A környezetvédelemben a legnagyobb változást úgy érhetjük el, ha mi magunk változunk – mondta Föld napi megnyitó beszédében László Tibor Zoltán. A környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: fiatalok indították el a Föld napja mozgalmat az 1960-as évek végén, ami nem véletlen, hiszen az emberiség fejlődése akkoriban lépett át egy határt, amikor a fogyasztás ugrásszerűen nőni kezdett.
Közel hatszáz tanuló érkezett a Föld napja alkalmából rendezett programra a Budatétényi Rózsakertbe 2019. április 26-án.
 
A környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár megnyitójában kiemelte, hogy több területet használunk, mint amennyi a Föld egy lakosára jut. László Tibor Zoltán szerint Magyarország egy lakosának átlagos ökológiai lábnyoma 3,7 hektár, így kétszer annyi területet élünk fel, mint amennyi a rendelkezésünkre áll.
 
Gyuricza Csaba szerint a Föld napja cselekvő program. Hiába csak ezen a napon ünnepeljük, egész évben cselekednünk kell azért, hogy eredményt tudjunk felmutatni. A környezeti nevelést már 8-10 éves korban érdemes elkezdeni. A problémák megoldása a fiatal generációra fog várni. A klímaváltozás sajnos már ma is sokakat érintő akadály – tette hozzá a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója. Globálisan a másik nagyon jelentős probléma a népességnövekedés. Ezáltal a biodiverzitás fenntartása komoly kihívások elé állít minket.
 
A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. harmadik alkalommal rendezte meg a Föld napja központi rendezvényét, második alkalommal a NAIK-kal közösen, a Budatétényi Rózsakertben – mondta el köszöntőjében Béres András, a Kft. ügyvezetője. A rendezvényen 15 kiállító idén is természetvédelmi foglalkoztatókkal, környezetvédelmi játékokkal várja az érdeklődőket. Hozzátette: az ismeretátadás és szemléletformálás kiemelt feladata a munkatársainak, ezért is fontos számukra ez a nap.
 
A rendezvény részeként Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár és Gönczi Tibor, a Magyar Turisztikai Ügynökség programigazgatója hirdette meg az Év Ökoturisztikai Élménye 2020 pályázatot. A kezdeményezés ezúttal országos szavazást követően közönségdíj odaítélésével is kiegészül. A pályázat célja, hogy az ökoturisztikai létesítmények és működtetőik, illetve a különböző programok szervezői számára lehetőséget adjon kínálatuk élményalapú, a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 célrendszerére épülő és a Nemzeti Tájstratégia szellemiségéhez illeszkedő megmérettetésre. A pályázat elsődlegesen a látogató által a természetben átélhető élményt vizsgálja és értékeli. A pályázatokat augusztus végéig várják a kiíró szervezetek.
 
Forrás: AM Sajtóiroda, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása