Kétnapos agrár szakmai program angol vendégek számára

5 fős delegáció járt a Balaton-felvidéken - az angliai Ipswichben működő Otley College, felsőfokú szakképzéssel és felnőttképzéssel foglalkozó intézmény két oktatója és három végzett diákja.

John Attridge tanár úr megkeresésére az Együtt a jövőnkért Alapítvány elnöke, Dr. Kancsal Károlyné, Hárshegyi József, az alapítvány oktatási referense és a tapolcai Helyi Vidékfejlesztési Iroda vezetője, Kalmár Andrea, egy kétnapos szakmai programot állított össze a csoport részére. Az Otley College kis delegációjának fő érdeklődési területe a mezőgazdaság volt.

Júilus 17-én délelőtt elméleti ismereteket szerezhettek vendégeink a keszthelyi Akadémia Alapítvány jóvoltából. Dr. Kárpáti László- a kuratórium elnöke - köszöntőjét követően
három tartalmas prezentációt mutattak be az alapítvány munkatársai. Farkas Zoltán, a Gazdasági Szakközépiskola igazgatója bemutatta az alapítvány által működtetett iskolát, valamint a magyar oktatási rendszert. Ezt követően Szabó János a Gazdasági Szakközépiskola tanára, áttekintést nyújtott a magyar iskolarendszerű agrár-oktatásról. Előadásában sajnálattal emelte ki azt a tényt, hogy sajnos, jelen pillanatban az középfokú agrár szakoktatás nem népszerű a fiatalok körében, egyre kevesebben érdeklődnek a mezőgazdasági tanulmányok iránt.
Végül a délelőtti programot Bencze Henrietta projektvezető kiselőadásával zárult. A delegáció tagjai körében nagy érdeklődést keltett a kolléganő által bemutatott Fiatal Gazdák támogatása, amely az ÚJ Magyarország Vidékfejlesztési Program egyik jelentős támogatási konstrukciója. Henrietta, mint nyertes „fiatal gazda”, örömmel válaszolt a program részleteit firtató kérdésekre.

A keszthelyi program a Georgikon Majormúzeum látogatásával folytatódott. A régi uradalmi gazdálkodást bemutató varázslatos épületkomplexum rendkívül megnyerte az angol vendégek tetszését, különösképpen az udvaron kiállított angol gyártmányú csörlős eke.

Délután a badacsonyi Agrártudományi Centrum Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben Dr. Májer János igazgató kalauzolta körbe a kis csapatot. Annak ellenére hogy a kelet-angliai Suffolk megyében a borászat abszolút nem jellemző mezőgazdasági ágazat, vendégeink nagy érdeklődéssel tanulmányozták a különféle metszési technikákat, a teraszos szőlőművelést, valamint a Borkutató borászati eszközeit.

A hétfői nap záró programján már a mezőgazdaság egy újabb területére kalauzoltuk vendégeinket – látogatást tettünk Baracskay Lajos szürkemarha farmján, Gyulakeszi és Káptalantóti között félúton. Baracskay úr hosszasan elbeszélgetett a vendégekkel az európai uniós támogatási rendszerről, és a szürkemarha tenyésztés sajátosságairól, majd pedig az „afrikai kényelemmel” felszerelt dzsippel hangulatos gulyavizit következett.

A szakmai program második napja is hasonlóképpen mozgalmas volt. Hárshegyi Márknak – a Magyar Agrárkamara tanácsadójának köszönhetően, Balatonfüreden az országos hírű Figula pincészetnél kezdtük a napot, ahol ifj. Figula Mihály vezette körbe a látogatókat. Bár a csapatról nem lehet mondani, hogy nagy borivók lennének, a fiatal szakember szakértelme és szakmája iránt tanúsított odaadása nagy hatással volt a vendégekre.

A következő állomás a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatósága volt, Csopakon. Balogh László igazgató úr személyesen mutatta be az igazgatóság épületét, a környező parkot, a miniatűr tanösvényekkel. John Attridge tanár úr nagyon örült a látogatásnak, mivel sok hasznos ötletet meríthetett az otthoni környezetvédelmi tankert kialakításához. Ezt követően a Nemzeti Park két nevezetes pontján tettünk látogatást, a Salföldi természetvédelmi majorban, majd a tapolcai Tavasbarlangban.

A második nap záró szakmai programja szintén egy gazdaság meglátogatása volt, Taliándörögdön, Rádli József gazda fogadta delegációt. Az angol diákok és oktatók több mint 3 órát töltöttek Rádli úr gazdaságában, szinte minden apró szegletét feltérképezték. Záporoztak a kérdések a húsmarha tenyésztéssel, a gépekkel, és a báránytenyésztéssel kapcsolatban. Rádli úr büszkén mutatta be a szarvasmarháit, a pályázati pénzen megújuló gazdasági épületet, valamint nagy élvezettel mesélt a vadász élményeiről is.

Külön köszönet illeti meg Dr. Kancsal Károlynét, az Együtt a Jövőnkért Alapítvány elnökasszonyát, a keszthelyi program szervezéséért, valamint az alapítvány oktatási referensét, Hárshegyi Józsefet, aki időt és fáradtságot nem kímélve dolgozott a program összeállításában.

A fényképeket John Attridge tanár úr készítette.

forrás: Kalmár Andrea
Irodavezető
Helyi Vidékfejlesztési Iroda
Tapolcai kistérség

*

Nemzetközi találkozó Lesencetomajon

Lengyel és erdélyi vendégeket fogadtak a pszichiátriai betegek és fogyatékosok otthona lakói a minap.

Színesítik, változatosabbá teszik a mostanihoz hasonló rendezvények az itt élő 196 lakó életét, mindennapjait. Sokat jelent ez nekik minden tekintetben – utalt a találkozó jelentőségére Szántó Ferenc igazgató. A lengyel csoport hasonló intézményből jött, az erdélyiek viszont Göndör József megyei önkormányzati referens vezetésével a megye ifjúsági kapcsolata révén egy ottani középiskolából.

A helybeliek és a vendégek vidám vetélkedőket, sportprogramokat, kulturális bemutatókat szerveztek. Lázár János helyi vállalkozó egy szürkemarhát ajándékozott az alkalomra, amiből finom bográcsgulyát főztek az intézmény udvarán.

*

Nyüzsgő hétvége Gyenesdiáson

Valóságos programdömping volt az elmúlt hétvégén a Nyugat-Balaton üdülőfalujában. A szórakoztató, gasztronómiai és sportrendezvények között biztosan talált mindenki kedvére valót.

A Gyenesdiási Bornapok csütörtöktől várta már vendégeket. Kora esténként a kisgyermekeket bohócok, gólyalábasok, mesemondók, színpadi előadások szórakoztatták, majd az esték hátralévő részében fantasztikus zenei és táncos programok egészítették ki a gasztronómiai élményeket. A fellépők között szerepelt a Hétrét együttes, a Bergendy zenekar, de az operettkedvelőknek is kedveskedtek a rendezvény szervezői.

Szombaton két sportrendezvény vette kezdetét:
A kőbányában triál motorverseny országos fordulója került megrendezésre, ahol garantáltan nem unatkozott senki: látványos hegyi felfutások, a gravitációval nem törődő fantasztikus produkciók ejtették ámulatba a nézőket.
A Diási Játékstrandon a szombati selejtezőket követően vasárnap mérték össze tudásukat a strandröplabda legjobbjai tudásukat. A döntőket a Sport TV élőben közvetítette.

A Diási strand adott otthont a Little Miss Hungary szépségverseny elődöntőjének is, ahol 3 korosztályban versengtek a lányok.

*

Kiútkeresés segítséggel

Lesencetomaj - Biztatók az eredményei annak a programnak, amit a regionális munkaügyi központ indított tavaly a munka nélküli cigányok támogatására.

A projekt kezdeményezője a Magyarországi Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetsége (Macifész) volt, és egyúttal a pápai székhelyű szervezet vállalta a lebonyolítást is.

A tavaly nyáron indult képzési szakaszban 14 középfokú végzettséggel rendelkező személy az országos képzési jegyzékben szereplő közösségfejlesztő asszisztens képesítést szerzett, 30 másik, minimum általános iskolai végzettséggel rendelkező résztvevő pedig személyi segítő képzésen vett részt.

A program a képzés mellett átmenetileg foglalkoztatást is jelent. Az ötvenmilliós költség 90 százalékát a munkaügyi központ finanszírozza, a 10 százalékos önerőhöz szükséges ötmillió forintot pedig a megyei önkormányzat biztosította.

A pápai önkormányzat helyiséggel, adminisztrációs segítséggel támogatja a lebonyolítást. A projekt állásáról, az eddigi eredményekről a múlt héten tartottak megbeszélést az egyik érintett településen, Lesencetomajon. A rendezvényt is két helyi segítő, a faluban lakó Orsós István és a monostorapáti Kiss János szervezte meg.

A résztvevőket köszöntő Mészáros László polgármester és Völgyi Antalné iskolaigazgató egyaránt azt hangsúlyozta, hogy csak a társadalom különböző csoportjai közötti együttműködés erősítése hozhat igazi eredményeket.

Nagy Natália, a nyolc településen működő szociális és gyermekjóléti szolgálat vezetője nagyon hasznosnak tartotta, hogy a cigányok körében segítőket találtak.

Így könnyebben szót értenek a különböző problémákkal sújtott személyekkel, családokkal. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy a rendkívül nehéz anyagi helyzetben sok munkára lesz szükség, nem lehet gyors eredményre számítani.

Holdosiné Bánhegyi Ildikó, a program szervezője és egyben a pápai cigány kisebbségi önkormányzat vezetője is úgy vélte, hogy a helyi segítők elsősorban a cigányok és a szociális, egészségügyi, illetve oktatási intézmények közötti közvetítőként tudnak hasznosak lenni.

Nagyobb programok lebonyolítására nincs fedezetük, de így is sokféle érdekes rendezvényt szerveztek már eddig is főleg a gyerekeknek. Szerinte a jövőben is ezt a korosztályt kell megcélozni.

A program igazi eredménye az lenne, ha az érintett településeken felismernék, hogy szükség van az ilyen segítőkre, és tartósan munkát adnának nekik.

Kozák János, a Macifész elnöke is ebben látná az igazi megoldást. Tapasztalatai szerint a sok pénzt felemésztő köz-ponti programokat nem lehet megvalósítani.

A különböző pályázatokon való indulást lehetetlenné teszi a megfelelő saját erő hiánya és az utófinanszírozási rendszer.

Az önkormányzatoknak meg kellene teremteni a lehetőséget arra, hogy a közösségi feladatokra kiképzett cigányok tudása, munkája hasznosulni tudjon - hangsúlyozta a program résztvevői előtt a Macifész elnöke.

*

Közös kemence

Bókaháza - Közösségépítő funkciót szánnak a településen annak a kemencének, melyet a falunap keretében avattak fel. A programon szinte a teljes lakosság jelen volt.

- Tavaly fogalmazódott meg az ötlet, hogy a három esztendeje elkészült rendezvénypavilont valamilyen módon bővíteni kellene - utalt a múltra Lóth Eszter polgármester. - Mivel az épület kedvelt a helyiek és vidéki vendégek számára egyaránt, úgy gondoltuk, további lehetőséget biztosítunk a szabadidő kellemes eltöltésére. Így jutott eszünkbe a falukemence.

A tervezést azonnal tettek követték, a falu egy emberként mozdult meg a cél érdekében.

- Úgy tudjuk, írnak majd ki pályázatot hasonló létesítmények készítésére, de nem bírtuk kivárni az idejét. A Bókaháza Községért Közalapítvány, az önkormányzat, a civil szervezetek, s a magánszemélyek egyaránt segítettek, a pénzbeli támogatások mellett sokan építőanyagot ajánlottak fel. A kemencét - mely mintegy százötvenezer forintba került - helyi kőművesek építették. A tetőre összesen háromszázötvenezer forintot költöttünk.

A kemencét Bóka Tibor plébános szentelte fel, majd természetesen ki is próbálták a jelenlévők. Kenyeret, langallót, hurkát, kolbászt sütöttek benne, mindez a falunap menüje is volt egyben.

Lóth Esztertől megtudtuk: a rendezvénypavilonnal kapcsolatosan további terveik is vannak. Szeretnék felújítani a jelenleg fatárolásra használt épületet.

- A falu központjában fekete folt az egykori tejcsarnok, mely rendkívül lerobbant állapotú. Sajnos nem tudunk vele mit kezdeni, mivel nem önkormányzati tulajdon. Szeretnénk, ha hozzánk kerülne, a helyén parkot alakítanánk ki. Úgy érezzük, szükség van e közösségi helyekre, hiszen nem csak a lakosság, a civil szervezetek veszik igénybe őket, hanem a falun átutazók is gyakran megállnak, megpihennek.

Forrás: Tapolcai HVI, vpmegye.hu, zalaihirlap.hu,

Cikk megosztása