Bioetanol gyár épülhet Helvécián?

Közmeghallgatás volt Helvécián. Magó István polgármester és Turupuliné dr. Polyák Katalin jegyző a kedd este adott számot az önkormányzat munkájáról, és válaszolta meg a kérdéseket.

A beszámolókat követően a lakosság tehette fel kérdéseit, illetve mondhatta el véleményét. Egy Áruház utcai lakos a járdaépítésre kérdezett rá, melyre a polgármester elmondta: elsősorban arra törekednek, hogy ott készüljön járda, ahol nincs szilárd burkolat.

Egy férfi arra volt kíváncsi, hogy várható-e ebben az évben a régi aszfaltos utak felújítása. A polgármester erre reagálva kifejtette, hogy folyamatosan pályáznak útépítésre, és útfelújításra, egyelőre az idei évre még nem tud konkrétumot mondani. Ugyanakkor kérte a felszólalót, hogy a pályázatok eredményeit már ismerve nyár elején térjenek vissza a témára, és akkor a megvizsgálják a különböző a lehetőségeket, akár az önerő segítségével történő felújítást is.

Petőfi Népe

*

Mercedes-gyár: átadták a német iskolát

Kecskemét beváltotta ígéretét: 170 milliós beruházással korszerű iskolát épített a Mercedes-gyárban dolgozó német családok gyermekeinek.

Csütörtökön adták át a Mercedes-Benz Schulét, ahol német tantervek szerint tanulhatnak a németországi diákok. A hat osztályterem berendezését, az oktatáshoz szükséges eszközöket és a pedagógusok bérét a Mercedes-Benz biztosítja.

A kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola előtt kilenc csillogó szemű, németországi kisdiák fogadta az épületavatóra érkező díszvendégeket. Azért ott, mert új szárnyában kapott helyet a Mercedes-Benz Schule, mely legújabb tagozata a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának.

A kétszintes iskolaépület 170 millió forintba került. A hat osztályterem berendezését, az oktatáshoz szükséges eszközöket és a pedagógusok bérét a Mercedes-Benz Kft. biztosítja.

– A Mercedes-Benz Schule sok ember sikeres együttműködése eredményeképpen jött létre, általa közelebb kerülnek egymáshoz a magyar és a német emberek, a benne tanulóknak az Új iskola, új szerencse! mottó értelmében az újrakezdés lehetőségét nyújtja – mondta a Schule-ban tanuló német iskolások nevében Dennis Blaurock.

Magyarul, „kedves gyerekek” megszólítással kezdte köszöntőjét Frank Klein, az épülő Mercedes-gyár ügyvezető igazgatója, aki több minőségben is örül. Édesapaként azért, mert két gyermeke az épület falai között töltheti iskolás éveit, szakmai szempontból azért, mert a Mercedes-gyár munkatársai is jó körülmények között tudhatják gyermekeiket.

*

Fejlesztik az erdei iskolákat

Még lehet pályázni az erdei iskolák fejlesztésének támogatására. A pályázati konstrukció célja, hogy 2015-ig több mint 70 erdei iskolát fejlesszenek, valamint hogy támogassák a kapcsolódó képzést és tananyagfejlesztést.
Sor kerül a létesítmények rekonstrukciójára, valamint az érintett iskolák beszerezhetnek egy sor eszközt is: speciális, tematikus terepi bemutatóeszközöket, laborfelszereléseket, egyéb foglalkozások­hoz szükséges eszközöket.

Fontos hangsúlyt kap az infrastrukturális fejlesztések mellett az „erdeiiskola- szolgáltatáshoz” kapcsolódó képzés, oktatás fejlesztése, azaz a tananyagok fejlesztése és az erdei iskolában oktatók képzése is. Egy példa a pilisi erdei iskola, a Visegrád, Mogyoró-hegyi Erdei Művelődés Háza fejlesztése (képeinken): az 1988-ban épült Erdei Művelődés Háza kívül-belül megújult.

A Makovecz Imre tervezte közösségi épületet akadálymentesítették. A flóratető felújítása mellett a fűtést is korszerűsítették, cserélték és szigetelték az ajtókat, ablakokat. Laptopot, projektort és terepi megfigyelőeszközöket vettek, de kerékpárokat is beszereztek.

Erdei iskolák
2,48 milliárd forint jut a 2007–2010-es időszak­ban az ágazati program­ban, valamint a Közép-Magyarország régióban erre a célra.

Akik pályázhatnak: nemzetipark-igazgatósá­gok, önkormányzatok és intézményeik, állami erdőgazdaságok, alapítványok, egyházak, közhasznú társaságok.

Minimum 10 millió forint, maximum 80 millió forint támogatás igényelhető. A támogatás a projekt elszámolható költségeinek akár 100 százaléka is lehet.

Eddig összesen 23 projektet támogattak 1,3 milliárd Ft értékben.

metropol.hu

*

Digitalizált háborús fotók

Értékes gyűjteménnyel gazdagodott a városi könyvtár. A XIX. századból származó helyi újságokat és a digitalizált anyagokat be is mutatták a téma iránt érdeklődőknek.

Talán még a helybéliek közül sem sokan tudták azt, hogy a település első újságja a XIX. század végén jelent meg. A Kécske és Vidéke című lapot 1890/91-ben nyomtatták Patócsy József szerkesztésében. Az újságot vasárnaponként árulták, társadalmi, közgazdasági és szépirodalmi témákkal foglalkozott.

Az első évfolyamból tizenhat számot készítettek, amiből mindössze kettő hiányzik a városi könyvtár gyűjteményéből. Az 1898/99-es évfolyamból, ami szintén Kécske és Vidéke néven jelent meg is található néhány példány, melyet az Országos Széchényi Könyvtártól tudtak beszerezni. 1923-ban már Kécskei Hírek néven olvashatták a helyi híreket a községben élők. Mindezeket a napokban megtartott honismereti kör által szervezett összejövetelen mutatták be.

A találkozón szó volt a helyismereti gyűjteményben őrzött fotók és hangfelvételek digitalizálásáról is. Ezt a munkát több hónapon keresztül Pappné Miskó Anikó végezte. Tapodiné Máté Ilona könyvtáros még 2002-ben, tizenhárom órás hangfelvételt készített Nagy Pállal. Az újkécskei születésű férfi a második világháborús emlékeiről, ó- és újkécskei eseményekről beszél a felvételeken. Ebből nyolc és fél órát már digitalizáltak és részleteket mutattak be az összejövetelen. Több mint száz fotót is megnézhettek a jelenlévők, amit Nagy Pál saját maga készített a második világháborúban. Természetesen a képeket is digitalizálták.

A könyvtár nemrég több mint hatmillió forintot nyert pályázaton. A pénzből különböző eszközöket vásároltak, és ebből az összegből sikerült a helyismereti gyűjtemény anyagát is digitalizálni. A munkát tovább folytatja Pappné Miskó Anikó, hogy akit érdekel Kécske régi története, az meríteni tudjon belőle.

*

Liftet is kapott a szarvasi iskola

A szarvasi iskola több mint 30 millió forintot nyert Uniós pályázaton, melyhez az Evangélikus egyház is több mint 12 millió forinttal hozzájárult. A pénzt akadálymentesítésre, tornaterem öltözőjének felújítására, és nyílászárók cseréjére fordították.

beol.hu

*

Kiugróan sokat fejlesztettek (Csávoly település)

A település óvodájában 3.7 millió forintból kicserélték az összes vizesblokkot, további 4 millió forintból felújították az önkormányzat informatikai rendszerét.Ezenkívűl kiépítették a település térfigyelő rendszerét, és a falumúzeum is hamarosan megnyitja kapuit.

*

Zöld Ernyővel az élhetőbb, egészségesebb környezetért

Kecskemét | Néhány hónap múlva egyéves születésnapját ünnepli a kecskeméti Zöld Ernyő Projekt. A „kecskemétiek az élhetőbb környezetért” címet viselő kezdeményezés vezetői és szervezői a tavaly augusztusi indulás óta számtalan színes – leginkább zöld – programot és látványosságot szerveztek a városlakóknak.

Ötletekből továbbra is kifogyhatatlanok a szervezők, így a kecskemétiek a jövőben is rendre beállhatnak a Zöld Ernyő alá, avagy kezdeményezéseik mellé. Ráadásul a projekt – egy nyertes uniós pályázatnak köszönhetően – újabb egy évig tovább működhet.

– A modern technikai vívmányokkal körbevett és elkényeztetett városlakó fokozatosan elveszíti kapcsolatát a természettel, és félő, hogy ezzel párhuzamosan egyre több olyan ősi képességünket veszítjük el, ami tulajdonképpen az életben maradáshoz kell – mondja Józsa Katalin, a Zöld Ernyő programot kezdeményező, és a projektgazda szerepét betöltő Kecskeméti Ifjúsági Otthon vezetője.

Pedig az ember és a természet kapcsolata eltéphetetlen, így nem véletlen, hogy egyszer csak kivétel nélkül mindenkiben megjelenik egyfajta hiányérzet és vágyódás a természet iránt. A Zöld Ernyő Projekt lényege, hogy a városban működő közösségi kezdeményezéseket felkarolja, összefogja, és szakemberek, szakértők támogatásával elinduljon egy tanulási folyamat, a környezetvédelem fontosságáról, a környezettudatos magatartásról, a tudatos fogyasztásról.
Mindezek a törekvéseink azonban csak akkor érhetik el a céljukat, ha azok, akik részt vesznek a rendezvényeinken, a „zöld eseményeken”, valóban a magukénak, sajátjuknak érzik a kezdeményezéseket. Vagyis a mikro-projektek megvalósulása lehet a siker titka, ahol az emberek közvetlenül a saját életterükben tapasztalják meg a változást, a sikert.
Mindehhez azonban együttműködő partnerekre, összefogásra van szükség...

– Igen, és éppen ez adja a projekt ernyő jellegét: hogy összefogjuk a különböző kezdeményezéseket. Ilyen volt például a hunyadivárosban a madárodúk kihelyezése vagy a Ward Mária leánygimnázium füvészkertjének kialakítása, de említhetném a város kerékpáros térképének az elkészítését vagy a nyugdíjas klubok parkszépítő akcióit is. Emellett nagy öröm és siker, hogy a legnagyobb kecskeméti közüzemi szolgáltatókat a kezdetektől a partnereink között tudhatjuk. Vagyis elindult egy valódi, alulról építkező közös gondolkodás az élhetőbb, zöldebb Kecskemétért. A következő másfél évben is ezen az úton haladunk tovább. Reméljük, egyre több környezettudatos városlakóval karöltve.

Petőfi Népe

Forrás: Homokhátság Fejlődéséért Nonprofit Kft.

Cikk megosztása