Babosdöbréte, Bérbaltavár, Becsvölgye, Csipkerek, Ormándlak… E varázslatos falunevek nem egy szépíró fantáziájának termékei.

Göcsej és a Vasi Hegyhát apró települései nemcsak nevükkel bűvölik el az odalátogató turistát: a szelíd táj, a népi építészeti emlékek és az élő kismesterségek megismerése páratlan élmény.

A hetven település önkormányzatait, vállalkozásait és civil szervezeteit összefogó Göcsej-Hegyhát LEADER akciócsoport területén ma már számos különleges szálláshely várja a falusi turizmus értékeire fogékony vendégeket.

Az Oszkó községtől két kilométerre, erdőkkel övezett szőlőhegyen található Hegypásztor erdei iskola és turistaszállás egyszerre harminc főt tud fogadni. Az udvaron szabadtéri tűzrakó és kemence is található, s a vendéglátók háromszori étkezést biztosítanak. A turisták változatos programok közül válogathatnak: megismerhetik a térség hagyományait, kismesterségeit, természeti és épített értékeit. A szálláshely hamarosan magasabb komfortfokozattal és új épületekkel várja a vendégeket, hiszen az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) III. tengely pályázati forrásaiból – megújuló energiaforrások felhasználásával – kiépül a villamos hálózat, valamint elkészül két apartmanház is – mondta el Bozzai Nóra, a Hegypásztor Kör programszervezője.

A felsőcsödei Sárkány biopanzió egyszerre ötvözi a helyi népi építészeti hagyományokat és a korszerű építészeti megoldásokat. Tizenegy szoba és egy apartman, nyitott úszómedence, szauna, tenisz- és focipálya, játszótér és étterem várja a csendre és kikapcsolódásra vágyó vendégeket. A panzióban sétakocsikázást, disznóölést, lovas szános kirándulást és szilveszteri kemencés malacsütést is szerveznek.

A Vincze vendégház a Göcsej szívében, dimbes-dombos tájak és csodálatos erdők ölelésében, Becsvölgyén várja a vendégeket három szobával, teljesen felszerelt konyhával, terasszal, bográcsozási, grillezési és szalonnasütési lehetőséggel. Igény szerint gyógymasszázs is kérhető. A szálláshely bababarát, nagycsaládosok és mozgáskorlátozottak előtt is nyitva áll. A vendégek számára egész évben biztosítanak programlehetőségeket a gombaszedéstől a szilvaaszaláson át a térség kulturális örökségének megismertetéséig.

A várkastélyáról híres Egerváron található háromszintes, hétszobás Béres vendégház ideális választás családok, baráti társaságok számára. A házigazdák kemencében kenyeret és langalit sütnek, és a vendégek asztalára gyakran kerül dödölle és prósza is. A zalaegerszegi aquapark és fürdő a vendégháztól csupán nyolc kilométerre fekszik.

Forrás: umvp.eu

Cikk megosztása