Először rendezték meg az Agroturizmus Étele gasztronómiai versenyt, amelyen termelők és csapatok mérték össze főzőtudásukat a vidéki értékek jegyében a Debreceni Egyetem szolnoki campusán. A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat közreműködésével a program ideje alatt termelői vásárt és vidékfejlesztési kiállítást is tartottak.

A Kislépték Egyesület és az ÉTREND Egyesület közös szervezésében rendezték meg először az agroturizmus ételeit bemutató versenyt. A kétnapos szakmai programsorozatot a Kislépték Egyesület koordinálta, míg a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) társszervezőként csatlakozott.

A megnyitón Kujáni Katalin, a Kislépték Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, és beszédében hangsúlyozta a helyi termékek fontosságát a globális ellátási láncokkal szemben. Kiemelte, hogy Európa-szerte is ritka kezdeményezésről van szó, amely a kiváló termelői ételeket a gasztronómia eszközein keresztül mutatja be a fogyasztóknak. Háláját fejezte ki a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.-nek és a NAK-nak a kiemelt támogatásért. Franyik Ferenc, a NAK Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Ifjúgazda Tagozatának elnöke a helyi termékek közösségmegtartó szerepére hívta fel a figyelmet, és kiemelte: örömteli, hogy a „Termőföldtől az asztalig” gondolat ilyen színvonalasan jelenik meg a versenyen.

Az Agroturizmus Étele 2025 verseny két kategóriában zajlott: egyéni indulók (termelők és családjuk), valamint REL csapatok versengtek egymással. Ez utóbbi csoportban termelők és séfek alkothattak közös csapatokat. A döntőbe hét egyéni versenyző és két csapat jutott be. Az eredményeket a döntő során megfőzött ételek alapján, kóstolás, tálalás és konyhatechnológiai szempontok szerint állapították meg. A zsűriben ismert séfek és vidékfejlesztési szakemberek foglaltak helyet. A Kislépték Egyesület külön hangsúlyt fektetett a menük vidékfejlesztési és fenntarthatósági értékelésére is, ennek érdekében szakmai zsűrit vontak be, amely különdíjat is kiosztott. Az előzetes értékelés a beküldött nevezési lapok és ételfotók alapján történt. A döntés során figyelembe vették többek között a környezeti és társadalmi fenntarthatóságot, a kreativitást, a hagyományok és újdonságok egyensúlyát, a táji jelleg érvényesülését, az alapanyaghasználat változatosságát, valamint az ételek elnevezését is.

A program ideje alatt termelői vásárt és vidékfejlesztési kiállítást is tartottak a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat közreműködésével. Mintegy 25 termelő, kézműves és vidékfejlesztési szervezet mutatkozott be. A Szolnoki Kosár közösség többek között sajtokat, mézet, lekvárokat és friss spárgát kínált, míg a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület termelői szezonális zöldségekkel, homoktövis- és chilialapú termékekkel készültek. A térség más pontjairól is érkeztek résztvevők húsáruval és fermentált ecetekkel.

A kiemelt vendégek között szerepelt a Pannon Helyi Termék Klaszter csapata, akik nemcsak helyi termékeiket mutatták be, hanem a „Helyben vagyunk” védjegyet is ismertették. A kiállítás a termékek értékesítésén túl lehetőséget adott a Gasztroszemlén való részvételre is. Ennek célja az volt, hogy a termelők visszajelzést kapjanak termékeikről és értékesítési technikáikról séfektől és szakértőktől.

Eredmények

Agroturizmus Étele 2025 – egyéni verseny:

  • I. helyezett – Champion-díj: Bükkalja – Csupaszív Fürjészet (Bogács, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye)
  • II. helyezett: HB Mangalicafarm (Gesztely, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye)
  • III. helyezett: Országh Gazda (Balatonszentgyörgy, Somogy vármegye)

Agroturizmus Étele 2025 – csapatverseny:

  • I. helyezett – Champion-díj: Tokaj Art Wine (Tállya, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye)
  • II. helyezett: Bakonyi Ízvarázslók – Olaszfaluért Kulturális Alapítvány (Olaszfalu, Veszprém vármegye)

Különdíj – Kislépték Egyesület:

  • Farm Inn Porta (Zalacsány, Zala vármegye)

Forrás: agrotrend.hu
Fotó: Étrend Egyesület 

Cikk megosztása