A vakondot választották 2023-ban az Év emlősének a Vadonleső Program szakemberei, amelynek apropóján egész éves eseménysorozattal hívták fel a figyelmet a védett emlősfaj és élőhelye fontosságára, jellemzőire. A kampánynak köszönhetően tavaly a Vadonleső Programban bejelentett minden harmadik észlelés a vakondról szólt.

2023-ban a vakondra összpontosították a figyelmüket a szemléletformálás, valamint az elterjedés-adatgyűjtés tekintetében is a Vadonleső Program szakemberei. A programot az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működteti a Magyar Természettudományi Múzeum és a Fővárosi Állat- és Növénykert közreműködésével.

Amellett, hogy a vakond természetvédelmi, ugyanakkor kiskert-ápolási értékét, védettségét hangsúlyozták széles körben, ismereteket adtak át és tévhiteket oszlattak el a faj tulajdonságaival kapcsolatban. Népszerűsítették a vadregényes, magas biológiai sokféleséggel rendelkező kertek, parkok és természetközeli területek kiemelkedő értékét, felhívták a figyelmet ezek emberi hasznosulásaira is.

Adatgyűjtés szempontjából szintén nagyon sikeres évet zárt a program. Vakond előfordulásról – amely legnagyobb részt a vakondtúrások bejelentésén alapult –, 2023-ban több adat érkezett, mint bármelyik másik fajról. Még a Vadonleső Program fennállása óta legnépszerűbb sünt is meg tudta előzni. Ez azt jelenti, hogy 2023-ban a Vadonleső Programban bejelentett minden harmadik észlelés a vakondról szólt. A civil bejelentések nyomán egyre jobban kirajzolódik a vakond hazai elterjedése, amely amellett, hogy a faj védelmére felhasználható, más elemzéseknek (pl. élőhelyhasználat, távérzékelés kalibráció stb.) is alapja lehet.

A programban együttműködő partnerek évről-évre azon dolgoznak, hogy üzeneteiket a legváltozatosabb módokon, minél szélesebb körben juttassák el a lakosságnak. A médiában közel 100 alkalommal szóltak a vakondról a híradások. Személyesen 26 rendezvényen vettek részt, amelyeken több mint 20 ezer érdeklődőt értek el. Pályázatokat írtak ki a vakondhoz kapcsolódó témákban, összesen hét korcsoportban, amelyre több mint 1000 pályamű érkezett, ezekből 41-et díjaztak.

Ezúton is köszönik a Vadonleső Program szakemberei minden lelkes vadonlesőnek a hozzájárulást, és további lelkes vadonlesésre buzdítanak mindenkit!

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

 

Cikk megosztása