Ökológia és természetvédelem: alkalmazott kutatások szerepe a gyakorlatban címmel rendezte első műhelytalálkozóját a Herman Ottó Intézet 2015. július 8-án a Földművelésügyi Minisztérium Darányi Ignác termében.

V. Németh Zsolt köszöntő beszédében az érvelés és a párbeszéd jelentőségét, az ökológiai témájú kutatások és a gyakorlati természetvédelem közötti kapcsolat fontosságát hangsúlyozta. A környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár kiemelte: a Földművelésügyi Minisztérium a természet- és környezetvédelem érdekében alakította át háttérintézeteit. A Herman Ottó Intézetre egy olyan katalizátorként számít, amely a hazai egyetemek, kutatóintézetek és a szaktárca szoros együttműködését koordinálja. Az a cél, hogy a meglévő ismeretek és tudás minél jobban hasznosulhasson a gyakorlati természetvédelemben annak érdekében, hogy a hazai ökológiai kutatások, az évek óta gyűjtött biomonitoring eredmények széles körben hozzáférhetőek legyenek. Szükség van egy olyan intézményre, amely segíti az információáramlást a hazai ökológiai kutatások és a gyakorlati természetvédelem között, emellett számszerű adatokkal alapozza meg a jogszabályalkotás szakmai irányait – hangsúlyozta az államtitkár.

Első rendezvényével az intézet egy olyan fórumot teremtett, amely helyt adott a kutatók és döntéshozók, a természet értő csodálói és elkötelezett védelmezői közötti párbeszédnek, eszmecseréjének, amely lendületet adhat egymás érveinek, látásmódjának megértéséhez.

A műhelykonferencián tárgyalták az ökológia és természetvédelem alapvető és aktuális kérdéseit, feladatait, kihívásait és eredményeit, valamint a 2015. július 1-jével megalakult Herman Ottó Intézet háttérintézményi szerepvállalását és lehetőségeit a hazai természetvédelemben. Rávilágítottak arra, hogy mire jó a gyakorlatban megszerzett tudás, továbbá, hogy mit vár a döntéshozás az ökológusoktól. Többek között ismertették a változó növényi diverzitást erdeinkben, a szikes tavak ökológiai állapotát, kezelését és helyreállítását a Kárpát-medencében, az alföldi restaurációs ökológiai kutatások eredményeit, az erdei denevérfajok kutatási eredményeinek felhasználhatóságát a gyakorlati természetvédelemben, valamint az erdők természetvédelmi helyzetének javítása érdekében tett elméleti és gyakorlati kutatásokat.

Az előadások elérhetőek a csatolmányban.

 

Forrás: Herman Ottó Intézet

Cikk megosztása