a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól
Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. §-a (2) bekezdésének 5. pontjában foglalt felhatalmazás alapján, a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. §-ának c) és f) pontjában foglalt feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:
1. § (1) A Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) I. kötetének kötelező előírásait az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény hatálya alá tartozó, a Magyar Köztársaságban előállított, illetve forgalomba hozott élelmiszerekre, továbbá az élelmiszerekkel kapcsolatos tevékenységekre kell alkalmazni.
(2) A Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) I. kötetének az alábbi tárgyköröket szabályozó, közösségi előírások átvételét megvalósító kötelező előírásait e rendelet következő mellékleteiben adom ki:
a) az élelmiszerek tápérték jelöléséről szóló 1. melléklet,
b) a végső fogyasztóknak szánt alkoholtartalmú italok alkoholtartalmának jelöléséről szóló 2. melléklet,
c) az élelmiszerekben használható édesítőszerekről szóló 3. melléklet,
d) az élelmiszerekben használható színezékekről szóló 4. melléklet,
e) az élelmiszerekben használható édesítőszereken és a színezékeken kívüli adalékanyagokról szóló 5. melléklet,
f) az élelmiszerekben használható édesítőszerek tisztasági követelményeiről szóló 6. melléklet,
g) az élelmiszerekben használható színezékek tisztasági követelményeiről szóló 7. melléklet,
h) a színezékeken és édesítőszereken kívüli egyéb élelmiszer-adalékanyagok tisztasági követelményeiről szóló 8. melléklet,
i) az emberi fogyasztásra szánt tejfehérjékről (kazeinekről és kazeinátokról) szóló 9. melléklet,
j) a mézről szóló 10. melléklet,
k) a gyümölcslevek és egyes hasonló, emberi fogyasztásra szánt termékekről szóló 11. melléklet.
(3) A Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) I. kötetének a húskészítményekről szóló nemzeti termékleírásokat tartalmazó kötelező előírásait e rendelet 12. mellékletében adom ki.
2. § (1) Ez a rendelet a (4) és (6) bekezdésben foglaltak kivételével a kihirdetést követő 15. napon lép hatályba.
(2) E rendelet hatálybalépése napján hatályát veszti
a) a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi előírások átvételét megvalósító kötelező előírásairól szóló 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) Mellékletének 1. sora, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi előírások átvételét megvalósító kötelező előírásairól szóló 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet módosításáról szóló 57/2006. (VIII. 4.) FVM rendelet Mellékletében szereplő, „A végső fogyasztóknak szánt alkoholtartalmú italok alkoholtartalmának jelölése” 1-1-87/250 számú előírás;
b) az R. Mellékletének 2. sora;
c) az R. Mellékletének 21. sora;
d) az R. Mellékletének 22. sora, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi előírások átvételét megvalósító kötelező előírásairól szóló 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet módosításáról szóló 2/2005. (I. 11.) FVM rendelet Mellékletében szereplő „Az élelmiszerekben használható színezékek tisztasági követelményei” 1-2-95/45 számú előírás;
e) az R. Mellékletének 65. sora, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi előírások átvételét megvalósító kötelező előírásairól szóló 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet módosításáról szóló 79/2006. (XI. 17.) FVM rendelet Mellékletében szereplő „Az élelmiszerek ionizáló energiával való kezelésének szabályai” 1-2-1999/2 számú előírás 3. §-a (2) bekezdésének „az Egészségügyi Minisztérium egyetértésével” szövegrésze, valamint „Az élelmiszerekben használható narancssárga FCF (E 110) és a titán-dioxid (E 171) színezékek tisztasági követelményei” 1-2-2006/33 számú előírás;
f) az R. Mellékletének 35. és 43. sora, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi előírások átvételét megvalósító kötelező előírásairól szóló 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet módosításáról szóló 19/2007. (III. 29.) FVM rendelet Mellékletének II. pontja, továbbá a Mellékletében szereplő „az Emberi fogyasztásra szánt tejfehérjék (kazeinek és kazeinátok)” 1-3-83/417 számú előírás, valamint a „Gyümölcslevek és egyes hasonló, emberi fogyasztásra szánt termékek” 1-3-2001/112 számú előírás;
g) az R. Mellékletének 41. sora;
h) a Magyar Élelmiszerkönyv nemzeti termékleírásokat tartalmazó kötelező előírásairól szóló 57/2004. (IV. 24.) FVM rendelet Mellékletének 1. sora.
(3) Az R. Mellékletének 2. sora szerinti, a Magyar Élelmiszerkönyv 1-1-90/496 számú előírása 2. kiadásának megfelelő, de e rendelet 1. melléklete szerinti új előírásainak nem megfelelő termékek 2012. október 31-ig forgalmazhatóak.
(4) Az 1. § (2) bekezdésének c)-e) pontja és a 3-5. melléklet 2010. január 20-án lép hatályba.
(5) 2010. január 20-án hatályát veszti
a) az R. Mellékletének 10. sora;
b) az R. Mellékletének 15. sora;
c) az R. Mellékletének 18. sora, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi előírások átvételét megvalósító kötelező előírásairól szóló 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet módosításáról szóló 2/2005. (I. 11.) FVM rendelet Mellékletében szereplő „Az élelmiszerekben használható édesítőszerek” 1-2-94/35 számú előírás;
d) az R. Mellékletének 19. sora, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi előírások átvételét megvalósító kötelező előírásairól szóló 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet módosításáról szóló 2/2005. (I. 11.) FVM rendelet Mellékletében szereplő „Az élelmiszerekben használható színezékek” 1-2-94/36 számú előírás;
e) az R. Mellékletének 20. sora, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi előírások átvételét megvalósító kötelező előírásairól szóló 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet módosításáról szóló 2/2005. (I. 11.) FVM rendelet Mellékletében szereplő „Az élelmiszerekben használható adalékanyagok, az édesítőszerek és a színezékek kivételével” 1-2-95/2 számú előírás;
f) az R. Mellékletének 66. sora, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi előírások átvételét megvalósító kötelező előírásairól szóló 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet módosításáról szóló 57/2007. (VII. 6.) FVM rendelet Mellékletében szereplő „A színezékeken és az édesítőszereken kívüli egyéb élelmiszer-adalékanyagokról szóló 1-2-95/2 előírás és az élelmiszerekben felhasználandó édesítőszerekről szóló 1-2-94/35 előírás módosításáról” 1-2-2006/52 számú előírás;
g) a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi előírások átvételét megvalósító kötelező előírásairól szóló 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet módosításáról szóló 6/2008. (I. 17.) FVM rendelet 3-6. §-a, 7. §-ának (2) bekezdése;
h) a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi előírások átvételét megvalósító kötelező előírásairól szóló 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet módosításáról szóló 57/2006. (VIII. 4.) FVM rendelet Mellékletének II. pontja.
(6) Az 1. § (2) bekezdésének h) pontja és a 8. melléklet 2010. február 13-án lép hatályba.
(7) 2010. február 13-án hatályát veszti
a) az R. Mellékletének 23., 24., 26., 27., 32. és 33. sora;
b) az R. Mellékletének 61. sora, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi előírások átvételét megvalósító kötelező előírásairól szóló 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet módosításáról szóló 2/2005. (I. 11.) FVM rendelet Mellékletében szereplő „Az élelmiszerekben használható egyes adalékanyagok tisztasági követelményei az édesítőszerek és színezékek kivételével (hatodik kiegészítés)” 1-2-2004/45 számú előírás;
c) az R. Mellékletének 68. sora, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi előírások átvételét megvalósító kötelező előírásairól szóló 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet módosításáról szóló 57/2007. (VII. 6.) FVM rendelet Mellékletében szereplő „A színezékeken és édesítőszereken kívüli egyéb élelmiszer-adalékanyagokra vonatkozó tisztasági követelmények megállapításáról szóló 96/77/EK irányelv módosításáról és helyesbítéséről” 1-2-2006/129 számú előírás.
(8) Az R. Mellékletének 14. sora 2011. január 20-án hatályát veszti.
(9) Hatályát veszti
a) e rendelet hatálybalépését követő napon a (2) bekezdés;
b) 2010. január 21-én az (5) bekezdés;
c) 2010. február 14-én a (7) bekezdés;
d) 2011. január 21-én a (8) bekezdés;
e) 2011. január 22-én a (9) bekezdés.
3. § Ez a rendelet a következő uniós jogi aktusoknak való megfelelést szolgálja:
a) a Tanács 90/496/EGK irányelve (1990. szeptember 24.) az élelmiszerek tápértékjelöléséről, valamint az ezt módosító, a Bizottság 2003/120/EK és 2008/100/EK irányelvei;
b) a Bizottság 87/250/EGK irányelve (1987. április 15.) a végső fogyasztók részére értékesítendő alkoholtartalmú italok címkézésénél az alkoholtartalom térfogatszázalékos jelöléséről;
c) az Európai Parlament és a Tanács 94/35/EK irányelve (1994. június 30.) az élelmiszerekben felhasználandó édesítőszerekről, valamint az azt módosító 96/83/EK, 2003/115/EK és 2006/52/EK irányelvei;
d) az Európai Parlament és a Tanács 94/36/EK irányelve (1994. június 30.) az élelmiszerekben felhasználandó színezékekről;
e) a Bizottság 884/2007/EK rendelete (2007. július 26.) az E 128 Vörös 2G élelmiszer-színezékként történő felhasználását felfüggesztő sürgősségi intézkedésekről;
f) az Európai Parlament és a Tanács 95/2/EK irányelve (1995. február 20.) a színezékeken és édesítőszereken kívüli egyéb élelmiszer-adalékanyagokról, valamint az azt módosító 96/85/EK, 98/72/EK, 2001/5/EK, 2003/52/EK, 2003/114/EK, 2006/52/EK irányelvei;
g) a Bizottság 2008/60/EK irányelve (2008. június 17.) az élelmiszerekben használható édesítőszerek különleges tisztasági követelményeinek megállapításáról (kodifikált változat);
h) a Bizottság 2008/128/EK irányelve (2008. december 22.) az élelmiszerekben használható színezékek különleges tisztasági követelményeinek megállapításáról (kodifikált változat);
i) a Bizottság 2008/84/EK irányelve (2008. augusztus 27.) a színezékeken és édesítőszereken kívüli egyéb élelmiszer-adalékanyagok különleges tisztasági követelményeinek megállapításáról (kodifikált változat), valamint az azt módosító 2009/10/EK irányelve;
j) a Tanács 83/417/EGK irányelve (1983. július 25.) az emberi fogyasztásra szánt egyes tejfehérjékre (kazeinekre és kazeinátokra) vonatkozó tagállami jogszabályok közelítéséről;
k) a Tanács 2001/110/EK irányelve (2001. december 20.) a mézről;
l) a Tanács 2001/112/EK irányelve (2001. december 20.) a gyümölcslevekről és egyes hasonló, emberi fogyasztásra szánt termékekről;
m) az Európai Parlament és a Tanács 1332/2008/EK rendelete (2008. december 16.) az élelmiszerenzimekről, valamint a 83/417/EGK tanácsi irányelv, az 1493/1999/EK tanácsi rendelet, a 2000/13/EK irányelv, a 2001/112/EK tanácsi irányelv és a 258/97/EK rendelet módosításáról;
n) az Európai Parlament és a Tanács 1333/2008/EK rendelete (2008. december 16.) az élelmiszer-adalékanyagokról;
o) az Európai Parlament és a Tanács 1334/2008/EK rendelete (2008. december 16.) az élelmiszerekben és azok felületén használható aromákról és egyes, aroma tulajdonságokkal rendelkező élelmiszer-összetevőkről, valamint az 1601/91/EGK tanácsi rendelet, a 2232/96/EK és a 110/2008/EK rendelet, valamint a 2000/13/EK irányelv módosításáról;
p) a Tanács 96/21/EK irányelve (1996. március 29.) a bizonyos élelmiszerek címkézésén a 79/112/EGK tanácsi irányelvben előírt adatoktól eltérő adatok kötelező feltüntetéséről szóló 94/54/EK bizottsági irányelv módosításáról.
4. § A 12. mellékletnek a műszaki szabványok és szabályok, valamint az információs társadalom szolgáltatásaira vonatkozó szabályok terén információszolgáltatási eljárás megállapításáról szóló, - a 98/48/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvvel módosított - 1998. június 22-i 98/34/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv 8-10. cikkében előírt egyeztetése megtörtént.