Szabadságunk szeretetében és szuverenitásunk megvédése érdekében nem ismerünk alkut, belátást vagy érdeket – mondta Nagy István agrárminiszter, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapjához kapcsolódó állami kitüntetések és elismerések átadásán.

A tárcavezető emlékeztetett, a szabadságunk ugyanúgy a kultúránk része, mint az anyanyelvünk, az imádságaink, a népdalaink vagy a hagyományaink. Éppen ezért úgy kell védelmeznünk, ahogyan azt 1848-49 hősei tették a forradalomban és a szabadságharcban. Egy olyan nemzet ugyanis a magyar, amelynek gerincét soha nem roppantották meg a történelmi csapások, mindvégig ugyanaz a szabadságvágyó nemzet maradt, amely békét, egyetértést és szabadságot akart. Pontosan úgy, ahogy 2024-ben.

Nagy István kiemelte, egyre kézzelfoghatóbb a brüsszeli bürokrácia lázadása a nemzetek szuverenitás ellen, és zsarnoksága az európai polgárok véleményével szemben. Elegendő csak arra a gazdatüntetés-sorozatra gondolnunk, amely a közelmúltban szinte végigsöpört Európán. Traktorral vonultak utcára az európai gazdák, hogy az unió döntései ellen tüntessenek, amelyek nemcsak az ő megélhetésüket, hanem a teljes régió élelmiszerbiztonságát is veszélybe sodorják – fejtette ki a miniszter.

Hangsúlyozta, míg Európa más államaiban a termelők megszorításokkal szembesülnek, itthon a magyar gazdák támogatásai 2024-ben is biztosítottak. A kormány komplex, a pénzügyi és a jövedelembiztonságot erősítő, a beruházásokat ösztönző agrárpolitikai intézkedésekkel járul hozzá az agrárgazdaság fejlődéséhez, a versenyképesség növeléséhez, az élelmiszerbiztonság megteremtéséhez. Hozzátette: készen állunk arra, hogy folytassuk munkánkat. Minden nap azon dolgozunk, hogy a támogatásokat fenntartsuk, a nehéz időkben minden forintra szüksége van a gazdálkodóknak.

Az ünnepségen Nagy István agrárminiszter állami kitüntetéseket és elismeréseket adott át az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapjához kapcsolódóan.

Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta Major Tamás, színész, szcenikus, az Ars Longa Theatrum, Stúdió, Film alapítója és vezetője, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. munkatársa részére, Mosonmagyaróvár és környéke kulturális életét színesítő munkája és közösségépítő tevékenysége elismeréseként.

A szaktárca vezetője Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott Putz Csaba, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. operatív és gazdasági ügyvezető-helyettese részére, a szervezet eredményes működése érdekében végzett kiváló munkájáért.

Nagy István agrárminiszter a Pro Alimentis Hungariae Díjat adományozta Földesi Gyula, a Herman Ottó Nonprofit Kft. szakképzési főtanácsadója részére, az élelmiszeripari oktatás területén végzett munkája, szakmai hozzáértése és elkötelezettsége elismeréseként.

Forrás: AM Sajtóiroda
Fotó: Vermes Tibor

Cikk megosztása