Amatőr Gyermek Ügyességi Lovasverseny

2009. július 25-én Amatőr Gyermek Ügyességi Lovasversenyt szervezett a Szent Márton Lovasegyesület.

Inkább baráti összejövetelnek számított a rendezvény, mint versenynek, hiszen a résztvevők és a lovassportot kedvelők kellemesen, jó hangulatban töltötték el ezt a szombatot. A szervezők számára a fő szempont a gyerekek, a fiatalok és lovaik megmozgatása volt amellett, hogy lehetőséget biztosítsanak a szórakozásra és a versenyhelyzetre.

A szülők, szervezők kitettek magukért, hiszen reggeli, ebéd várta a versenyzőket, „desszertként” kukorica, amit a hagyományokat őrizve üstben főztek meg.
A verseny zárásaként mindenkit megmosolyogtatott a „lovagolj és fuss” versenyszám, ahol a versenyzőknek először lóval, majd ló nélkül kellet megtenniük ugyanazt a távot, természetesen ugyanazon akadályokkal megküzdve.

Elismerés illeti Tóth Ferenc lovas oktatót, aki kitűnően bonyolította le a versenyszámokat. Külön köszönjük a támogatóknak, akik hozzájárultak a verseny színvonalához.

*

Pelletkazánok Öcsödön

Öcsödön pellettkazánok bevetésével mérsékelnék a fűtésszámlát az oktatási intézményekben.

— Egy békésszentandrási férfi révén — aki alternatív fűtési módokkal foglalkozik — figyeltem fel a pelletre, ő ajánlotta nekem — mondta el Molnár Bálint, Öcsöd polgármestere. — Az előzetes számítások alapján ezzel a fűtéstípussal közel harminc százalékot tudunk megspórolni. További pluszt jelenthet számunkra, ha mi magunk állítjuk elő hozzá az alapanyagot. Éppen ezért az őszi-téli időszakban közmunkásokkal szedetem össze a viziakác ágakat az árterületen. Ezek feldolgozására tervezünk vásárolni egy aprító és egy pelletáló gépet is.

A kettő összesen 5-6 milliós tétel lenne, így pedig már hosszú távon mintegy ötven százalékot tudnánk spórolni a fűtésen.

*

Zoltán Erika retro party

2009. július 25-én első alkalommal került sor a Sportcsarnokban „Retro Partyra”, ahol Zoltán Erika volt a sztárvendég.

A jól sikerült bulin volt zsíros kenyér hagymával, amit a szervezők grátiszba adtak a vendégeknek, már jobban mondva azoknak, akik eljöttek. Ugyanis lehettünk volna jóval többen is, ezzel a kunszentmártoniakra gondolok, akik, ha a teljes létszámot - nagyon szigorúan - nézem, lehet, hogy többen voltak a vidékiek, mint a helybeliek. Ez lehet kritika is főleg azokra a személyekre, akik állandóan csak azt hangoztatják, hogy ebben a városban nem történik semmi. Pedig, ha csak az ezévi rendezvényeket nézzük, akkor láthatjuk, hogy sok nagyobb település is irigy lehet azon rendezvényekre, amelyek a városban történnek.

Mennyivel különb település pl. Martfű, ahol a Zoltán Erika közreműködésével rendezett retró bulin nemrégen közel 800-an vettek részt. Szarvason áprilisban be sem fértek a helyiségbe. Városunkban a 120-150 fős létszámú buli, siralmasnak nevezhető. Márpedig, ha valamennyi városi rendezvény, esemény (legyen az sport, vagy kulturális) érdektelenségbe megy át, akkor bizony bekövetkezhet az az időszak, amikor tényleg azt fogjuk mondani, hogy valójában nem történik kikapcsolódás vonatkozásában semmi ebben a városban! Ez azzal járhat, hogy szórakozni, kikapcsolódni még jobban elmennek az emberek, főleg akik tehetik, és marad a kihalt város, ami az elmúlt 10 évben nagyon látványosan, és sokat fejlődött, gondolom nem ezt akarjuk.
Nagyon sok sport és kulturális rendezvény látogatottsága nem csak az anyagiakon múlik, főleg nem, hanem az akaraton, a hozzáálláson.
Higgyék el, kell a dolgos hétköznapok mellett egy kis kikapcsolódásra is időt, és pénzt áldozni.

Szánthó Ferenc

*

Kistérségi Pedagógus Nap

2009. június 8-án került megrendezésre Tiszaföldváron az immár hagyományosnak mondható Kistérségi Pedaógus Nap a Kunszentmártoni Kistérség Többcélú Társulásának szervezésében. A rendezvényen 300 vendég vett részt a kistérség pedagógusai közül.

Kiosztásra kerültek az elismerő oklevelek, gyémánt- és platinaoklevelek, címzetes igazgatói elismerések. A rendezvényen az Adagio együttes lépett fel.

*

I. Körös-Zugi Hagyományőrző Fesztivál

A Képviselő-testület áprilisi ülésén úgy döntött, hogy szakítva a sok éves hagyománnyal, idén a Falunap helyett, egy új programmal szórakoztatja a lakosságot. Felkérte Csíkász Imre alpolgármester urat, hogy hozzon létre egy szervezőbizottságot.

A szervezők döntöttek, így augusztus 15-én az I. Körös-Zugi Hagyományőrző Fesztivált rendeztük meg. A bizottság új érdekes ötletekkel próbált egy olyan rendezvényt létrehozni, amire a falu apraja nagyja kíváncsi és részt vesz benne. Az I. Körös-Zugi Hagyományőrző Fesztivál az idei augusztus 15-i rendezvényével hagyományteremtő jelleggel indult, a későbbi években mindig augusztus második szombatján került megrendezésre.
A Fesztivált egész naposra terveztük.

Délelőtt 9 órától hajnal 2-ig érdekes műsorokkal, színes kirakodókkal, kézműves, sport, szabadtéri programokkal, Főzőversennyel és színvonalas előadásokkal vártuk a község lakosságát és ismerőseit.
Reggel két helyszínen indítottunk, a Ligetben különböző kézművesek várják az érdeklődőket a kézművesek utcájában: nemezelés, papírforgó, papírsárkány készítés, szalma-, kosár-, csuhéfonás, korongozás, rovásfa készítés és még sok más.

A délelőtt folyamán sportolási lehetőség is volt a Sportpályán: foci és koronglövészet, a Ligetben: pingpong, cso-csó, strandröplabda és íjászat. Különböző játékos sportversenyek a gyerekeknek, játékosvetélkedő családok, baráti körök, vegyes (felnőtt,gyerek) csapatok részére.

Sztárvendég volt a United Együttes Pély Barna vezetésével. Este 9 órától bál. 22.00 órától tűzijáték.

Az I. Körös-Zugi Hagyományőrző Fesztivált lényeges törekvése, hogy az öcsödi „kubikus" hagyományos ételeket népszerűsítsük. Ezért Főzőversenyt hirdettünk elsősorban hagyományos ételek kategóriában. Gondoltunk itt a hagyományos tésztaételekre (pl.:tarhonya, lebbencs).

A Főzőversenyen értékes díjakat lehetett nyerni, de a verseny elbírálásánál előnyt élveztek a hagyományos „Körös-Zugi kubikus" ételek.

A rendezvényen részt vettek testvértelepüléseink (Románia, Lengyelország, Franciaország) küldöttei.

Forrás: Tiszazugi- Leader Nonprofit Kft., Kunszentmártoni HVI, szoljon.hu, Kunszentmártoni Hír- lap

Cikk megosztása