Keszthelyen tartotta kétnapos találkozóját a Gyepvédelmi Tanácsadó Szolgálat. A program célja a szakmai tapasztalatcsere, valamint az eddig elért eredmények kiértékelése volt. A tanácsadók mellett az Agrárminisztérium, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képviselői is részt vettek a tanácskozáson.

A 2024. január 16. és 17. között megtartott tanácskozás célja volt, hogy a Grassland-HU LIFE integrált projektben létrejött Gyepvédelmi Tanácsadó Szolgálat (GYTSZ) tagjai gyakorlati példákon keresztül beszéljenek az eddigi tapasztalataikról, illetve értékeljék az elért eredményeiket. A pozitív és negatív benyomások elemzése jó alkalmat nyújtott arra, hogy több szemszögből vizsgálják a munkájuk során megismert különböző nézőpontokat és egyedi helyzeteket.

A szakemberek részletes betekintést nyerhettek egymás munkájába, megoszthatták egyéni észrevételeiket, javaslataikat a gyepeken gazdálkodókkal való együttműködésükkel kapcsolatban. Azzal mindenki egyetértett, hogy fontos a kommunikáció fejlesztése, valamint a kapcsolatok erősítése a gazdálkodókkal és a helyi szervezetekkel.

A Grassland-projektet koordináló Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. által szervezett találkozón a GYTSZ-tagok mellett részt vettek az Agrárminisztérium, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képviselői is. A felek bemutatták tevékenységüket és kifejezték nyitottságukat az együttműködésre annak érdekében, hogy a tanácsadó szolgálat még hatékonyabban végezhesse munkáját.

A találkozó második napján a szakemberek ellátogattak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területéhez tartozó Batyki-láprétre, ahol a vegetációs szempontból kedvezőtlen időpont ellenére igen tanulságos terepi látogatáson vehettek részt. A nemzeti park gyepvédelmi tanácsadói tájékoztatást nyújtottak a gyepterület tájtörténetéről és a jelenlegi állapotának fenntartásáért tett erőfeszítésekről. A magas természetvédelmi értékű terület megőrzésének egyik feltétele lenne a legeltetés, de ez sajnos az állattartási szándék csökkenése miatt nem megoldható, ezért kaszálással igyekeznek az itt található védett növény- és lepkefajok számára a megfelelő feltételeket megteremteni.

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása