Sajtóközlemény
 
Május 4-én az Európai Bizottság elfogadta az Európai ökocímke új, takarítási szolgáltatásokra vonatkozó feltételrendszerét. A feltételrendszer szövege a napokban jelenik meg a Hivatalos Közlönyben. A követelményrendszer 5 évig lesz érvényben.
 
Napjainkban nő a takarítási szolgáltatást végző vállalkozásokra nehezedő nyomás, hogy változtassanak üzleti, társadalmi és környezeti gyakorlatukon. Az Európai ökocímke legújabb, a beltéri takarításra vonatkozó követelményrendszere a takarítás legfontosabb környezeti hatásaira koncentrál, és segíti a vállalkozásokat a fenntartható takarítást elősegítő intézkedések megtételében. Mostantól kezdve a takarítószolgáltatók a közbeszerzési eljárásokban az Európai ökocímkével is bizonyíthatják takarítási módszereik környezeti hatékonyságát. A címke egyben demonstrálja a címkehasználók elkötelezettségét, hogy csökkentsék a dolgozóik egészségét veszélyeztető veszélyes vegyszerek felhasználását, és növeljék a biztonságukat. A követelmények elsőbbséget adnak az ISO I típusú ökocímkével, így például az Európai ökocímkével, a német, a skandináv ökocímkével vagy a magyar Környezetbarát Termék védjeggyel rendelkező tisztítószerek felhasználásának.
 
Ma már a takarítási szolgáltató kiválasztásánál az ár nem számít elsődleges szempontnak, mivel egyre fontosabbak a társadalmi és környezetvédelmi megfontolások.
 
Háttér:
Az önkéntes Európai ökocímke rendszer az Európai Bizottság Fenntartható Termelés és Fogyasztás és Fenntartható Iparpolitika című akciótervének részeként 1992-ben jött létre. Arra ösztönzi a vállalatokat, hogy termékeiket és szolgáltatásaikat tegyék környezetbarátabbá. A védjegyet megszerző termékeknek és szolgáltatásoknak szigorú környezetvédelmi és minőségi követelményeknek kell megfelelniük. Jelenleg mintegy 54 100 Európai ökocímkés termék és szolgáltatás van a piacon. A most elfogadott új követelményrendszernek köszönhetően több lehet a hiteles ökocímkével rendelkező termék, ami hozzájárul a fenntartható termeléshez és fogyasztáshoz, valamint a körkörös gazdaság fejlődéséhez Európában.
 
További információért
keresse fel az Európai ökocímke honlapját: http://ec.europa.eu/environment/ecolabel/
 
Kapcsolódó tartalom:
- ÚJ!   A beltéri takarítási szolgáltatások uniós ökocímkéjének odaítélésére vonatkozó kritériumok: a Bizottság (EU) 2018/680 határozata
- követelményrendszer a magyar nemzeti „Környezetbarát Szolgáltatás” minősítő védjegy elnyeréséhez KT-64