III. Nomád Ételek Főzőfesztiválja, Algyő

2009. szeptember 12 – én került megrendezésre az ÚMVP által támogatott III. Nomád Ételek Főzőfesztiválja Algyőn a Szabadidőközpontban.

10 órakor az ünnepélyes megnyitóval és tűzgyújtással vette kezdetét a III. Nomád Ételek Fesztiválja.

A megnyitóval egy időben készült el az ÚMVP sátor is, ahol a gyerekeket Rajzversennyel az idősebbeket pedig az Új Magyarország Vidékfejlesztéssel kapcsolatos kvízzel vártuk. Minden résztvevőt ajándékkal jutalmaztunk. Rengeteg ajándék közül lehetett választani: póló, sapka, kirakó, malacpersely, magyar kártya, kifestő, frizbi. Akciócsoportunkat Bartusek Irén projektmenedzser és Terhes Csaba projektmenedzser képviselte. A rendezvényen részt vett Szőke Krisztina a jánoshalmi Helyi Vidékfejlesztési Iroda vezetője is. A főzés finom illataihoz élő zene is párosult.

14 órára készültek el a nomád ételek így ekkor kezdődhetett meg a zsűrizés.
15:30 kor a zsűri kihirdette a főzőverseny végeredményét melyben értékes díjakat osztott ki a helyezetteknek. Minden főzésben díjazott a szervezők jutalma mellett egy ÚMVP-s pólót is kapott.
16 órakor érkezett meg az ÚMVP meglepetés vendége Kertész Richárd személyében, aki stand up comedy showjával szórakoztatta az egybegyűlteket.
Ezek után 16-órától RETRO-BULI vette kezdetét Horváth Andrással.

A gyermekrajzok a dokumentemtárban gyermekrajzok Algyő cím alatt megtekinthetők, valamint a rendezvényen készült fotók a galériában elérhetők Falunap Algyő címen.

*

XV. Deszki Falunapok X. Nemzetközi Kulturális- és Gasztronómiai Fesztivál

2009. szeptember 4-5-6-án megrendezésre kerülő XV. Deszki Falunapok és X. Nemzetközi Kulturális- és Gasztronómiai Fesztivál ÚMVP által támogatott napja szeptember 5-e, szombat.

Szombaton már korán reggel megkezdődtek a színesebbnél-színesebb programok. Reggel 7 órakor az 1-es tónál megkezdődött a Horgászverseny, 8 órától pedig a VI. Szalma Zoltán Kézilabda Emléktorna került megrendezésre a Sportcsarnokban, ahol több településről érkező csapat mérhette össze tudását.

A Szabadidő Parkban a legfiatalabb érdeklődőket az ugrálóvár, játszóház, arc- és hennafestés várta, 13 órától pedig megnyílt az Ízek, italok utcája, ahol a Polgármesterek X. Nemzetközi Főzőversenye vette kezdetét, mely szeretettel várta az érdeklődőket. Kora délután már finom pörkölt illat lepte el a sátrakat, ahol Belgiumból, Szerbia-Montenegroból, Ukrajnából, Erdélyből érkeztek önkormányzatok, hogy bemutassák főzőtudásukat és megmérettessék magukat a nemzetközi versenyen. A külföldi versenyzők mellett számos hazai önkormányzat is képviseltette magát.

A Déli Napfény HACS területéhez tartozó 12 településen kívül Ambrózfalvától Üllésig mutatták be pörköltfőző tudományukat a polgármesterek és munkatársaik.

Király László Deszk alpolgármestere vezetésével „Mással szórakozzatok!” című humoros vetélkedő vette kezdetét 15:30-kor, ahol helyi csapatok mérték össze tudásukat. Nagy népszerűségnek örvendett a vetélkedő, melyen a falubeliek szurkolhattak kedvenc csapatuknak. Ezt követően „Miénk a színpad!” című kulturális műsor következett, amelynek keretében zenekarok, tánc- és énekegyüttesek, valamint majorette-ek bemutatóját nézhette meg a nagyszámú közönség.

A HACS-hoz tartozó települések polgármestereit köszöntöttük, akik szívélyesen kínáltak bennünket az általuk elkészített konyhai remekekkel.

Az ÚMVP sátrat Igaz Tibor vezetésével felállították a fővárosi kollégák, ahol 15 órától kezdetét vette a gyermekrajz-verseny, és ezzel egyidőben a felnőtteket kvíz totó várta, melyet a Szegedi HVI és a Déli Napfény HACS közösen állított össze, hogy népszerűsítsék a kistérségben az ÚMVP-t és a III- as tengely általi beruházásokat, valamint a IV.-es tengely várható pályázati lehetőségeit. A totóhoz segítségül készítettünk egy ppt. diasorozatot, melyben a kitöltők a feltett kérdésekre találtak helyes választ. Örömmel tapasztaltuk, hogy a totóra jelentkezők számára nem volt újdonság a LEADER és a III. tengely sem, valamint tisztában voltak az ÚMVP arculati elemivel is.

A rajzversenyen résztvevő gyerekek különböző és nagy sikernek örvendett ajándékok közül választhattak, többek között ÚMVP-s malacpersely, kifestőkönyv, kirakó játék. A felnőttek körében a kvíz totó nyertesei közül legtöbben a pólót és magyar kártyát választották, melyet a Merlin Kft. dolgozói hoztak nagy számban. Ezen promóciós tárgyak már az előző falunapi rendezvényen is rendelkezésünkre álltak, melyek növelték az érdeklődést.

17 órakor vette kezdetét a főzőverseny kihirdetése, 19 órától pedig az ÚMVP Meglepetés fellépője Szabó Erika - Barátok közt Tildája - lépett színpadra.
Simicz József polgármester Úrnak és a deszki Önkormányzatnak köszönhetően egy rendkívül színvonalas rendezvénynek lehettünk részesei, ahol mind a szegedi kistérség, mind a megye, illetve testvértelepülésekkel való virágzó együttműködés volt látható.

Szokásunkhoz híven a rajzversenyen elkészült műveket a www.delinapfeny-hacs.hu weboldalon közzé tesszük, ahol szintén megtalálhatók az eddig megrendezésre került falunapok rajzversenyeinek remekei.

A Szegedi HVI-t Bajuszné Varga Csilla irodavezető, a Déli Napfény Nonprofit Kft.-t Máté Péter ügyvezető és Cserényi Szilvia Bernadett projektmenedzser képviselte.

Cserényi Szilvia Bernadett

*

Falunapi összegzés a Déli Napfény Nonprofit Kft.-től

2009. szeptember 12-én Algyőn utolsó állomásához érkezett a szegedi kistérségben a "Falunap 2009" rendezvénysorozat.

Az események kifejezetten sikeresnek mondhatók abból a szempontból, hogy a HVI és a HACS munkatársai az ÚMVP sátrak programja segítségével megismertették az ÚMVP lényegét a települések lakóival.

Tíz település nyújtott be támogatási kérelmet az Irányító Hatóság felé, közülük nyolc nyertes pályázót tudhattunk magunkénak. A nyertes települések: Algyő, Deszk, Dóc, Kübekháza, Szatymaz, Tiszasziget, Újszentiván, Zsombó.

Forrás:
Déli Napfény Nonprofit Kft.

Cikk megosztása