A kis-, közép- és nagyvállalatok jó gyakorlatainak megosztásán túl a zöld közbeszerzésről és a körforgásos gazdaságra való átállást támogató finanszírozási lehetőségekről esett szó a 2019. március 29-én megtartott konferencián a Herman Ottó Konferencia Központban.
A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. nevében Barta Géza ügyvezető helyettes köszöntötte a konferencia látogatóit. Bevezetőjében kiért arra, hogy a körforgásos gazdaságra való átállás mindannyiunk közös érdeke, hiszen a természet biztosította erőforrások – legyen szó ásványi kincsekről, vízről vagy épp termőtalajról – nem állnak korlátlanul rendelkezésünkre, ezért fenntartható módon kell bánnunk velük. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az elsődlegesen a megtermelt/előállított javakat, termékeket minél hosszabb ideig zárt körforgásban tartjuk. Szerencsére, hazánkban is egyre több olyan kis-, közép- és nagyvállalat tevékenykedik, amely nemcsak felismerte az ipari szimbiózisban rejlő környezeti és gazdasági előnyöket, hanem már a gyakorlatban is alkalmazza. A konferencia vállalást tesz arra, hogy a működő hazai példákat bemutassa a résztvevőknek – tette hozzá.
 
A TRIS (Transition regions towards Industrial Symbiosis) projektet Tanka Eszter, az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársa mutatta be. A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. részvételével megvalósuló nemzetközi projekt célja az ipari szimbiózis elterjesztésén túl a hazai jó gyakorlatok összegyűjtése, a kkv-k versenyképességének javítása, mivel a körforgásos gazdaságon alapuló működés versenyelőnyt jelenthet. A projekt fontos feladata egy regionális akcióterv elkészítése, az ösztönző és akadályozó tényezők megfogalmazása és javaslattétel a cégeket támogató környezet kialakítására. Emellett a szakmai párbeszéd elősegítésére is törekedtek a projekt hazai partnerszervezetei.
 
Az ipari szimbiózis megvalósítására kisvállalati gyakorlatban hozott példát Plank János, az Old Blue Kft. ügyvezető igazgatója. Az alapvetően farmer újrahasznosításával foglalkozó mikrovállalkozás célja, hogy 1 millió használt farmerruházat élettartamát hosszabbítsák meg (jelenleg kb. 100 ezernél tartanak). A cég ügyvezetője egy új együttműködésről számolt be előadásában. Partnerüknél a gyártás során keletkező maradék anyagot – 300 tonna évente – korábban égetéssel semmisítettek meg. Eddig kb. 1,5 kamionnyi mennyiséget szállított el tőlük az Old Blue, amit aztán ledarálva ők bútorok töltésére, párnabelsőként használnak fel. Céljuk, hogy a 300 tonna fele így hasznosuljon. Plank János szerint egy hagyományos nézőpontot képviselő vállalkozásnak nem éri meg az ipari szimbiózis. Szükséges hozzá annak elfogadása, hogy a másik félnek is vannak gazdasági érdekei, win-win szituációra kell törekedni és mindkét fél részéről elengedhetetlen az erős környezettudatos szemlélet.
 
A konferencia zárásaként egy world cafe jellegű kiscsoportos ötletbörzét tartottak a szervezők és a jelenlévők.
 
Négy hazai ökodizájner – Cirrhopp, Infinity Paper Design, Medence és Reborn – mutatta be a rendezvény szünetében termékeiket, amelyeket hulladék alapanyagokból készítenek.
 
Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
 
Az elhangzott előadások anyagai alább megtekeinthetők:

Cikk megosztása