2017. szeptember 27. és október 1. között rendezték meg a több évtizedes hagyománnyal rendelkező 4. Nemzetközi Vándorsólyom-védelmi Konferenciát a Herman Ottó Konferencia Központban, Budapesten. Az egykor majdnem kipusztult faj állományának védelmére és nyomonkövetésére 1965-ben alakult széles, nemzetközi, szakmai összefogás.

Először, 1965-ben Madisonban, az Egyesült Államokban gyűltek össze a fajjal foglalkozó szakemberek, hogy megvitassák a faj állományának riasztó gyorsaságú megfogyatkozását, ami az egész északi féltekén megfigyelhető volt. Az akkor induló együttműködések eredményeként derült ki, hogy a jelenség előidézője a széles körben alkalmazott növényvédő szer, a DDT.

A további vizsgálatok azt is bebizonyították, hogy a szer és „rokonai” – a hasonló szerkezetű növényvédő szerek – súlyosan rákkeltőek az emberre nézve is, illetve súlyos elváltozásokat okoznak embrionális fejlődés során. Ennek köszönhetően e szereket példás gyorsasággal tiltották be a fejlett országokban. A vándorsólyom állomány lassan elkezdett stabilizálódni, majd növekedni.

1985-ben Sacramento-ban, Kaliforniában, 2007-ben pedig Wloczlawek-ben, Lengyelországban rendeztek nemzetközi konferenciát a faj visszatelepedésének nyomon követésére.

Ebbe a sorozatba illeszkedik a mostani, a lengyel Stowarzyszenie Na Rzecz Dzikich Zwierząt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. által szervezett esemény, amely a faj aktuális helyzetét és a természetvédelmi kihívásokat tárgyalja. Az ENSZ Bonni Egyezményének ragadozómadár védelemmel foglalkozó titkársága, a Nemzetközi Solymász Szövetség, valamint az Ecotone Telemetry támogatásával megvalósuló eseményen – Kanadától, Svájcon és Oroszországon át Japánig – 16 ország képviseltette magát, a faj legavatottabb szakértőivel. A konferencia előadói bemutatták a vándorsólyomra irányuló kutatásokat, természetvédelmi és kommunikációs programokat, valamint a szakemberek megvitatták a nemzetközi együttműködési lehetőségeket.

A konferencia utolsó napján a résztvevők ellátogatnak néhány jellegzetes hazai vándorsólyom élőhelyre.

A vándorsólyom hazánkból 1964-ben tűnt el, mint fészkelő faj, szintén a fenti okból, majd – ahogy az európai állomány növekedett – 1997-ben telepedett meg ismét hazánkban. Azóta rendszeresen fészkelő, folyamatosan növekvő állományú faj, amelynek monitorozásában és védelmében a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. is részt vesz.

 

Forrás: Herman Ottó Intézet

Cikk megosztása