Zöldítse a tavaszi nagytakarítását: 5 ok, hogy miért válassza az EU ökocímkés tisztítószereket
 
Tavasz van! Amint a virágok bimbóznak és a madarak csiripelnek a (hosszú) téli szünet után, érdemes lehet otthon is csillogó tisztaságot varázsolni. Miért ne lehetne ez a tavaszi nagytakarítás zöld?
 
Folyékony mosószereket, mosóporokat, többcélú tisztítószereket és mosogatógép tablettákat használunk napi rendszerességgel, hogy tisztán tartsuk házainkat. De az általános mosószerek nem olyan egészségesek, mint gondolnánk. Legtöbbjük olyan összetevőket tartalmaz, amelyek károsíthatják a környezetet és az emberi egészséget. A problémás anyagok átszivároghatnak a vízkezelési szolgáltatásokon, szennyezik a folyókat, és még a tányérjainkon és a poharainkban is kiköthetnek.
 
Van megoldás: válassza az EU-ökocímkés tisztítószereket a tavaszi nagytakarításhoz, erre öt jó oka is mondunk:
1. Takarékoskodjon az energiával (és a pénzzel): Az ökocímkés tisztítószerek bizonyítottan már alacsony hőmérsékleten hatékonyak, így energia és pénz takarékosak. Például tesztek igazolták, hogy a mosószerek hatékonysága 30° C-on a legmagasabb. Az ökocímkés mosószerek koncentrációja magas, azaz kis mennyiségben is hatékony. Ha az ajánlott mennyiségnél nem használsz többet, a mosószerek segíthetnek mind a szénlábnyom, mind a takarítási költség csökkentésében.
 
2. Védje egészségét: Az ökocímkés mosószerek általánosan kevesebb problémás vegyi anyagokat tartalmaznak a hagyományos termékekhez képest, ami minimálisra csökkenti az Önt érő teljes vegyszerterhelést. Például az olyan anyagok, amelyek rákot okozhatnak, megváltoztathatják a DNS-ét vagy károsíthatják a termékenységet, szigorúan tilosak az ökocímkés termékekben, de a szabvány mosószerekben nem. Az allergén összetevők, illatanyagok és tartósítószerek, amelyek károsak a környezetre vagy az egészségére nagyrészt korlátozottak, és a legproblémásabbak teljesen tiltottak.
 
3. Kímélje a környezetet: A címke elnyerése érdekében az ökocímkés mosószerek nem lehetnek mérgezőek a vízi élőlényekre és biológiailag lebonthatónak kell lenniük. Ezért mentesnek kell lenniük a foszfáttól, amely fokozza az algák túlnövését, további vízi életeket fenyeget, és csökkenti a víz oxigénszintjét. Ráadásul a címke kizárja a fertőtlenítő mosószereket, amelyek a baktériumok ellenálló képességét okozhatják, vagyis hosszú távon nehezen elpusztíthatók.
 
4. Csökkentse a műanyagok használatát: Az európaiak évente több mint 25,8 millió tonna műanyaghulladékot termelnek, amelyből az újrahasznosítás csak 30%. Az EU ökocímkés mosószerek csomagolása körkörös: előnyben részesíti az újrahasznosított anyagokat, és újrahasznosítható, kevésbé a műanyagokra támaszkodik, mint a hagyományos csomagolás, és támogatja az újratölthető tárolók használatát. Továbbá az ökocímkés termékeknek mentesnek kell lenniük a mikroműanyagoktól, ezek pici, mérgező részecskék, amelyek halakban, rákfélékben vagy planktonokban végzik. Miközben az EU a mosó- és tisztítószerekben és más termékekben lévő mikro-műanyagok korlátozását fontolgatja, az ökocímke már egy lépéssel előrébb jár.
 
5. Kerülje az önjelölt zöld termékeket: A virág alakú ökocímke a sok önjelölt zöld logóval ellentétben garantálja a környezetbarát tisztítószereket. Ez annak köszönhető, hogy a gyártóknak meg kell felelniük a címke megszerzéséhez szükséges szigorú követelményeknek. A tesztek bizonyítják, hogy az ökocímkés mosószerek ugyanolyan hatékonyan működnek, mint a hagyományosak.

 
Meggyőztük? Könnyedén megtalálhatja az ökocímkés mosószereket a szupermarketek polcain. 2017 szeptemberében az EU-ban közel 5300 ökocímkés tisztítószert és mosószert regisztráltak.
 
Ez a címke sokkal több mindent minősít, mint csupán a tisztítószereket. Az ökocímke már 25 éve jutalmazza a leginkább környezetbarát fogyasztási cikkeket, mint pl. papírzsebkendőket, festékeket, tüsfürdőket, és most már cipőket, számítógépeket és szállodákat is!
 
 Keresse a virág logót minden egyes vásárlásakor.