régi bútorok, jellegzetes viseletbe öltöztetett babák, a díszes párnák és a bemutatott öltözékek hangulatos keretet adnak a kistérség bemutatkozásához a hazai és az esetleges külhoni, főként idegenforgalmi kiállításokon.

*

Tondach segítség a súri templom felújításához

Június végén kezdődött meg a súri műemlék katolikus templom felújítása a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács támogatásával. Ahogy az egy építkezés során többnyire lenni szokott, nem várt kiadások, újabb problémák jelentkeztek –tudtuk meg Sógorka Miklós polgármestertől.

A nem várt kiadásokból néhány. Az épület beállványozása során a torony tetőszerkezetének vizsgálatára is sor került. A faanyagvédelmi szakértő véleménye alapján a torony fa szerkezetét cserélni szükséges. A pályázati költségvetésben viszont csak a javítását tervezték. A belső felújítás során az állvány elhelyezése miatt el kellett mozdítanunk a padokat a helyükről, amelyek a jelenlegi formában már nem helyezhetők vissza, azok párnafái korhadtak és a padfűtés ki- és visszaszerelése is nem várt kiadást jelent. Ezért is létfontosságú minden segítség, amit a templom felújításához kapnak.

A Súri Művészetek Dombja -3 nap a templomért című rendezvény kapcsán érkezett a súriakhoz a TONDACH Magyarország Zrt-től az önzetlen segítségnyújtás. Tervezői és kivitelezői egyeztetéseket követően a cég ingyenesen felajánlja a templom felújításához szükséges hófogó mennyiséget.
Ezzel a felajánlással is közelebb került a település ahhoz, hogy a műemlék épület felújítása sikeresen megtörténjen, és karácsonykor már a megszépült templomban ünnepelhessenek.

*

Új oktatási módszerek a megújuló bakonyalji iskolákban

A Kisbéri kistérség öt oktatási intézményében európai uniós támogatással, nagyszabású infrastrukturális fejlesztés kezdődött nemrégiben.

Ehhez kapcsolódóan nyújtott be pályázatot a „Modern módszertanokkal a Kisbéri kistérség tanulóinak fejlődéséért” című projekt megvalósítására a kistérség, eredményesen. Az elérendő cél, a hátrányos kisbéri kistérség oktatási koncepciója szerinti, öt, hosszútávon fenntartható kistelepülési iskolájának módszertani megújítása, az intézmények eredményeinek javítása és a korszerű oktatással esélyegyenlőség biztosítása a tanulók számára.

A TÁMOP-3.1.4-08/2-2008-0032 számú pályázat támogatási szerződését meg is kötötték.

A napokban a projektindító központi napot is megtartották a kisbéri Városháza nagy tanácskozótermében. Erre a napra a fenntartókat, az intézményvezetőket és azokat a pedagógusokat várták el, akik majd az öt érintett helyen a megvalósításban vesznek részt. Célja az volt, hogy a résztvevőket tájékoztassák arról, a projekt milyen feladatokat ró a kistérségre, mint fenntartóra, az intézményvezetőkre és az iskolákra.
Futó Lajos, a KTKT elnökhelyettesen köszöntötte a megjelenteket, majd Némedi Györgyné, Rédai Erika projektvező segítő szakértője, részletesen ismertette a célokat és a feladatokat.

A projekt keretében az intézményeket teszik alkalmassá a korszerű pedagógiai módszerek alkalmazására. Ez a pedagógusok képzését, különböző oktatási technikák elsajátítását, új fejlesztések bevezetését jelenti. Az oktatási módszerekben való jelentős változást eredményez. A hagyományos tanítási rend megváltozását, tantárgy tömbösítéses oktatással, projektoktatással, moduláris rendszerrel, tantárgyoktatás helyett műveltségterületi oktatással.
A megújuló épületekben, már a jövő pedagógiáját jelentő módszerekkel tanulnak a gyerekek.

A pedagógusok talán érhetően, fenntartásokkal fogadják a változásokat, de készek az új munkára.

A projektzáró határidő 2010. aug. 31. Ez idő alatt úgy kell felkészülni az iskolákban, hogy a következő öt évben, ezeket a módszereket továbbra is fenntartsák, illetve fejlesszék. Például, a tantárgytömbösített oktatásban, kezdetben 5 százaléknyi órát kell így tartani, a következő évben 10-et, a végén legalább 15 százalékos arányt kell elérni. A projekt egyik fő célja, hogy a pedagógusok megkedveljék, és legfőképpen alkalmazzák is az új módszereket.
A központi projektindító napot követően minden érintett helyszínen szakmai projektindítót tartanak, ahol részletesen megbeszélik, milyen munka vár a pedagógusokra ebben a tanévben.

Nem maradnak magukra a megvalósításban, úgynevezett mentorok segítik őket. A tanácskozás végén egyeztették ezeknek a szakmai projektindító napoknak az idejét.

*

Sárkányi Őrület futóverseny

Augusztus 23-án tartották a 18. „Sárkányi őrület” elnevezésű futóversenyt, melynél az idei évben első alkalommal Súrról startoltak a résztvevők.

Vasárnap, a déli harangszó előtt érkeztek a versenyzők busszal a településünkre. A Szabadság téri rajtot, a pontban délben eldördülő pisztoly jelezte. A futók a Deák utca- Hársfa utca- Akai utca- Deák utca útvonalon tettek egy kunkort, majd Ácsteszér felé hagyták el Súrt. A vadászház bejáratánál elhelyezett frissítőállomáson vizet vehettek magukhoz, majd folytatták a versenyt. A táv 21, 1 km volt, ennyit kellett leküzdeni a bakonysárkányi célba éréshez.

Előzetes tervek szerint jövőre Súron lesz a verseny nevezése, illetve itt érnek majd célba is a versenyzők. Reméljük, a nevezők között akkor majd helyi nevekkel is találkozhatunk.

*

Új városok köszöntése

Az Önkormányzati Minisztérium épületébenjúlius 8-án ünnepélyes keretek között mutatkoznak be Magyarország új városai. Az eseményen Varga Zoltán önkormányzati miniszter köszönti a 2009. évben városi címet kapott településeket, melyeket polgármesterük képvisel.

Ebben az évben Sólyom László köztársasági elnök Balatonkenese, Beled, Budakalász, Mágocs, Mélykút, Medgyesháza, Újkígyós, Mezőkeresztes, Sajóbábony, Csanádpalota, Rácalmás, Jászkisér, Rákóczifalva, Tápiószele, Zsámbék, Igal, Nyírmada, Vaja, Gyönk, Nagymányok, Vép, Pacsa, településeknek adományozott városi címet. Az új városok köszöntését az Önkormányzati Minisztérium épületében tartják, július 8-án.

Forrás: Bakonyalja-Kisalföld kapuja Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása