2023. november 11-én adták át a Vadonleső Program idei pályázatainak – a Vakondoló – vers- és dalillusztrációs rajzpályázat, valamint az Ásd bele magad! – vakondbarát kert plakáttervező pályázat – díjait a Vakond gálán. A két pályázatra összesen 1141 alkotás érkezett.

2023-ban a Vadonleső Program szakmai közössége a vakondot választotta az Év emlősének, így egész évben nagyobb figyelem irányult a rejtett életmódú állatra. 2023. november 11-én, immár hagyományos módon, az Év emlősével fémjelzett, évzáró eseményen adták át az idei kreatív pályázatok díjait a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

Versek, rajzok, plakátok

A természetvédelem nagyköveteiként munkálkodó művészek – Tóth Krisztina, Ijjas Tamás és Gryllus Vilmosversekkel és dallal méltatták az idei Év emlősét, a vakondot. A Vakondoló pályázat során az alkotások valamelyikét kellett az általános iskolás gyerekeknek rajzzal illusztrálniuk. Az Ásd bele magad! pályázatra pedig középiskolás fiatalok küldhettek be olyan plakátokat, amelyek arra buzdítanak, hogy a kerttulajdonosok fogadják el a vakondok jelenlétét telkükön.

A két pályázatra összesen 1141 alkotás érkezett az ország szinte minden pontjáról, sőt határon túlról is. Ezek közül összesen 6 kategóriában 41 alkotás készítője kapott díjat az eseményen. A díjazottak listája ide kattintva érhető el.

Az eseményen Sós Endre, az állatkert megbízott igazgatója a csehszlovák kisvakondos rajzfilmsorozatot emelte ki példaként, hogy a fajok védelmében elengedhetetlen a szemléletformálás. A Vadonleső közösségi adatgyűjtő program két fő szerepéről beszélt Magyar Gábor, az Agrárminisztérium Természetmegőrzési Főosztályának vezetője. Mint elmondta, a természetvédelemnek vannak olyan adatgyűjtési szükségletei, amelyhez nagyszámú önkéntes munkájára van szükség, és ebben tud segíteni a program. A másik fontos cél a szemléletformálás, amelyet szintén nem lehet nélkülözni a természetvédelmi munkában. Bozzay Péter, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője saját gyerekkori emlékeit idézte fel a vakondtúrás kertformáló hatásával kapcsolatban. Ugyanakkor felnőttként a saját kertjében egy vakondtúrás kiemelkedésének megfigyeléséről, a vadon-lesés izgalommal teli várakozásáról mesélt.

A beszédek után a nemrégiben elhunyt Bakó Botondra, a Vadonleső Program egyik megálmodójára és elindítójára emlékeztek a résztvevők, egy olyan rádióadás bejátszásával, amelyben a biológus természetvédő a vakondról beszél. Ezután interaktív zenés előadás következett a vakondról, Róka Szabolccsal és Navratil Andreával. A díjak átadását követően pedig Gryllus Vilmos adott minikoncertet a gyerekeknek az Év emlőseivel és a természettel kapcsolatos dalaiból.

A délután folyamán a Vadonleső Program filmjeiből készült összeállítást tekinthettek meg az érdeklődők. A rendezvényen a gyerekek játékos feladatokon keresztül mélyíthették tudásukat az állatkert öt helyszínén, ahol a tíz hazai nemzeti park, a Bakonyi Denevérvédelmi Alapítvány, az MME Ifjúsági Tagozat, a Talpalatnyi Vadon Természetmegőrzési Alapítvány, a Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány, a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület, a Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. várta őket szemléletformáló standokkal.

A Vadonleső Programról és az Év emlőse kezdeményezésről

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és az Agrárminisztérium által üzemeltetett Vadonleső Program önkéntesek bevonásával 18 védett növény- és állatfaj elterjedési és veszélyeztetettségi adatainak gyűjtését végzi 2009 óta. A Vadonleső Program Magyarország egyik legelső, úgynevezett közösségi adatgyűjtő (Citizen Science) programja, amely egy kalandos, természetmegfigyeléssel, szemléletformálással összekötött adatszolgáltató rendszer. A program keretében kilenc éve indították útjára az Év Emlőse kezdeményezést, amelynek apropóján egész éves eseménysorozattal hívják fel a figyelmet a kiválasztott védett vagy fokozottan védett emlősfaj és környezete fontosságára, jellemzőire. A kampány során az adott fajról, valamint élőhelyéről szóló tudományos és népszerűsítő programokat szerveznek, gyermekeknek és fiataloknak szóló pályázatok hirdetnek meg. Az elmúlt években több mint tízezer pályamunka – plakátterv, ékszer- és érmegrafika, karikatúra, képregény, videóklip, mese, vers – érkezett különböző korosztályokból a Vadonleső Program pályázataira. Országos hírű művészek, köztük a Természetvédelem Nagykövete címet viselő írók, költők, zenészek, előadóművészek kapcsolódtak be saját műveikkel a programsorozatba, és kezdeményezésükre számos, az Év Emlőséhez kapcsolódó vers, mese és dal látott napvilágot.

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
Fotó: Takács András Attila

Cikk megosztása