Kistérségi küldöttség Bambergben!

2009. július 24-én a németországi Bambergben járt az Esztergomi Kistérség küldöttsége. A látogatás célja a kulturális és sport kapcsolatok elmélyítése volt.

A csoportot a 70 ezer lakosú város főpolgármestere, Adreas Starke fogadta. A közös vacsora után lehetőség volt a város kulturális rendezvénysorozatának megnyitóján részt venni.
Szombaton rövid városnézés után a Don Bosco Egyesület pályáján barátságos labdarúgó mérkőzést játszott az esztergomi és a bambergi tisztviselők csapata. A bambergi oldalt a főpolgármester és munkatársai erősítették, míg az esztergomi csapatban Czermann János, Süttő polgármestere, Tóth Zoltán, Bajót polgármestere, Kiss Gábor, Lábatlan aljegyzője, Kolumbán György esztergomi képviselő és Varga Márk az esztergomi Földhivatal vezetője is játszott. Idén nyáron a bambergi kórus tagjai adnak koncertet Esztergomban.

Bamberg egyébként Németország egyik legszebb, ősrégi városa. Bajorország útvonalán Nürnberg és Würzburg között fekszik. A román, gót, barokk, reneszánsz és a szecesszió müvészeti idöszakának valamennyi gyönyörű képviselöjével találkozhatunk városban, mivel a háboruk vésze az évszázadok során Bamberget csodálatos módon megkimélte. A város a második világháború során is majdnem sértetlenül maradt. Nemcsak a helybeliek nevezik ezért Bamberget a "németek álomvárosának", amelyet 1993-ban az UNESCO kulturális világörökségnek nyilvánított

*

Művészeti napok voltak Dömösön

2009. július 31- augusztus 1 között, hagyományteremtő céllal rendezték meg az I. művészeti napokat Dömösön.

A kétnapos, színes képzőművészeti és gazdag zenei repertoárral büszkélkedő fesztivál igazi csemege volt a minőségi kultúrára vágyóknak. Felvonult itt a helyi művészélet apraja nagyja, a festőktől a szobrászokon át. A zenei kínálat sem volt akármilyen, a pénteki és szombati nap felejthetetlen pillanatokat ígért a jazz és a soul szerelmeseinek is!

A fesztivál ugyan nem nyert támogatást a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatán, a szervezők - élükön az Összefogás Dömösért Egyesülettel és az Esztergomi Kistérségért Egyesülettel - ennek ellenére mégsem csüggedtek, hiszen életre hívták a rendezvényt.

Az esemény helyszíne a dömösi polgármesteri Hivatal előtti parkoló és a camping területe volt. Az eseményt Novák Lajos, a község polgármestere nyitotta meg, de az eseményen tiszteletét tette és beszédet mondott Bodnár Mihály az Esztergomi Kistérségért Egyesület elnökhelyettese és Hummel Rudolf az Esztergomi Helyi Vidékfejlesztési Iroda vezetője is. A kétnapos rendezvény tetőpontja a Megasztárból is ismert Gál Csaba BOOGIE élő koncertje és a hazai jazz híresség Harcsa Boglárka fergeteges élőkoncertje volt.

*

Október végére stabilizálják az omladozó sziklafalat Nyergesújfalun

Október végére fejezik be a sziklafal rekonstrukcióját Nyergesújfalun. A 10-es főút melletti sziklafalat több mint 240 millió forintból, nagyrészt uniós forrásból finanszírozzák.

A partfal stabilizációjára azért van szükség, mert az omladozó partoldalról lehulló törmelék életveszélyes sérüléseket és baleseteket okozhat. Most dróthálóval vonják be a falat, alatta pedig gyeplemezeket helyeznek el.

*

404 milliós pályázat út és körforgalom kiépítésére Esztergomban

Gőzerővel zajlik a Bánomi áttörés második szakaszának építése Esztergomban. A szakemberek jelenleg a Vaszary Kolos Kórház előtt a Petőfi és Terézia utca közötti szakasz munkálatait végzik.

Ehhez kapcsolódóan a királyvárosi önkormányzat pályázatot nyújt be a "Terézia út, Dobogókői út, Sugár út csomópontig út építésére és körforgalmi csomópont létesítésére" a Közép-Dunántúli Regionális Operatív Programhoz. Mivel a közút nem önkormányzati tulajdonban van, a projekt megvalósításához a városnak partnerségi megállapodást kell kötnie a Magyar Közúttal.

A projekt tervezett összköltsége 404 millió forint, amelyből 250 milliós saját forrást vállal Esztergom a 38 százalékos támogatás elnyeréséhez. A projekt célja az érintett útszakasz teljes átépítése. A Sugár útnál balra kanyarodó sáv és gyorsító sáv tervezése, a Pető utca, Terézia út csomópontban egy új körforgalmi csomópont kialakítása, valamint a Terézia úton a forgalmi irányok szétválasztása az önkormányzati kezelésben lévő kiszolgáló út felhasználásával.

A beruházás során a teljes szakaszon a járdákat is felújítják és a meglévő csomópontokat korszerűsítik. Mivel a tömegközlekedési járatok útvonala kikerül a jelenlegi lakótelepi övezetből, így az ott lakók forgalombiztonsága is javulhat.

*

Szlovákiában kalandozhatott egy héten át negyven tanuló Sárisápról

A helyi szlovák kisebbségi önkormányzat ebben az esztendőben is több sikeres pályázatot nyújtott be ténykedéséhez anyagi segítséget kérve - tudtuk meg Huberné Kisgyőri Katalintól, a Sárisápi Szlovák Kisebbségi Önkormányzat elnökétől.

Támogatást kaptak például az alsó tagozatos általános iskolásokból álló tánccsoport népviseleti ruháinak kiegészítésére a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítványtól. A befutott pályázatot Kollár Mária tanítónő állította össze. Pályáztak az Országos Szlovák Önkormányzat kiírására és először sikeresen a Határon Túli Szlovákok Hivatalának felhívására is.

A elnyert támogatásoknak köszönhetően a kisebbségi önkormányzat az idén is megszervezhette a már hagyományos - tizenhetedik - szlovákiai táborát. A negyven felsőtagozatos diák és az őket kísérő öt pedagógus élményekben gazdag egy hetet tölthetett el Szlovákiában. A csapat szállása Liptószentivánon volt.

Megtekintették a csodálatos Bajmóci várat, egésznapos túrájuk során a Csorba-tótól a Poprádi-tóig kalandoztak. Tutajoztak a mészkőszirtek völgyében kanyargó sebes Dunajecen, hűsöltek Deményfalvi-völgy jégbarlangjában és lanovkáztak Donovalyban.

*

Kalandoznak a nagy folyón - Nyergesújfalu

A Zoltek Nyergesújfalu Sport Egyesület kajak szakosztályának versenyzői megérdemelt nyári pihenőjüket töltik. Ez nem jelenti azt, hogy csendes lenne a Duna-parti csónakház a város keleti végében.

Kéttucatnyi helyi és táti alsótagozatos korú gyerek trappol már reggel hétkor a közeli Viscosa lakótelep betonútjain. A csapat az egyhetes tábor mindennapi penzumát futja még reggeli előtt. Aztán jöhet a kaja a vízparton, majd az első vizes edzés. Persze alapos bemelegítés után.

A szigorú szabályok betartásával zajló dunai kalandozáshoz mintegy harminc kajak, három kenu és egy motorcsónak várja a hazánk legnagyobb folyójára kirajzókat. Az úszástudás értelemszerűen alapkövetelmény.

A közeli vendéglőben asztalra kerülő ebédből ritkán marad valami a tányéron. Nem nehéz kitalálni, hogy a délután nagy részét is vizen töltik a lelkes amatőrök, akikből akár élversenyző is lehet később. Este minden napot hangulatos tábortűz mellett fejeznek be a gyerekek, aztán többségükért jönnek a szülők. Sokat nem alszanak. Várja őket a tábor és nagy folyónk. Új nappal, új élményekkel.

*

Polgárőrök segítik a gyerekek közlekedését Esztergomban és Maróton

Sikeresen lezajlott az első iskolai nap kezdése Esztergomban. Az Esztergomi Polgárőr Egyesület tagjai szeptember 1-től egy hónapon át, reggel sulikezdés előtt és a tanítás végi időszakban, a királyváros mind a hat általános iskolájánál vigyáznak a diákok biztonságos közlekedésére.

A királyváros mellett Pilismaróton is részt vesz a polgárőrség a tanulók közlekedésének segítésében.

*

Életmentő készülékekre nyert támogatást az esztergomi Balassa

Mintegy másfél millió forintos támogatást nyert az esztergomi Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskola az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet és az Egészségügyi Minisztérium közös pályázatán, melynek célja oktatásra és éles helyzetekben használt életmentő eszközök beszerzése és üzemeltetése.

A pályázatot az intézmény és a királyvárosi önkormányzat közösen nyújtotta be. A program keretében 200 diák és 10 tanár vesz részt a kiképzésben. A megnyert összegből 720 ezer forint értékben közép- illetve emelt szintű oktatócsomagot, így például ambu-babákat és oktató defibrillátort vásároltak, 360 ezer forintból a diákok és a pedagógusok képzését finanszírozzák, 400 ezer forintból pedig a belvárosban életmentő pontot alakítanak majd ki.

Forrás: Esztergomi HVI, Duna-Pilis-Gerecse Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása