Szeretnéd mélyebben is megismerni natúrparki tájaink rejtett kincseit? Útkereső vidéki térségként érdeklődsz az érték- és közösségalapú vidékfejlesztés lehetőségei iránt? Szeretnéd részletesebben is megismerni a natúrparkká válás folyamatát? Lapozz bele a Magyar Natúrpark Szövetség kiadványába!

A sokszínű magyar vidék számtalan kevéssé ismert természeti és kulturális értékkel rendelkezik. Ezek megőrzése és védelme, valamint fenntartható hasznosítása és bemutatása a vidéki térségek alapvető érdeke, sikeres fejlesztésük feltétele. Európa számos országában sikerrel alkalmazzák a natúrparkok integrált megközelítésű modelljét, amely az értékekben gazdag, természet és ember által együtt formált tájban egymást támogató feladatokként tekint a természetvédelemre és a vidékfejlesztésre. Ennek a modellnek gyakorlati megvalósításában a nyugat-európai natúrparkok több mint 50, a hazaiak 10-15 éves tapasztalattal rendelkeznek.

Jelenleg 16, a természetvédelemért felelős miniszter által elismert natúrpark működik hazánkban. A 305 natúrparki település érintett területe Magyarország területének 9,3%-ára terjed ki.

További hasznos információkat találsz a hazai natúrparkokat bemutató kiadványban, ami ide kattintva érhető el!

Forrás: Magyar Natúrpark Szövetség, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása