A Grassland-HU LIFE integrált projekttel kapcsolatban a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és projektpartnerei fotópályázatot hirdetnek, amelynek célja a gyepes élőhelyek értékeinek, jellemző növény- és állatfajainak bemutatása, népszerűsítése, és ezen keresztül a figyelem felhívása védelmük, megőrzésük fontosságára.

 

A gyepek titkai fotópályázat első felhívására 2020-ban több mint 600 pályamű érkezett, amelyeken keresztül a gyepes élőhelyek növényfajait ismerhették meg az érdeklődők. A nagy érdeklődésre tekintettel a Kft. idén is meghirdeti projektpartnereivel a fotópályázatot.

2021-ben a gyepes élőhelyek gerinctelen fajainak megörökítése a pályázók feladata. A pályázók többek között lencsevégre kaphatják a gyepeken előforduló szöcskéket, sáskákat, nappali lepkefajokat, hogy csak a leglátványosabb fajokat említsük. A pályázaton részt vehet minden amatőr és hivatásos fotós.

JELENTKEZÉS

A pályázaton a részvétel ingyenes. A pályázati kiírás ide kattintva érhető el! Jelentkezési határidő: 2021. augusztus 31. 24:00

EREDMÉNYHIRDETÉS ÉS VÁNDORKIÁLLÍTÁS

Az első három helyezettről a zsűri, míg a közönségdíjról a szeptember közepén, a Grassland-HU Facebook oldalán indított szavazás dönt majd.

Az ünnepélyes eredményhirdetés előre láthatólag szeptember végén lesz.

A zsűri által legjobbnak ítélt 30 alkotás vándorkiállítás formájában megtekinthető lesz a Grassland-HU LIFE IP partnereinek bemutatóhelyein, látogatóközpontjaiban. Ezáltal a képek országszerte elérhetővé válnak minden érdeklődő számára.

A MAGYARORSZÁGI GYEPEKRŐL

Az Európai Unión belül hazánkban a legnagyobb a gyepek változatossága, amely a homokpusztai és szikes gyepektől, az erdős sztyeppen és az ártéri kaszálókon át a dombvidéki legelőkig és a hegyi kaszálórétekig terjed. E füvek uralta, változatos és jellegzetes fajösszetételű növénytársulások szorosan kapcsolódnak a régióhoz, nem véletlenül kapták a „pannon gyepek” összefoglaló nevet.

A mérsékelt övi gyepek fajgazdagsága, biológiai sokfélesége a trópusi esőerdőkével vetekszik, mégis ezek a leginkább veszélyeztetett, de egyben a legkevésbé védett élőhelytípusok a világon.

A mérsékelt övi füves élőhelyeknek is megvannak a tipikus növény- és állatfajai, amelyek kifejezetten a gyepekre jellemző körülményekhez alkalmazkodtak, más élőhelyeken nem találják meg az életfeltételeiket.

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása