Lesencéktől a Balatonig

Tizenötödik alkalommal került megrendezésre 2009. szeptember első hétvégéjén a "Lesencéktől a Balatonig" Szüreti Felvonulás és Fesztivál, melyen mintegy négyezer ember vett részt.

A felvonulás Szigligeten indult, majd Hegymagason, Raposkán, Uzsán, Balatonedericsen, Nemesvitán és a Lesence-régió falvait érintve jutott el a központi rendezvénynek helyt adó Lesenceistvándra.

A felvonulók minden településen rövid műsorral szórakoztatták a falubelieket. A központi felvonuláson közel 1200 felvonuló vett részt, melynek a helybeliek is szívből örültek.

A sportpályára érkezvén hatalmas tömeg várta a felvonulókat. A szót elsőként A jó Laci betyár ragadta magához, aki a rendezvény házigazda szerepét töltötte be. A színpadra szólította Tóth Csaba lesenceistvándi, Balassa Balázs szigligeti, Bolla Albert raposkai, Németh József balatonedericsi, Kovács Károly uzsai, Kigyós Ferenc lesencefalui, Mészáros László lesencetomaji, Illés László hegymagasi, valamint Eke Ferenc nemesvitai polgármestereket, akiknek a rendezvény megvalósítása köszönhető.

A polgármesteri köszöntők után a társtelepülések művelődésszervezői mutatták be ének- és tánctudásukat. Nekik köszönhető a rendezvény szervezése, lebonyolítása, sikeressége.

A borongós szombati nap hátralévő részében a kultúráé és a "felhőtlen" szórakozásé lett a főszerep.

A rendezvény ideje alatt a gyermekeknek ugráló állt rendelkezésükre, miközben a felnőttek szomjukat a környék borászai által kínált nedüvel olthatták. A rendezvény során 1400 adag babgulyás is elfogyott.

A színpadon egymást követték a rendező települések civil szervezeteinek műsora, fellépett a Kinizsi Táncegyüttes, Sztankovszky Miklós operett énekes, 21.00 órakor tűzijáték koronázta meg a napot, melyet a Lesencei Irigy Mirigy Playback Show követett. Az S.M.S. együttes közreműködésével a szüreti bál hajnalig tartott.

2010. szeptemberében Nemesvitán kerül megrendezésre XVI. alkalommal a "Lesencéktől a Balatonig" Szüreti Felvonulás és Fesztivál.

*

Borba fektetik a pénzt - Az első borászati beruházás alapkövét helyezték el

Badacsonytomaj - Ünnepélyes keretek között helyezték el a hamarosan felépülő új Laposa pincészetnek az alapkövét, melyet az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) támogatnak.

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter igen fontosnak tartja, hogy családi vállalkozás határozta el magát erre a beruházásra, egy olyan üzem, ahol a tulajdon és a munka is apáról fiúra száll.

Magyarország és azon belül Badacsony adottságai kiválók a bortermeléshez de a terméket el is kell tudni adni és lehetőleg az országhatárokon belül olyan világszínvonalú üzemekben, mint ami itt épül. Dr. Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, aki a nemzeti turisztikai bizottság elnöke is egyben, azért tartja fontosnak az ilyen tervek megvalósítását mert ezekkel jobban eladhatóvá válik Magyarország a hagyományaival, a természeti és a gasztronómiai értékeivel egyaránt.

Dr. Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy már 1995-ben szorgalmazta a magyarországi történelmi borvidékek találkozóját és együttműködését az ország ismertsége miatt. Krisztin N. László, Badacsonytomaj polgármestere örömmel számolt be arról, hogy Badacsonyban már együttműködnek a szőlősgazdák és közösen építik ki a stratégiájukat. Laposa Bence, a pincészet tulajdonosa pedig mindazoknak mondott köszönetet, akik bármi módon segítették a beruházást, melynek keretében egy világszínvonalú borfeldolgozó üzem, egy látványpince és egy borhotel épül fel.

A beruházás összértéke 1,2 milliárd forint, melyből 390 millió az EMVA forrásból származik. A jelenlévők szerint nagy szükség van az ilyen beruházásokra, de csak akkor, hogy ha a gazdák a megtermelt szőlőt is el tudják adni, hiszen ez az üzem integrátorként vásárolná fel a környéken megtermelt kiváló minőségű szőlőt. Márpedig azzal, hogy a Balaton törvény már nem tiltja a régióban a szőlő kivágását, elképzelhető, hogy a jövőben sokan élnek a lehetőséggel és felszámolják az ültetvényeiket.

*

Elindulhat a második

Siófok - Pozitív fejlemény történt a második számú, a Fonyód és Badacsony között közlekedő balatoni komp ügyében. A szakmapolitikai egyeztetések eredményeként ugyanis a közlekedési tárca támogatja a komp előkészítésének megkezdését.

Több éve húzódik a második számú balatoni átkelő kérdésének az ügye. Úgy tűnik, a legutóbbi egyeztetések hatására pozitív irányba mozdulhat el a történet.

A probléma eddig az volt, hogy nem tudták egyértelműen eldönteni: inkább turisztikai vagy közlekedési projekt-e a komp. Eddig a turizmus volt túlsúlyban, de most már a szaktárca is elfogadja közlekedési projektnek.

Molnár Gábor, a Balatoni Integrációs Kht. vezetője elmondta: ez azért jó, mert így egy helyről, uniós pénzből, a közlekedési operatív programból finanszírozható a projekt, míg a turisztikai besorolás esetén négy helyről, a régióktól és a közlekedési pénzekből kellett volna összeszedni az összeget, ez pedig csak nagyon nehezen lett volna kivitelezhető.

A gyakorlatban egyébként az ügy úgy néz ki, hogy július végéig a balatoni hajózási társaságnak be kell adnia egy pályázatot, a közlekedési operatív program zsűrije pedig augusztusban hoz döntést.

Ha az elbírálás pozitív, akkor indulhat az előkészítés. Ehhez megvalósíthatósági tanulmány, költség-haszon elemzés, különböző vizsgálatok is szükségeltetnek, s ha ennek az eredménye is pozitív, akkor döntenek a további tervekről.

A konkrét kivitelezés finanszírozásáról, ha minden a tervek szerint halad, akkor 2010. második felében már megszülethet a döntés.

Dr. Suchman Tamás elnök szerint egyébként ezzel sok tízezer autóval lehetne mentesíteni a partot, s turisztikai és környezetvédelmi szempontból is nagyon fontos lenne a második számú komp léte.

*

Zalahalápon ezúttal is finom volt a lángos

2009. augusztus 8-án rendezte meg a Zalahalápi Önkormányzat a IV. Lángossütő Fesztivált és XVI. Falunapot a Művelődési ház mögötti Parkban.

A fesztivál keretében Szencz Lajosné Polgármester Asszony megnyitóját követően római katolikus szentmisét celebrált Dr. Renner Sándor, a helyi plébános. A megnyitón, valamint a nap további programján részt vettek a jelenleg Dörögdön állomásozó NATO katonák is a falu, a kistérség lakosságán kívül.

A program keretében sor került a „Zalahaláp településért” kitüntetések, emléklapok átadására, valamint a helyi tűzoltóparancsnok a település vezetőivel együtt adta át a Tűzoltók részére „Szolgálati érmek”-t.

12 órakor kezdődött el a Lángossütő Fesztivál. A verseny kezdéseként bemutatták a jelentkező csapatokat. Összesen kilenc csapat nevezett, köztük a helyi Nyugdíjasklub, a Polgármesteri hivatal dolgozói, a Csontváry Általános Iskola tanárai mellett Monoszlóról is érkeztek lángossütők.

Ezek után helyi amatőr fellépők szórakoztatták műsorukkal a jelenlévőket. Láthattunk énekest, hastáncosokat, zenészeket éppúgy, mint egy fiút akrobatikus gyakorlattal.

Természetesen nem maradhatott el a megszokott ebéd sem. A falu apraja-nagyja jóllakott a finom gulyáslevessel, és a hozzá kapott lángossal.

A délutáni kulturális program sokszínű és változatos volt. Fellépett többek között a Sáska Nyugdíjas Népdalkör, Tapolca-Diszel Csobánc Népdalkör, Alsópáhoki Bodzavirág Népdalkör és többek között a FÁMA együttes is, amely 70-es,80-as évek zenéjét játszotta a falu népének.

16 órakor került sor a Lángossütő fesztivál eredményhirdetésére. A kilenc nevezett csapat közül végül is egy háromtagú zsűri döntött a helyezésekről. A verseny győztese az „Aktakukacok” csapata lett, egy szimpla, egyszerű, de nagyon ízletese lángossal. Ők valamennyien a zalahalápi Polgármesteri Hivatal dolgozói. A második helyezettje a versenynek a „Betűvetők” csapata, akik egy különös lángossal, cukkinis lángossal érték el ezt a jó eredményt. A nevükből is könnyen kitalálható, hogy ők tanárok lennének, a helyi általános iskolából. A harmadik pedig az Anyósok csapata lett, akik a helyi Nyugdíjas Klub tagjai.

A program további részében fellépett a Tapolcai Batsányi Táncegyüttes, a Nők a Balatonért Egyesület Badacsonytomaji csoportja, akik nosztalgia műsorral kedveskedtek a nézőknek. Nagy sikerrel szerepeltek a falunapon a KEHIDADÁMÁK tánccsoport, teljesen feldobták a rendezvény hangulatát. Az esti műsorban az UNIKUM együttes szórakoztatta a népet, majd a rendezvény zárásaként bált rendeztek, ahol is a SANKRÉD együttes zenélt. A bál sztárvendége: Lolitta volt.

A rendezvény keretében került sor sportprogramra is a Sportpályán. Futball mérkőzéseket nézhettek az érdeklődők, Zalahaláp – Monostorapáti (felnőtt), majd a Zalahaláp,Tapolca-Diszel öregfiúk-Nádasd öregfiúk meccseket.

Kapcsolódó programokkal találkozhattak Csontváry Általános Iskola udvarán is. Itt rendezték meg a Falunappal kapcsolatos Fesztivál kupáért a sakkversenyt-felnőtt és gyermek kategóriában. A zalahalápi Polgárőr Egyesület segítségével, valamint a rendőrség közreműködésével kerékpár ügyességi versenyt, lövészet (légpuska) is szerveztek.

A Zalahaláp-i Vöröskereszt szervezésében ingyenes egészségügyi állapotfelmérést végzett Kissné Sárközi Katalin természetgyógyász.

A Falunap az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatásával valósulhatott meg. A rendezvény keretében az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program sátrában az érdeklődők felvilágosítást kaphattak a programmal kapcsolatban. A felnőttek totót tölthettek ki, míg a gyerekek rajz- és színező-versenyen vehettek részt. A legjobbak különféle díjakat kaptak az ÚMVP támogatásával.

*

Megvan a legkedveltebb nyaralóhely!

Balatongyörök - Lezárult a Keressük a legkedveltebb zalai nyaralóhelyet verseny. A vendégek pontozásos értékelését Balatongyörök, az internetes szavazást Lenti nyerte.

Július végén, augusztus elején kilenc településre látogattunk el, hogy alaposan kifaggassuk a vendégeket, számukra melyik nyaralóhely és miért a legszimpatikusabb, melyek annak az erősségei, gyengéi. Balatongyörökön, Gyenesdiáson, Hévízen, Kehidakustányban, Keszthelyen, Lentiben, Vonyarcvashegyen, Zalaegerszegen és Zalakaroson jártunk.

Helyenként ötven magyar, illetve húsz külföldi vendéggel töltettük ki kérdőívünket, amely tíz kérdést tartalmazott. Érdeklődtünk a település tisztaságáról, a strand rendezettségéről, a parkolási lehetőségekről, a közbiztonság helyzetéről, a szórakozási és kulturális lehetőségekről, valamint a sportolási, kirándulási kínálatról. Értékeltettük a szálláshelyek minőségét, a vendéglátóhelyeket, megkérdeztük, hogy a vendégek mennyire elégedettek a település kommunikációjával, illetve miként vélekednek a település vendégszeretetéről.

A kérdésekre 15 pontot adhattak a véletlenszerűen kiválasztott turisták, fürdőzők, ez alapján alakult ki a sorrend, amelynek élére Balatongyörök került, Gyenesdiást, illetve Hévízt előzve meg. Vasárnap éjjel újabb fejezete zárult le a versenynek, véget ért a lapunk internetes változatán zajló szavazás is, amelyen Lenti végzett az első helyen.

*

Régészek a frigidáriumban

Balra nézek ásatás, jobbra nézek ásatás... - állapíthatja meg a bicikliúton kerekező Fenékpuszta határában. Nem véletlen a felfokozott régészeti buzgalom: a IV. századtól hatalmas római erődítmény állt itt. A fenékpusztai átkelőnél keresztezték ugyanis egymást a provinciát átszelő utak.

A rekkenő hőség elől időnként a kőhajításnyira lévő Berki csárdába menekülnek a régészek. Itt találjuk munkába temetkezve dr. Heinrich-Tamáska Orsolyát, a lipcsei egyetem, és Straub Pétert, a Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága szakemberét. A triót a heidelbergi egyetemet képviselő dr. Roland Prien teszi teljessé. A Keszthely-Fenékpuszta az évezredek tükrében címmel hamarosan megjelenő, közel 200 oldalas háromnyelvű kötet korrektúrája fölött görnyednek, ami azonban csak előfutára egy igazán komoly monográfia sorozatnak. Bőven van mit írni az eredményekről, hiszen 125 éve folynak itt kutatások. Az utóbbi hét évben, a kerékpárút megépülése óta azonban nem nyúltak a területhez.

- Most azonban öt héten át módunk volt dolgozni, mégpedig német segítséggel elnyert 3 milliós pályázati pénzből - bocsátja előre Straub Péter régész.

A heidelbergi és a lipcsei egyetem biztosította ugyanis az önrészt a zalai múzeumi szervezet pályázatához, melynek gyümölcseként nemzetközi csapat végezhetett tervásatást a területen. Az együttműködés révén az eredmények a nemzetközi szakma látókörébe kerülnek, s a német fél biztosította - 12 lelkes régészhallgató egyetemista személyében - a munkaerőt is. Számukra ez amolyan nyári tanásatás volt, ahol reggel héttől délután ötig keményen dolgoztak.

Ma már az is ritkaságnak számít, hogy nem valamely beruházáshoz kapcsolódóan zajlik a leletmentés, hanem kizárólag szakmai szempontok alapján láthatnak munkához a régészek. Az ásatás európai jelentőségét az adja, hogy Fenékpusztának évszázadokig különleges történelmi, politikai súlya volt a IV. századtól.

S hogy minek köszönhető a felfokozott német érdeklődés? Annak, hogy itt töltötte gyermekéveit Nagy Theodorik, a keleti gótok leghíresebb uralkodója. Továbbá számos germán népesség telepedett meg itt a későbbiekben, a VI-VII. században is. Az avar korban antik népességgel kevert germán lakosság (Keszthely-kultúra) használta az erődöt.

A késő római castrum a tekintetben is különleges volt, hogy ellentétben a többi pannóniai erőddel, még a IX. században is lakták, s temetkeztek is a környéken. Ekkorra azonban Fenékpuszta elveszítette a jelentőségét, a térség központja Zalavár lett. A Balaton-parton, félszigeten fekvő erődöt feltehetően a honfoglaló magyarok pusztították el...

- Munkánk fontos előzménye az a hároméves német-magyar kutatási kooperáció, ami a megelőző 125 év ásatási eredményeit summázza - kapcsolódik dr. Heinrich-Tamáska Orsolya. - A vállalkozás komplexitását jelzi, hogy a régészek mellett antropológusok, archeobotanikusok és egyéb természettudományokban jártas szakemberek is közreműködtek az átfogó kép megalkotásában.

Az eredményeket október elején zárókonferencián összegzik a keszthelyi Balatoni Múzeumban, ahol kiállítás is nyílik.

Forrás: Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület, naplo-online.hu, zalaihirlap.hu

Cikk megosztása