A területhasználat változásáról Magyarországon, valamint a PROLINE-CE projektről, illetve az eddig elért eredményekről és jó gyakorlatokról tarották a 3. hazai műhelytalálkozót a Herman Ottó Konferencia Központban.
 
Béres András köszöntőjében kifejezte örömét, hogy egy sikeres projekt zárul le június hónap végén. A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte a terület használatok és a vízgazdálkodás közötti kapcsolat fontosságát.
 
A PROLINE-CE projekt szakmai vezetője a területhasználat változásáról Magyarországon tartott előadást. A rendszerváltás óta napjainkig elemezte különböző területek változásait. Waltner István hangsúlyozta, hogy a nem öntözött szántóföldek aránya drasztikusan csökkent, míg az erdők kiterjedése nagyságrendekkel nőtt a vizsgált időszakban. Következő előadásában a PROLINE-CE projekt eredményeit mutatta a téma szakmai vezetője.
 
Kitekintésként Farkas Anna előadásában szintén a vízgazdálkodáshoz kapcsolódó CAMARO-D projekt eddig elért eredményeit, például GUIDR-t, amely egy innovatív útmutató a fenntartható területhasználat tervezéshez, valamint a jó gyakorlatokat összefoglaló kézikönyveket, amelyek bizonyos vizeink védelmét érintő problémák esetén nyújthatnak megoldást.
 
A PROLINE-CE egyik legfőbb eredményét, a GOWARE eszköz gyakorlati használatát szintén Waltner István mutatta be. Ez az adatbázis alkalmas arra, hogy szűrésekkel, vízbázissal kapcsolatos jó gyakorlatokat, intézkedéseket javasoljon.
Kiss Veronika a mintaterületekre vonatkozó akcióterveket mutatta be. A két mintaterület esetében tapasztaló hiányosságok megoldására irányuló akcióterveket vette górcső alá. Ezek után meghatározták a további lépéseket, amelyek a vízkészlet gazdálkodást érinti.
 
A műhelytalálkozót kerekasztal-beszélgetés zárta.
 
Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása