A fotópályázat célja a gyepes élőhelyek értékeinek, jellemző növény- és állatfajainak bemutatása, népszerűsítése, és ezen keresztül a figyelem felhívása védelmük, illetve megőrzésük fontosságára. A 2020-ban – első alkalommal kiírt – pályázat témája a gyepes élőhelyek növényfajainak bemutatása volt. „A gyepek titkai” pályázatra 149 alkotó több mint 600 fényképpel nevezett.

A nyáron, közel két hónapon át zajló pályázatra amatőr és profi fotósok küldhették be munkáikat, legfeljebb öt különböző fotót. Ez idő alatt több mint 600 fénykép érkezett, összesen 149 alkotótól. A Közönségdíj sorsáról a GRASSLAND-HU LIFE IP Facebook-oldalán lehetett szavazni.

A GRASSLAND-HU keretében a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a projektben résztvevő nemzeti park igazgatóságok és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hagyományteremtő szándékkal fotópályázatot hirdettek. A beérkezett pályaművek közül választotta ki a héttagú zsűri a legjobb harmincat, valamint az első három helyezettet. Ezekből állt össze az országjáró vándorkiállítás anyaga. A díjátadót 2020. október 1-jén tartották a Herman Ottó Konferencia Központban.

A díjazottak:
1. helyezett: Litauszki Tibor Krókusz c. képe
2. helyezett: Abdelmagid Iván Molyhos ökörfarkkóró c. képe
3. helyezett: Koncz-Bisztricz Tamás Homoki árvalányhaj c. képe

A legtöbb tetszésnyilvánítást – összesen 465-öt –, így a Közönségdíjat Halász Alexandra Leánykökörcsin című képe kapta.

Joós Andreának, az élménybiológia oldal alapítójának, szerzőjének felajánlásával egy különdíjat is átadtak. A Különdíjat Bödör Imre Benjámin Vad százszorszép c. képe érdemelte ki.

A kiállítás 2020. október 1. és 15. között ingyenesen megtekinthető a Herman Ottó Konferencia Központban (1223 Budapest, Nagytétényi út 190.) hétköznapokon 9 és 16 óra között. A járványhelyzetre tekintettel kizárólag maszkban és a bejáratnál elhelyezett kézfertőtlenítő használatát követően léphetnek be a látogatók az épületbe.

Ezután országjáró útjára indul a kiállítás a GRASSLAND-HU LIFE integrált projekt partnerei, a nemzeti park igazgatóságok látogatóközpontjaiba. 2021 nyarán pedig ismét megnyílik „A gyepek titkai” fotópályázat, amelyre a gyepes élőhelyek állatfajait bemutató képekkel lehet majd pályázni.

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása