Öltözőt avattak Izsákfán - az ezüstérmes csapatot ünnepelték a falunapon

Futballmeccsel, sportöltöző- avatással kezdődött a városrészben megrendezett falunap. Volt finom gulyás, hintó, kisvasút, és Oszvald Marika is megérkezett.

A tikkasztó hőség ellenére a csapatok hősiesen küzdöttek a futballpályán: barátságos mérkőzésekkel kezdődött a 19. alkalommal megrendezett izsákfai falunap szombaton. Míg a fiúk a gyepen kergették a labdát, az asszonyok gulyást főztek, így a fél ötös kezdésre érkezőket finom illat fogadta a faluház udvarán.

A vendégeket - jó házigazdához illően Farkas Zoltán részönkormányzat-vezető köszöntötte. A nap jeles eseménye volt a sportöltöző-avatás: az ünnepségen Kovács Ferenc országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke, Söptei Józsefné celldömölki alpolgármester - aki sokat tett az öltözőprojekt sikeréért -, Baranyai Attiláné dr., Celldömölk város jegyzője, dr. Varga Zoltán megyei sportigazgató és Fehér Ferenc, a Sárvári Labdarúgó-szövetség elnöke is tiszteletét tette.

És bár az ünnepélyes szalagátvágás a falunap programja volt, a sportolók már korábban birtokba vehették a megyei területfejlesztési tanács pénzügyi támogatásával felújított és kibővített, kényelmes és minden igényt kielégítő öltözőket. És hogy az 1993-ban újraalakult izsákfai futballcsapat megérdemelte az új létesítményt, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a megyei III. osztályú labdarúgó-bajnokság sárvári csoportjában ezüstérmet szereztek a fiúk, akik az érmeket a falunapi ünnepségen vehették át dr. Varga Zoltántól, Kovács Ferenctől, Söptei Józsefnétől és Fehér Ferenctől.

A falunap jó ízű és jó hangulatú gulyáspartival folytatódott. A rendezvényen minden korosztály találhatott kedvére való elfoglaltságot. A kemenesmagasi Septeam Musical Stúdió tagjai népszerű slágereket adtak elő, Szakos Viktória pedig show-tánc produkciójával kápráztatta el a közönséget. A nap fénypontja volt Oszvald Marika fellépése: a népszerű színművész, operetténekes nemcsak az általa előadott fülbemászó dallamokkal, de közvetlenségével, no és persze tánctudományával is elbűvölte a nagyérdeműt.

A 19. alkalommal megrendezett izsákfai falunap bállal folytatódott: a talpalávalót a Koktél Duó szolgáltatta. És még valami: a sportöltöző felújításával párhuzamosan a faluház hátsó udvarának egy részét térkövekkel burkolták, így a táncos lábúak a korábbi poros udvar helyett kényelmesebb táncparketten hódolhattak szenvedélyüknek. A falunapon természetesen a Ság hegyi pincék borait is megkóstolták a résztvevők.

*

Se tó, se folyó, csak halászléfőző-verseny

Tokorcson se tó, se folyó, mégis itt rendezik a legjobb hangulatú halászléfőzőversenyt- mondta az Ajka-Padragkútról évek óta visszajáró csapat tagja a szombati rendezvényen.

A falunappal egybekötött főzőversenyen tizennégy csapat halászlevét kóstolhatta végig a zsűri, négy bogrács tartalmát oklevéllel és ajándékkal jutalmazták.
Tizennegyedik alkalommal gyújtottak tüzet a bográcsok alatt szombaton Tokorcson, és a halászléfőző versenyre is pont tizennégy csapat nevezett be. A legtöbben a környékbeli településekről érkeztek, az Ajka-Padragkút színeiben induló, a rendezvényt malacsütéssel is feldobó csapat jóvoltából azonban a szomszéd vármegye is képviseltette magát a jó hangulatú összejövetelen.

Dömölki Lajos tokorcsi polgármester a rendezvény díszvendégeiként üdvözölte a 83 esztendős Hubina Istvánt és feleségét: a sárvári születésű, az év egyik felében a Fejér megyei Szabadegyházán, a másikban pedig a Sávár-hegyközségi birtokon élő férfi és felesége a tizennégy halászléfőző verseny közül tizenhármon részt vett.

A hivatalos díszvendég Kovács Ferenc megyei elnök volt, aki örömmel vállalta a zsűri elnök szerepét is. Balogh József költővel, a celldömölki vendéglős Dancs Miklóssal és a zenész Kapui Gyulával a kánikulai forróság ellenére is hősiesen végigkóstolták a forró és csípős halászleveket.

A különdíj a Tar István vezette tokorcsi csapathoz került. A harmadik helyen a Ruzsa József irányításával dolgozó celldömölki csapat végzett, a másodikaknak járó oklevelet és ajándékot az ugyancsak celli Péter Horváth Sándor vehette át. A legjobb halászlé a celldömölki Kovács Tiborék bográcsából került ki. A tokorcsi utcákban élő férfiak a futballpályán mérték össze tudásukat: a győztesnek járó serleget a Szabadság utcaiak vihették haza.

*

A szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése

Második alkalommal érkezett Celldömölkre az Öko Pannon Kht., a Celli Huke Kft. és Celldömölk Város Önkormányzata által szervezett, szelektív hulladékgyűjtést népszerűsító road-show, június 9-én.

A rendezvény kezdetén Vass Rita a Celli Huke Kft. ügyvezetője és Fehér László polgármester köszöntötte a kultúrház parkolójában megjelent óvodásokat és kisiskolásokat. A környezettudatos gondolkodásmód megalapozására és a szelektív hulladékgyűjtés fontosságának megismertetésére létrejött rendezvényen több érdekes játék állt a gyerekek rendelkezésére, melyek segítségével azt is megtudhatták, hogyan tehetnek a szelektív hulladékgyűjtéssel minél többet a környezetük védelmében.

Ezúttal is a Hasznosító Torony, az Öko-Fa, a Tudás kereke és a Rend(m)ező nevű játékok voltak hivatottak a szelektív hulladékgyűjtés alapjainak, módozatainak és jelentőségének megismertetésére.

*

A Vulkán Park projekt keretében megújul a Sághegyi múzeum is

Celldömölk - Ha minden jól megy, két hónap múlva pecsét kerülhet a Ság hegyre álmodott vulkánpark támogatási szerződésére. A projekt részeként a múzeum is megújul. Az Őrségi Nemzeti Park hatvanmillió forintból újítja fel a Sághegyi Múzeumot Celldömölk városa 434 millió forintot nyert a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program öko- és aktív turisztikai programok megvalósítására kiírt pályázatán.

A város 77 millió forintnyi önrészével kiegészített összegből épülhet meg a vulkánpark, a számos izgalmat kínáló interaktív élményközpont. A park központi épületére kiírt tervpályázatot már elbírálták, a többemeletes létesítményben interaktív kiállítóhelyet alakítanak ki, melyben a vulkánok működésével is megismerkedhetnek majd a látogatók.

A Kemenes Vulkánpark szellemi atyja - és egyben a megvalósítási tanulmány készítője - dr. Harangi Szabolcs, az ELTE kőzettan-geokémiai tanszékének vezetője, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, aki több évtizede jár vissza a Ság hegyre terepgyakorlatra tanítványaival.

Az Őrségi Nemzeti Park is részt vesz a beruházásban, ők a Sághegyi Múzeumot újítják fel a pályázati forrásból, melynek köszönhetően mintegy hatvanmillió forintból korszerűsödik az épület.
A bazaltbánya egykori transzformátorházában berendezett múzeum bemutatja a táj természeti és kultúrtörténeti értékeit, a Ság régészeti anyagának egy részét, a bányászatot, valamint a szőlőművelés történetét. A projekt során akadálymentesítik az épületet, és úgy alakítják át, hogy kerekesszékkel is körbejárható legyen. Korszerűsítik a vizesblokkot, valamint természetes anyagokból - fa, kő - álmodtak meg az épület mellé egy játszóteret a legkisebbeknek.

Tervezik egy vulkán tanösvény kialakítását, amelynek kilenc megállóhelye és négy kilátóhelye teszi színesebbé a kirándulók túráját, valamint egy borösvényt is, amelyre a Ság-hegyi borospincéket fűzik fel.

*

Rímfaragók tábora Csöngén

Harmincöt fiatal táborozott a múlt héten Weöres Sándor falujában, az ökomenikus ifjúsági házban. Verset mondtak, rajzoltak, rímet faragtak, és még vadlesen is voltak.

Elbúcsúztunk, szomorúan cseréltünk mobilszámokat, e-mail címeket, könnyek is hullottak, de azért bennünk volt az öröm is, hogy jövőre újra találkozhatunk Magdi néni táborában. Egy ostffyasszonyfai költőnövendék, Berta Gréta és egy másik táborozó, Mihácsi Eszter írta e sorokat dr. Mesterházyné Jánosa Magdolnának, aki ismét tartalmas és felejthetetlen napokat szerzett a gyerekeknek. Lelkes kis csapatával - a Kemenesaljai Regionális Ifjúsági Szervezet tagjaival - harmincöt gyereket - köztük rumi, különleges gondozást igénylő fiatalokat - táboroztattak a településen.

A táborlakók mindennap ellátogattak a Weöres Sándor- emlékházba, ahol nemcsak a költő életútjával ismerkedtek meg, de Lőcsei Tóth Péter segítségével a rímfaragással is megpróbálkoztak. A kézműves-foglalkozásokon Illés Anna, a Petőfi Irodalmi Múzeum grafikusa irányításával képkereteket, mozgatható bábokat és hűtőmágnesképeket készítettek a táborlakók, de Ági nénitől, a vönöcki fazekasmestertől és Harasztovics Róbert népművésztől is sokat tanulhattak a gyerekek.

Szabó Máté vadlesre invitálta az ifjú kalandorokat, a helybeliek pedig egy nagy üst gulyással kedveskedtek. A polgármester dinnyével, jégkrémmel lepte meg a vendégeket, akiket a helybeliek is kényeztettek gyümölccsel, lekvárral és minden jóval. Ferenczi Gábor, a KERISZ kántorvégzettséggel is rendelkező tagja harmóniumon tanította játszani a gyerekeket.

*

Új turisztikai centrum - ötvenhat gyermek pihenhet a Kemenesalján

Szeptember közepén érkezik az első csoport a tegnap átadott ifjúságturisztikai centrumba. A négy épületből álló létesítményben 56 gyermek pihenhet, tanulhat.

Régi álom vált valóra Kemenesalján: több éves tervezés után pénteken felavatták a Kemeneskápolna határában felépített ifjúságturisztikai centrumot.

Az avatóünnepségen Makkos István, a Kemenesaljai Kistelepülésekért Kht. ügyvezetője köszöntötte a vendégeket. Mint azt elmondta, a mintegy 103 millió forintnyi pályázati forrás felhasználásával megépült létesítmény négy épületből áll: kettőben szálláshelyeket alakítottak ki, a harmadikban a konyha és az étterem üzemel majd, a negyedik, közösségi térként funkcionáló házban pedig előadásokat, műhelyfoglalkozásokat tarthatnak.

Az ifjúságturisztikai centrumban 56 gyermeket tudnak elszállásolni.

A létesítménybe amely erdei iskolák számára is ideális helyszín lehet elsősorban 6-18 év közötti gyerekeket, fiatalokat várnak. A vendégek felkereshetik a környék irodalmi emlékhelyeit, és megismerkedhetnek a Ság hegy természeti kincseivel.

Makkos István köszönetet mondott az építkezésben résztvevő cégek, szervezetek képviselőinek, valamint az ausztriai partnereiknek. Hozzátette: bízik abban, hogy az osztrák partner bíztatására is sokan felkeresik majd az új létesítményt. Az ifjúságturisztikai centrumba szeptember közepén érkezik az első csoport: egy budapesti általános iskola tanulói ismerkednek majd a vidékkel.

*

Kenyérszentelés és kitüntetések átadása augusztus 20-án Celldömölkön

Államalapító királyunkra emlékeztek, és az új kenyeret is megszentelték az augusztus 20-ai városi ünnepségen. Fehér László polgármester kitüntetéseket adott át. A városháza előtti téren szentelték, illetve áldották meg az új kenyeret.

Az ünnepségen - melyen Kovács Ferenc országgyűlési képviselő, megyei közgyűlési elnök és Szabó Lajos országgyűlési képviselő is részt vett - Fehér László polgármester köszöntötte a megjelenteket. A városvezető ünnepi beszédében a sokszínű ország létrehozásán fáradozó államalapító Szent István királyunk tevékenységét méltatta. Szólt a várost gazdagító, folyamatban levő, illetve tervezett fejlesztésekről: a városközpont rehabilitációjáról, az iskolafelújításokról, a Vulkánparkról és az új polgármesteri hivatalról.

A városháza előtti téren Nagy Péter plébános, Rácz Dénes evangélikus és Németh Tamás református lelkész szentelte, illetve áldotta meg az új búzából sütött kenyeret.
A rendezvény ünnepi műsorral folytatódott. Varga Diána, Czimber Gábor és Szücs Szabolcs az István, a király című népszerű rockoperából adtak elő részleteket, majd Fehér László kitüntetéseket nyújtott át.
Régi hagyomány Celldömölkön, hogy az augusztus 20-ai rendezvényen adják át a pedagógusnapi elismeréseket. Az idén Vinter Józsefné gimnáziumi tanár, Budainé Szűcs Jolán óvónő, Zsámboki Zoltánné és Nagyné Horváth Mária pedagógusok, valamint Ipsitsné Nagy Erzsébet néptáncoktató kapott Celldömölk Városért érdemérmet.

A Semmelweis-nap alkalmából dr. Kiss Annamária orvos, Kotz Attiláné asszisztens, dr. Gajer Tatjána orvos és Karádi Mihály mentőállomás-vezető vehette át a Celldömölk Városért érdemérmet. A városvezetés a nemrég elhunyt orvosnak, dr. Pánykó Magdolnának posztumusz adományozta ugyanezt az elismerést, ám azt a kitüntetett lánya - édesanyja kérésére - nem vette át.
Az állami ünnep alkalmából további öt személy - Szabó Ferenc technikai vezető, dr. Horváth Jenő egyetemi professzor, Emih-Virág Eszter gyermekkönyvtáros, Móger József nyugalmazott ipartestületi elnök és Szabados Ferencné bizottsági ügyintéző - vehette át a Celldömölk Városért érdemérmet.
Fehér László polgármester négy személynek adományozott Celldömölk Városért emléklapot. Az idén ezt a rangos városi elismerést a várostól búcsúzó Vető István evangélikus lelkésznek, Lőwinger György technikai vezetőnek, Klampár Tibor vezetőedzőnek és Szentgyörgyi József edzőnek ítélte oda a polgármester.

Az ünnepi program délután a jó tanulók és jó sportolók jutalmazásával folytatódott, az elismeréseket az ifjaknak is Fehér László polgármester adta át. Este az Anti Fitness Club koncertje zárta az ünnepet.

Forrás: Sághegy LEADER Egyesület, Celldömölki HVI, vasnepe.hu

Cikk megosztása