Egy családi örökségből született gazdaságban fogadja a látogatókat a Kozma Porta Csikvándon. Kozma Tibor és felesége, Vikidár Andrea három gyermekükkel főképp sertéstartással foglalkozik. A Nyitott Porta Napok következő hétvégéjén, Kisalföld kincsei címen meghirdetett programokon 2025. szeptember 27-én most bárki betekinthet ebbe a világba.
A Nyitott Porta Napok keretében 2025. szeptember 27-én, a Kisalföldön több családi gazdaság is megnyitja kapuit az érdeklődők előtt. A Kisalföld kincsei közé tartozik a Kozma Porta is, amely évtizedek óta őrzi a hagyományos gazdálkodás értékeit.
„A családunk már a rendszerváltás előtt is mezőgazdasággal foglalkozott” – meséli Kozma Tibor. – „Édesapám, Kozma Béla a kilencvenes években a visszakapott földeken és erdőkön újra elindította a gazdálkodást. Sajnos édesapám korán elhunyt, de édesanyám, a bátyám és én folytattuk a munkát. Azóta is a család közösen műveli a területeket, és közösen visszük tovább a gazdaságot.”
A Kozma Porta ma is sokrétű tevékenységet folytat: a növénytermesztés és az állattenyésztés mellett erdőgazdálkodással és falusi vendéglátással is foglalkoznak. Különösen a sertéstartás vált meghatározóvá, amelyre több évtizede építik a gazdaság alapját. „Régen voltak teheneink és birkáink is, de a kilencvenes években úgy döntöttünk, hogy maradunk a sertésnél. Külföldi példák alapján szövetkezeten keresztül közösen értékesítünk és a téli időszakban a helyi vendégasztal adja a munkánk másik fontos pillérét.”
A vendéglátásban az alapanyag frissessége és a hagyomány a legfontosabb. „Amit egy sertésből el lehet készíteni, azt mind elkészítjük. Friss húsból főzünk, ahogy régen a disznótorokon is tették. Nem mindegy, hogy a pecsenye, a leves vagy a káposzta friss húsból készül-e: egészen más íze van, sokkal teltebb, igazi ünnepi fogás.”
A gazdaság működtetésében ma is kizárólag a család vesz részt. „Édesanyám 78 éves, még mindig segít, a feleségem hivatalosan alkalmazottként van jelen, és ott vannak a gyerekeim: két fiam és a lányom. Így teljesen családon belül dolgozunk, igazi családi gazdaság vagyunk.”
A csatlakozás a Nyitott Porta Napokhoz nem véletlen döntés volt. Kozma Tibor a Pannónia Kincse LEADER Egyesület alelnökeként maga is szorgalmazta a program létrejöttét. „Már korábban is szerettük volna megnyitni a portát, de a járvány, majd a sertéspestis és a száj- és körömfájás miatt elmaradt. Most viszont végre lehetőségünk van bemutatni, amit évtizedek óta csinálunk: hogyan jut el az étel a szántóföldtől az asztalig.”
A látogatók szeptember 27-én változatos programokkal találkozhatnak. „Kolbásztöltést tartunk, ahol a vendégek is kipróbálhatják magukat, és közösen főzünk toros káposztát. Emellett felvonultatjuk azokat a régi mezőgazdasági eszközöket, amikkel még mi is kezdtük a gazdálkodást. Készítettünk egy bemutató táblát is, amelyen a disznó húsrészeit lehet megismerni. A gyerekeknek külön programokkal készülünk: gabonákat mutatunk be, megmutatjuk, hogyan készül a takarmány, lesz gabonahomokozó és kézműveskedés. A fiam pedig traktoros falutúrát vezet majd.”
A szervezés során a legnagyobb kihívást nem is a program összeállítása jelentette, hanem a mai világ kommunikációs szokásai. „Régen a faluban mindenki tudta, ki mivel foglalkozik, ma már az internetes hirdetésekre van szükség. Ebben sokat segít, hogy a LEADER-egyesülettel és az országos szervezőkkel közösen hirdetjük a Nyitott Portákat. Így sokkal könnyebb, mint egyedül.”
A részvétel a programon számukra nemcsak turisztikai lehetőség, hanem küldetés is. „A fő célunk az, hogy megmutassuk: így is lehet gazdálkodni és vendéglátást csinálni. Szeretnénk népszerűsíteni ezt a fajta gondolkodást, mert látjuk, hogy van rá kereslet. Az emberek a bizalmat keresik akkor is, amikor élelmiszert vásárolnak: szeretnék tudni, honnan származik az ételük, és mit fogyasztanak. Ez számunkra is a legfontosabb.”
A Nyitott Porta Napok keretében 2025. szeptember 27-én most bárki megtapasztalhatja azt az életformát, amelyben kiváló minőségű élelmiszerek születnek.
Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.