Föld napja
Időpont: 2019. április 26. 09:00–14:00
Helyszín: Budatétényi Rózsakert
(1223 Budapest, Nagytétényi út 190.)
Hivatalos megnyitó 9 órakor!
2019. április 26-án 9 és 14 óra között a Budatétényi Rózsakert ad otthont
az Agrárminisztérium Föld napi központi rendezvényének a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ közös szervezésében.
Ingyenes, családbarát programokkal várja az érdeklődőket 15 kiállító.
 
Agrárminisztérium
Látogass el az Agrárminisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárságának standjára, ahol többek között környezetvédelmi társasjátékot játszhatsz, továbbá kvíz kitöltésével tesztelheted tudásodat arról, hogy teheted élhetőbbé városodat, hogyan élhetsz fenntarthatóbb módon, és még azt is megtudhatod mik azok az ökoszisztéma-szolgáltatások.
 
Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. munkatársai olyan interaktív környezetvédelmi és természetvédelmi foglalkozásokkal készülnek az érdeklődők számára, amely során a gyermekek megismerkedhetnek a komposztálás folyamatával, hallhatnak a gyakran elfelejtett, ugyanakkor mindannyiunk életében jelen lévő zaj kérdéseiről. Megtekinthetik a Fűts okosan! kampányhoz kapcsolódó kiállítást, bemutatjuk a helyes fatüzelés technikáját, tanulhatnak hazánk élővilágának sokféleségéről, megismerhetik a Vadonleső programot és az év emlősét, a titokzatos hiúzt, valamint számos egyéb játékkal bővíthetik környezet- és természetismeretüket, környezettudatosságukat. Minden érdeklődő választhat  természetismereti posztereink közül, emellett az alsó tagozatos diákokat megajándékozunk „A komposzt is érték!” leporellónkkal, a felső tagozatosokat pedig a „Mi MINDENT tehetünk a környezetünkért?! – Körforgásban a hulladék” című kiadványunkkal.
 
Magyar Állami Erdőgazdaságok – Pilisi Parkerdő Zrt.
Látogassátok meg az erdőgazdaságok standját, akik több mint 1 millió ha-on, Magyarország területének mintegy 10 százalékán kezelik az erdőket. Az erdészek változatos tájakon, változatos erdőkben végzik mindennapi munkájukat, fontos feladatuk az erdei ökoszisztéma folyamatos felügyelete, az erdők életközösségének fenntartása és ápolása. Nagy hangsúlyt fektetnek a jövő generációjának képzésére is: az erdei iskolák a környezeti nevelés alappillérei, ahol évente mintegy 80.000 gyermek ismerkedik a hazai erdőkkel. Ezzel a világgal ismerkedhetnek kicsik és nagyok játékos formában, az erdészek segítségével.
 
Magyar Biológiai Társaság
Fedezd fel velünk a természet kincseit! Tapintsd ki, mit rejt a termésodú, ismerkedj meg az ízeltlábúak változatosságával és a természetben betöltött rendkívül sokféle szerepükkel beleértve a behurcolt élőlények problémáját! Fedezd fel, érintsd meg, lásd: például meg mersz simogatni egy koronás levéllábú sáskát? Emellett kipróbálhatjátok, hogyan is lehet lepkét határozni egy új kiadvány, a „Magyarország nagylepkéinek határozója” segítségével.
 
Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár
Várjuk a gyermekes családokat gyermekeknek és felnőtteknek szóló ismeretterjesztő kvízekkel, régi tárgyak, állatcsontok, fűszerfélék felismerését célzó játékos bemutatókkal, kézműves foglalkozással.
 
Magyar Nemzeti Parkok
A Magyar Nemzeti Parkok színes és izgalmas programokkal várják a látogatókat. Sátrukban többek között játszhatnak természetismereti és ügyességi játékokkal, például élőhely kirakóval, magfelismeréssel, de az igazán lelkesek kipróbálhatják magukat kvízjátékokban is. Kis kézműveskedés során gyógynövényekből ízletes teafiltereket készíthetnek kicsik és nagyok, örömet okozva este a családnak az elfogyasztás során. A tudományok iránt érdeklődők megismerkedhetnek a földfestékekkel vagy betekinthetnek a madárvonulás titkaiba.
 
Magyar Természettudományi Múzeum
Fedezzük fel együtt a KIVÁLASZTOTTAKAT, a 2019-es év fajait! Hány színű lehet a foltos szalamandra? Miért nevezik a cincért cincérnek? Mi a zergevirág különleges ismertető jegye? Mit olvashatunk ki a Komloszaurusz lábnyomából?
 
mYnest – a természetfotós játszótér
A korábbi évekhez hasonlóan madárismereti játékokkal készülünk. Bemutatjuk a mYnest madárles játszóteret, amelyben egy játékos madármegfigyelésben is lehet versenyezni. Az asztaloknál madaras memóriajátékkal játszunk, illetve bemutatjuk a tavaly megjelent Fészekfoglaló kártyajátékot. Az általunk hozott játékokkal egy kis akadálypályát állítunk össze, ahol egy madaras versenyfeladatot kell végrehajtani – amely a Fészekfoglalóhoz kapcsolódik. A feladatok inkább a kisiskolás vagy fiatalabb korosztálynak szólnak.
 
Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ
A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) vetélkedőkkel és ügyességi játékokkal várja a diákokat. Egy nagyobb akváriumban hazai halainkból tartunk bemutatót. A nap folyamán sor kerül kóstolókra a NAIK-hoz köthető termékekből (például paradicsomital, gyümölcs-chips, sajtok). A fiatalok érdeklődésének megfelelő formában intézményünk tevékenységét szórólapokon is népszerűsítjük, a kisebbek számára emblémázott léggömböket is osztunk.
 
NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet
A Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet munkatársainak segítségével lehetőség nyílik mikroszkóp alatt növényi részek, gombás betegségek megfigyelésére, valamint magról szaporított egynyári növényeket is ültethetnek az érdeklődők mini-cserépbe, amelyeket haza is vihetnek. Megtekinthetik az előző évek rózsás rajzverseny műveiből összeállított kiállítást.  Csonthéjas gyümölcs magvakkal kirakó játék és magfelismerés.
 
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül elnevezésű szemléletformáló programjának fő célkitűzése, hogy ráirányítsa a háztartások figyelmét az élelmiszerpazarlás problémakörére, egyúttal a gyakorlatban is jól használható segítséget nyújtson az élelmiszerhulladékok mennyiségének csökkentéséhez. A Maradék nélkül standjánál elsősorban a 8-12 éves gyerekeknek és kísérőiknek igyekszünk megmutatni, hogy miért fontos megelőznünk az élelmiszerpazarlást, játék keretében megtanítjuk elkülöníteni az élelmiszerhulladékok típusait, és közösen végiggondoljuk, mi magunk milyen egyszerű praktikákkal tehetünk ezért az otthonainkban. Megmutatjuk azt is, hogy mi a különbség a fogyaszthatósági és a minőségmegőrzési idő között, és rávilágítunk az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság közötti összefüggésekre. Pultunktól a gyerekek a játékkal megszerzett tudáson túl hasznos ajándékokkal is távozhatnak.
 
Növényi Diverzitás Központ
A Növényi Diverzitás Központ (NöDiK) kiállításának jelentős felületét a nemzeti génbankban megőrzött szántóföldi és zöldségnövény fajok és fajtáik mag- és termésmintái foglalják el. A kiállítás bemutatásán keresztül szeretnénk felhívni a figyelmet a növényi sokféleség megőrzésének fontosságára. Ezen túlmenően – első sorban gyermekek részére – többféle interaktív játék biztosításával is lehetőséget adunk a vad és kultúrnövények megismeréséhez.
 
Országos Meteorológiai Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat minden korosztály számára tartogat meglepetéseket, érdekességeket. Gyere el hozzánk és kísérd figyelemmel a rádiószondás léggömb felengedését! Standunknál megismerheted, milyen műszerekkel kísérjük figyelemmel az időjárást. De arról is sok érdekes információt tudhatsz meg, melyek korunk éghajlati katasztrófái és azok milyen módon hatnak az időjárásra. Játékokkal is készülünk: nálunk megépítheted saját környezetbarát városod, de berendezheted a lakásodat is a környezettudatosság jegyében. Totókkal, találós kérdésekkel és sok más izgalmas dologgal várunk.